Congresul Internațional al Cadrelor Didactice din România și al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, ediția a XLIV-a, a fost găzduit la Piatra-Neamț în perioada 25-28 iulie. Peste 200 de învățători și profesori din 20 de județe ale țării și din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria și Serbia au participat la lucrări.
Organizarea la Piatra-Neamț nu a fost întâmplătoare, aniversarea a 110 ani de la înființarea Asociației Învățătorilor din județul Neamț fiind prilejul mult așteptat pentru a primi onoarea de a fi gazde. Cadele didactice au fost întâmpinate cu pâine și sare la festivitatea de deschidere a congresului, ce a avut loc în sala „Calistrat Hogaș” a Palatului Administrativ marți, 26 iulie. La ceremonia de debut au urat profesorilor bun venit grupul folk „Eu cred” și Marius Coșerariu. În atmosfera emoționantă, au adresat câteva cuvinte oficialitățile locale care au răspuns invitației – prefectul de Neamț, primarul de Piatra-Neamț, oficialități organizatoare – prof. Liviu Constantin Rusu, președintele Asociației Învățătorilor din județul Neamț, prof. Viorel Dolha, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România AGIRo, oaspeți.
Primul invitat la microfon a fost pefectul Adrian Niță. „Ce energie extraodinară, ce vibrație înaltă, cât de fumos sună imnul țării cântat de români, fie că vin ei din Ungaria, Moldova, Serbia sau Ucraina. Sunteți extraodinari! Am emoții ca atunci când am mers în clasa I. Toți cei de aici am început cu un educator, apoi cu un învățător, cu profesori și dumneavoastră aveți un rol extraodinar, deoarece puneți în viitorul și-n destinele fiecărui copil bazele a ceea ce înseamnă viața lui ulterioară și pentru asta mă înclin. Vreau să vă felicit pentru toată activitatea, vă mulțumesc pentru că sunteți aici în număr atât de mare, să-l felicit pe dl. președinte Liviu Constantin Rusu și vă doresc să aveți parte de zile minunate aici, în județul Neamț. Vă urez să fiți sănătoși și să aveți parte de recunoștința eternă a tuturor celor care trec prin mâna dumneavoastră”.
În cuvântul său, primarul Andrei Carabelea a făcut apel la patriotism. „Sunt onorat să vă urez bun venit la Piatra-Neamț și să particip la deschiderea congresului internațional care reunește pe cei care formați tinerele generații. Particip cu încredere și emoție, ca fost profesor, ca om care știe cât de important este sistemul educațional. Toți am trecut prin acest proces, unul care, din păcate, în ultimele decenii a trecut prin nenumărate reforme şi nici una terminată cum trebuie. Dumneavoastră aveți mai multe argumente, eu am rezistat în învățământ doar 5 ani. Este o profesie cu foarte multe provocări, în fiecare zi aveți de făcut față unor exerciții cu care nu se întâlnește fiecare profesie din România. Sunt convins că treceți prin acestea cu pasiune, cu profesionalism, cu empatie față de copii, copii cărora aveți să le insuflați niște valori și vă rog eu frumos să le insuflați și dorința de a rămâne în țară – una din mâhnirile pe care le am ca profesor, ca primar și ca părinte. Să vă bucurați de ceea ce vă oferă județul și orașul”.
Mesajul inspectorului școlar general, Florentina Luca-Moise, aflată la Ministerul Educației în ziua deschiderii congresului, a fost citit de insp. Steluța Postolică. „Ne aflăm într-un moment istoric în care județul Neamț promovează valoarea dascălului român. Cu stimă pentru fiecare participant urăm bun venit oaspeților, recunoaștem și admirăm eforturile organizatorilor, respectăm și promovăm fiecare dascăl de vocație. Să vă fie șederea deschidere spre succes, cadru de perfecționare, sursă de stabilire a unor noi relații interpersonale. Acest congres este un eveniment care onorează Neamțul, dar și Neamțul poate fi simbolul acestui congres. Aceste meleaguri au dat țării dascăli de prestigiu, aici s-a creat primul abecedar, tot de aici au plecat dascăli care au făcut cinste țării și lumii, chiar. Să rămâneți aceeași oameni frumoși, demni, să modelați destine cu aceeași dăruire, să nu plecați fruntea niciodată, să produceți valori, să fiți iubiți și respectați. Așa este dascălul român! Pentru toate câte a dovedit că poate în istoria acestei țări, pentru devotament, forță și asumare, pentru toate câte sunt în ființa dascălului român îl felicităm și-i recunoaștem valoarea sa. Dumnezeu să dăruiască tuturor învățătorilor ani mulți, putere de a rezista, de a se adapta, inspirație, răbdare și bucurie. Să fie dascălul român simbolul societății care a reușit”.
