Misterul legat de avaria apărută recent la sistemul de avertizare la incendiu din secția Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț este elucidat (foto). La acea vreme, managerul Alexandru Filimon vorbea despre o avarie, combătută cu o măsură controversată de angajații secției, aceea prin care a însărcinat personalul secției să verifice la fiecare jumătate de oră (detalii aici).
Cum sistemul de detectare și avertizare la incendiu nu poate să rămână nefuncțional, mai ales că în acest spital a avut loc incendiul din secția ATI de acum doi ani, în care au murit pe loc 10 pacienți, se presupune că există o atenție deosebită a conducerii spitalului și nu numai. ISU Neamț ne-a răspuns că problema a fost constatată chiar de ei la controlul de la finele săptămânii trecute, când sistemul de avertizare era oprit. „Instalația de detectare, semnalizare și avertizare incendiu cu care este echipat etajul 4 (slave 1 și slave 2) nu este în stare de funcționare la parametrii nominali, în sensul că la data controlului aceasta era scoasă din funcțiune, iar la repornire prezenta erori și defecte. S-a dispus menținerea în stare de funcționare, sub supraveghere până la efectuarea mentenanței cu personal autorizat”, a transmis ISU Neamț. Așadar, sistemul era oprit fiindcă oricum era defect. Cine știe de când, dar cert este că ISU Neamț a impus ca remedierea problemelor să se facă de personal autorizat.
Este printre cele mai grave nereguli constatate de ISU Neamț la acest control neanunțat, în urma căruia SJU Piatra-Neamț a fost amendat cu 2.500 lei. La fel de grave sunt și abaterile ce țin de faptul că o parte din hidranții interiori nu funcționează și că unele furtunuri sunt vechi și neconforme, că nici până acum nu sunt instalate suficiente surse acustice de atenționare a pacienților și angajaților, că sunt puține tărgi de evacuare. Detalii de la acest control în informațiile furnizate de ISU Neamț:
„Nereguli constatate la controlul inopinat de la Spitalul Județean de Urgență:
- Țevile de refulare aferente instalației de stingere a incendiilor cu hidranți interiori nu sunt conforme cu prevederile art. 4.19 din O.M.D.R.A.P. nr. 2463/2013 pentru aprobarea reglementării tehnice Normativ privind securitatea la incendiu a construcţiilor, Partea a II-a – Instalaţii de stingere, indicativ P118/2-2013 în sensul că acestea nu permit următoarele poziţii de reglare: închidere şi jet pulverizat şi/sau jet compact. De asemenea o parte dintre furtunurile cu care sunt echipați hidranții interiori prezintă grad avansat de uzură/îmbătrânire și nu prezintă marcaj C.E;
- O parte dintre lămpile aferente instalației de iluminat de securitate pentru evacuare și pentru marcarea hidranților interiori nu sunt în stare de funcționare conform art. 7.23.7 din O.M.D.R.T. nr. 2741/2011 privind aprobarea reglementării tehnice Normativ pentru proiectarea, execuţia şi exploatarea instalaţiilor electrice aferente clădirilor, indicativ I 7 – 2011, iar unde există, acestea sunt incomplete. Totodată, în cazul secție Psihiatrie, instalația de stingere a incendiilor cu hidranți interiori nu este echipată cu instalație de iluminat de securitate pentru marcarea acestora;
- Nu există sisteme de alarmare acustică eficiente, pentru evacuarea pacienţilor şi a personalului spitalului, pentru fiecare nivel, conform art. 122, al. 1 din O.M.A.I. O.M.S. nr. 1427/146/2013;
- La data controlului, saloanele nu erau marcate prin culori astfel:
- roșu – persoane care nu se pot evacua singure;
- galben persoane care necesită sprijin la evacuare;
- verde – persoane care se evacuează singure;
- Nu au fost adoptate soluţii şi măsuri adecvate pentru asigurarea evacuării copiilor, bolnavilor şi a persoanelor netransportabile în cazul producerii unui incendiu (tărgi de transport sunt insuficiente, personal redus pe schimburi).
- O parte dintre mijloacele tehnice de intervenție în caz de incendiu (stingătoare) nu au fost verificate de o persoană fizică/juridică autorizată în acest sens, în termenele minime prevăzute de producător
7 avertismente și o amenda în cuantum de 2500
La data controlului s-a executat cu o parte din personalul prezent, un exercițiu de intervenție și de evacuare prin utilizarea instalației de stingere a incendiilor cu hidranți interiori, de asemenea s-a executat și o instruire privind utilizarea corespunzătoare a mijloacelor tehnice de intervenție din dotarea obiectivului (hidranți interiori și stingătoare) – 15 participanți”.
Cristina Iordache
Un comentariu
Este de noaptea mintii ce se intampla! Un spital unde au murit 10 oameni într-un incendiu, are o instalatie de incendiu nefunctionala pe un etaj iar ISU îi amendeaza cu doar 2500(!!!) lei, probabil platita la jumatate in 24 de ore??? In ce lume traim? Acum si amenzile de circulatie sunt mai mari! Se joaca in continuare cu vietile oamenilor?? Poate nu au avut voie sa dea amenzi mai mari.