Prima ediție a unui târg care să prezinte tradițiile și gastronomia unei zone, în cazul nostru una de munte, este întotdeauna mai greu de organizat. Mai ales într-o zi de vineri, nu sâmbăta sau duminica, când se presupune că oamenii sunt mai liberi și mai cu chef de distracție. Cu toate acestea, ziua de 7 octombrie a marcat o reușită organizatorică pentru echipa primarului Bogdan Țifui, care a bifat și rolul de gazdă pentru o acțiune a Forumului Montan, organizație cu tradiție în Neamț.
După degustări de care s-a bucurat oricine era în zonă – totul foarte curat și bine pregătit/expus/servit – atenția oamenilor s-a dus spre zona special amenajată la intrarea în satul Frumosu, unde scena și un podeț delimitau zona gastronomică de cea care asigura materia primă pentru aceștia, a crescătorilor de animale. Locația, inspirat aleasă, s-a populat imediat după ora 13:00.
”Am avut implicare din partea tuturor crescătorilor de animale din comună, fermieri, producători locali, avem produse diversificate, recunosc că am avut emoții la început, fiind primul eveniment, nu știam lumea, dacă o să vină, dacă o să se implice, dar acum sunt plăcut impresionat, avem și producători din comuna vecină, din Borca. Oamenii din comună sunt plăcut impresionați şi ei de acest eveniment și doresc ca el să devină unul anual. Mai ales că lumea deja știe că ne zbatem – cu succes – ca să obținem statutul de comună turistică de interes local, ceea ce va aduce beneficii tuturor locuitorilor. O să omologăm trasee turistice, și la final, după obținerea acestui statut, producătorii de la noi vor avea un punctaj mărit în momentul în care vor accesa fonduri europene. Cum spuneam, este un început, dar totul vine pe fondul unei munci susținute în ultimii doi ani”, a declarat primarul Bogdan Țifui
Șezătoare cu de toate
Pentru că este vorba de tradiții, evenimentul de la Frumosu a debutat cu o șezătoare în care elementul principal au fost un grup de femei din Popești, sat cu oameni mândri din comună, alături de care s-a bucurat de atenție un grup de copii. Toți îmbrăcați în costume populare originale, mânuind andrele, furci de țesut, acul de cusut sau cine știe ce alte unelte născute din nevoile omului.
Genoveva Lupescu, elementul catalizator al grupului a sintetizat în deschidere crezul de viață al celor prezenți: ”Bine ați venit pe meleagurile frumoasei comune Farcașa, care este alcătuită din 5 sate. O șezătoare din aceasta am organizat și noi în satul Popești, cu un grup de femei, dar ne-am gândit să luăm în mijlocul nostru și copii, pentru a le transmite mai departe tradițiile și obiceiurile înaintașilor noștri – bunicii și străbunicii noștri. Să nu uităm ceea ce au fost ei și să ne mândrim că ne-am născut într-o țară frumoasă, bogată, din care face parte și comuna Farcașa. Știm cu toții că orice fel de șezătoare este o zi de sărbătoare, unde prietenii se adună și muncesc cu voie bună! Vă mulțumim și vă invităm să vizitați în fiecare an comuna Farcașa, cu fermieri harnici, care știu să crească animale frumoase, cu gospodari care știu să mănânce sănătos”.
E timpul să se promoveze și Valea Bistriței
”Este o zi reprezentativă pentru noi, o zi în care punem la loc de cinste tradițiile și gastronomia specifice zonei montane. Târgurile și expozițiile de animale sunt locuri de socializare, locuri de întâlnire și de distracție, iubite de muntenii noștri, buni gospodari. Dragi invitați și participanți cred că merităm să avem o astfel de zi în fiecare an, o zi în care încununăm un an de muncă, o zi în care să admirăm animalele din gospodăriile proprii sau microferme, o zi în care să degustăm minunatele noastre bucate și să ne simțim bine asistând la programele artistice organizate cu acest prilej” – Bogdan Dumitru Țifui, primar
”Un salut bărbătesc pentru toți fermierii din Farcașa! Ne întâlnim astăzi și sunt bucuros să fiu alături de dvs. Să vă spun un mic adevăr, târgul acesta cred că-l plâng de prin 2008, astăzi îl avem. Promovarea, știm cu toții, înseamnă foarte mult pentru toți, cu cât ne promovăm mai bine, cu atât o să ne putem vinde produsele și ce mai avem noi prin zonă. Pe toate canalele de publicitate se aude Bucovina, Bucovina, Bucovina! Cred că a venit timpul să se strige și Valea Bistriței. Cred că suntem norocoși că ne-am născut aici și trebuie să participăm cu toții să dezvoltăm această zonă minunată. Vă dau un exemplu, în vara asta am urcat pe Vârful Dara cu doi prieteni de aici din Farcașa, am plecat fără să ne organizăm, cum am trecut de Ditrău am căutat cazare, în Sâmbăta de Sus am sunat la 15-20 de pensiuni, n-am găsit niciun loc. Zicem că au acolo spiritul părintelui Arsenie acolo și de aceea se duc oamenii, dar și noi avem trecutul părintelui Petroniu și spiritul părintelui Petroniu, și putem profita de treaba aceasta. Eu zic că dacă suntem uniți și serioși o să putem face lucruri frumoase” – viceprimar Cristian Gheorghiu.
De toate pentru toți
La târg, ca la târg: vițel la proțap, mici, pastramă de oaie, caș, urdă, cașcaval, obligatoriu de degustat balmoșul, tocană de oaie și fasole cu ciolan și costiță afumată, must, dar și vin, rachiu, vișinată, afinată, alte rachiuri, dulciuri, miere de albine, jucării pentru copii și multă, multă bucurie așezată, cum le stă bine muntenilor. În zona expozițională, se găseaua de la bibilici, găini, iepuri, până la masivii câini de Bucovina, oi frumoase și bine hrănite, cai și vaci de rasă.
Bogdan CĂLIAN