Tot din partea instituției partener în organizarea congresului a adresat câteva cuvinte și inspectorul școlar adjunct Cătălin Bălțătescu: „O emoție intelectuală aparte aduce întâlnirea de față, care înseamnă, dincolo de componenta didactică, o deschidere profundă, umană către ceilalți. Expertiza distinșilor colegi din AGIRo, disponibilitatea autorităților locale și a tuturor partenerilor conturează premisele unei întâlniri frumoase, cu reverberații în viitoarele parteneriate educaționale. Asociația Învățătorilor din județul Neamț împlinește 110 ani de existență, iar activitățile derulate aduc odată în plus bucurie școlii nemțene și nu numai. Lucrările acestui congres tind să întregească ampla experiență pedagogică pusă în slujba Educației și să aducă împliniri profesionale pentru noi toți. Felicit pe toți cei care fac posibilă o așa sărbătoare a educației, a școlii nemțene, cu încrederea că toate activitățile vor fi exemple de creativitate și dăruire, un prilej de multiplicare a performanței și un schimb de bune practici pedagogice”.
Prof. Liviu Constantin Rusu a îmbinat trecutul cu prezentul și a adus în atenție o noutate. „Este o onoare ca congresul să se desfășoare la Piatra-Neamț, împlinim 110 ani de la înființare. În expoziția pusă la dispoziție de Complexul Muzeal Neamț îl aveți pe bădia care a înființat asociația în 1912 – Leon Mrejeriu, un învățător de pe Valea Bistriței, care a ajuns apoi în Parlamentul României, a fost prefect, deputat și unde a fost nu a uitat că este învățător. În 1936 s-a cumpărat Casa învățătorului, care este și astăzi pe strada Petru Rareș, acolo se află Casa Corpului Didactic Neamț și sindicatul din învățământ, au grijă de această casă, aflată în patrimoniul național. Au cumpărat casa – atenție! – de la Banca Națională, cu banii de la învățători, 50 de lei – nu știu cât era salariul atunci – timp de 13 luni! Fiecare învățător din județul Neamț a pus bani pentru această clădire! Plus banii de la Guvern, prin Leon Mrejeriu. A continuat cu Căminul învățătorilor, cealaltă clădire a noastră unde se află și Centrul de informare a cadrelor didactice și care de astăzi se numește Centrul de documentare și informare al cadrelor didactice din județul Neamț Prof. Gheorghe Amaicei. Domnul Amaicei este al doilea tată al nostru, bădia Ghiță și-a pus amprenta asupra activității de după 1990 și tare și-ar fi dorit organizarea congresului la Piatra-Neamț. Îl facem acum, în onoarea memoriei domniei sale și vă invit la un moment de reculegere pentru toți cei care nu mai sunt”.
Cuvântul Marianei Marin, președinta AGIRo Republica Moldova, a impresionat audiența. „Bun găsit la Piatra-Neamț, orașul care ne-a dat cămașa de botez în 2008 și după 14 ani în sfârșit congresul este la Piatra-Neamț. Nu știu ce aș fi făcut fără acest brand AGIRo, care în timp și-a păstrat porofesionalismul. Suntem 8 colege care am venit la Piatra-Neamț, toate autoare de manuale, cu grad didactic superior și 4 colege sunt și doctori în știință. Spun asta pentru că acum câțiva ani AGIRo și-a mai lăsat o amprentă în colaborarea noastră: cercetarea pe domeniul Educație. În rezoluția de azi propun să scoatem cuvântul granițe: vorbim aceeași limbă, nu există granițe spirituale, nici în metodica predării nu sunt granițe pentru că astăzi vorbim de aceleași tendințe. Când spunem educație ne ducem spre politici educaționale, când zic didactica – asta este pâinea noastră, este instrument cu care noi intrăm în sala de clasă și vorba aceea, Dumnezeu știe ce facem noi acolo! Congresul AGIRo are menirea să venim cu schimb de bune practici, să fim mai eficienți, mai buni. Dacă vorbim de reforme în educație, în anul 2015, noi fiind inspirați de forma dumneavoastră din 1998, cea referitoare la evaluarea în învățământul primar, un grup de colegi de la Institutul de Științe ale Educației, unde mi-am petrecut cei mai buni ani de cercetare, am studiat toate cercetările cu privire la evaluarea pe sector, pe care și dumneavoastră o practicați. Astăzi, în Republica Moldova, în clasele primare și la materiile despre om și societate nu mai există note și calificative, decât la evaluările sumative și cel mai important – nu există insuficient! Politica didactică este centrată pe succes și recuperare. Urmărim să creăm elevului situații în care el să se autorealizeze. Astăzi, ținând cont că delegăm elevului sarcinile de a învăța, noi promovăm ideea de învățare vizibilă și ne asociem cu ceea ce faceți în România. Rolul nostru sau locul nostru este printre copii, să-i ajutăm să învețe. Clasă inversată – acest concept promovat prin AGIRo în Moldova – va face obiectul unui curs intensiv gratuit pentru membri fideli ai AGIRo la Casa Profesorilor din Chișinău”.
Lucrările și atelierele congresului, alături de a XIX–a ediție a simpozionului internațional „Portrete de dascăli – în memoria lui Leon Mrejeriu și Gheorghe Amaicei”, s-au îmbinat cu clipele de relaxare petrecute la Vânători-Neamț, la mănăstiri și în Parcul Natural Vânători. (Cristina IORDACHE)