Primăria Piatra Neamţ are în gestiune directă locuinţele sociale din oraş, preluate de la Locativserv, pentru administrarea cărora va înfiinţa un nou serviciu, în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială. Este vorba despre Serviciul de Administrare şi Gestionare a Locuinţelor Sociale care va avea un sediu propriu în Mallul Forum Center.
În şedinţa de mâine, 27 iulie, a Consiliului Local Piatra Neamţ este supus aprobării proiectul prin care se aprobă studiul de oportunitate şi gestiunea directă către DAS a acestui serviciu, caietul de sarcini, Regulamentul de organizare, predarea infrastructurii edilitare, dar şi a creanţelor şi datoriilor chiriaşilor acestor locuinţe sociale.
Potrivit documentelor din spatele proiectului, noul serviciu al DAS va avea în administrare 387 de locuinţe, în cartierele sociale Speranţa, Văleni I şi Văleni II.
Procesele verbale de predare a acestor locuinţe pot sta la baza realizării unui film horror. Din acestea aflăm că, din cele 100 de locuinţe din strada Izvoare, cartierul Speranţa, două apartamente din Vila 20 sunt în stare avansată de degradare. Alte două locuinţe, din cele 200 de pe strada Gheorghe Asachi, din vilele 49 şi 50, din Văleni, sunt şi ele “în stare avansată de degradare, insalubre şi nelocuibile: pereţii de rigips din interior sparţi, uşile interior şi exterior rupte şi sparte, ferestre sparte”. Alte opt vile necesită lucrări de reparaţii la izolaţii şi zugrăveli exterioare.
Din cele opt locuinţe tip container, de pe strada Slavici, unde contractele au expirat sau au fost reziliate, din motive lesne de înţeles, şase sunt acum ocupate abuziv, deşi şi acestea sunt “degradate, insalubre şi nelocuibile: pereţi ruginiţi, decupaţi, deformaţi, uşi exterioare şi interioare distruse, ferestre sparte şi lipsă”.
Locuinţele modulare tip container sunt, în marea lor majoritate distruse. Din cele 96 din Văleni, “35 sunt în stare avansată de degradare, insalubre şi nelocuibile: pereţi ruginiţi, tăiaţi, deformaţi, uşi de acces şi uşi interioare distruse, ferestre lipsă sau sparte”. Alte 24 de locuinţe tip container sunt cam în aceeaşi stare, cu “pereţi ruginiţi, tăiaţi, deformaţi, uşi de acces şi ferestre lipsă sau sparte. Un container lipseştre în întregime, baia comună care deservea chiriaşii din cele 24 de containere este distrusă”. Ceea ce este în ghilimele redă cu exactitate ceea ce Locativserv a semnat că predă, iar reprezentanţii Primăriei Piatra Neamţ au semnat că preiau.
Vorbim despre acele locuinţe sociale pentru care chiriaşii plătesc doar 10% din venitul net lunar, potrivit Regulamentului de organizare al noului serviciu care va gestiona inclusiv aceste mizerii care nu mai pot fi numite locuinţe. Locuinţe în care nu au locuit tineri fără posibilităţi financiare sau văduve de război, ci etnici romi.
Angela Croitoru