Inspectoratul Școlar Neamț a intrat în zodia schimbărilor. După ce o serie de inspectori și-au pierdut pozițiile și au fost înlocuiți de alții, se schimbă și modalitatea de derulare a inspecției școlare și controlul în unitățile de învățământ. Sub actuala conducere a Inspectoratului Școlar Neamț se încheie perioada în care existau inspectori zonali și angajații dintr-o școală știau că echipa de control verifică absolut tot. În principiu, modul în care se desfășoară inspecțiile răspunde unei reguli de bază: inspectorul de specialitate verifică doar ceea ce ține de disciplina sau domeniul lui de activitate, pentru a se evita situațiile de până acum în care un inspector de matematică, de pildă, trebuia să verifice și normarea din școala respectivă, luând la răsfoit cam toate documentele manageriale, practic. „Am modificat inspecțiile și vizitele colegilor noștri în unitățile de învățământ. Colegii inspectori sunt împărțiți strict pentru această activitate – am constatat că suntem mult mai eficienți la fața locului. Colegii noștri profesori și directori, părinții, elevii, sunt preocupați cu actul instructiv-educativ, așadar vom fi noi prezenți în școlile din județ. Eu voi da tonul acestor vizite, vom merge în consiliere, orientare, mentorat, nu doar în monitorizare și control. Practic, nu vom mai avea inspectori teritoriali, ci fiecare inspector se va ocupa strict pe disciplina lui în aceste activități. Coordonatorul este doamna inspector școlar general adjunct Claudia Barna. Pe management instituțional se vor ocupa colegii noștri cu atribuții de monitorizare, consiliere-orientare, control, management instituțional. Această parte din activitate este coordonată de doamna inspector școlar general adjunct Dana Păiuș”, declară șefa IȘJ Neamț.
În ce-i privește pe directorii și directorii adjuncți de școli, evident că aceștia vor fi în atenția inspectorului școlar general, care și-a păstrat și alte câteva domenii în care va colabora cu inspectorii care au primit aceste atribuții. „Referitor la activitățile extrașcolare, managementul resursei umane, dezvoltarea resursei umane, colegii inspectori vor fi în școli strict pe aceste domenii. Managerii au nevoie de consiliere, trebuie sprijiniți, iar colegii noștri din fiecare departament vor ajunge în școli și își vor desfășura activitatea de inspectori școlari alături de personalul din școli, potrivit fișei postului și atribuțiilor pe care le au în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț. Activitatea de dezvoltare a resursei umane, școlile particulare și managementul resursei umane – cu încadrarea, normarea, salarizarea, probleme mult discutate la nivelul unităților de învățământ – sunt în coordonarea mea”, adaugă Florentina Luca-Moise.
Aceste ultime schimbări încheie șirul transformărilor începute încă din vară de actualul inspector școlar general după numirea în funcție și despre care puteți reciti aici și aici.
Cristina Iordache