“Mesagerul de Neamț” își propune să prezinte săptămânal câte o secție a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Demersul vine în ideea în care considerăm că este momentul unei apropieri între cei care produc actul medical și beneficiari. Se vorbește foarte mult despre spital, dar de multe ori doar la nivelul instituției sau al Consiliului Județean. De aceea vrem, în măsura în care există deschidere, un dialog cu șefii de secție, cei care gestionează direct activitatea medicală.
Este rândul secției Chirurgie generală, una din secțiile importante în structura oricărui spital, nu doar al celui județean de la Piatra-Neamț. Mai întâi trebuie spus că ne-am străduit să avem un dialog cu medicul șef al secției Chirurgie generală, dr. Alexandru Juncu. Nu a refuzat categoric, dar nici nu s-a arătat foarte deschis, solicitându-ne să-l abordăm „mai încolo”. Când, nu era foarte clar. Cum spunem, demersul nostru a fost unul pe care-l dorim constructiv, iar refuzul unuia dintre decanii de vârstă aflați la conducerea secțiilor spitalului județean nu reprezintă un răspuns constructiv. Caracterizat drept un profesionist de mulți dintre colegii săi și de o bună parte a pacienților, lucru întărit și de titlul de doctor în științe medicale, pe care l-a dobândit în 2006, dr. Alexandru Juncu are un cuvânt greu de spus în lumea medicală de la Piatra-Neamț. Ca atare, poate fi un exemplu de conduită pentru restul șefilor de secții. Mai ales că se bucură și de autoritatea conferită de funcția de președinte al Colegiului Medicilor Neamț, chiar dacă a acces la această calitate într-o conjunctură mai puțin fericită, după ce dr. Iosif Koszeghi s-a stins din viață, în decembrie 2020. Dacă la toate acestea mai adăugăm și faptul că, de-a lungul ultimilor 10 ani, a ocupat când funcția de manager, când pe cea de director medical al spitalului județean, de cele mai multe ori numit – cu acordul său și cu al Consiliului Județean Neamț, instituție adjudecată de PSD la alegerile locale din această perioadă, avem o schiță de portret. Portretul mai este întregit și de o anume nuanță, care-l face pe dr. Alexandru Juncu favoritul CJ Neamț ca manager sau director medical în momente dificile: a făcut echipă cu dr. Ioan Lazăr, dar și cu dr. Codruț Munteanu venit de la București pentru postul de manager prin concurs și plecat prin demisie în decembrie 2019, pe care l-a și înlocuit imediat, ca să amintim doar două din cele mai cunoscute episoade.
Din perioada cât a fost la conducere i se atrage acum răspunderea patrimonială, în procesul pe care actuala conducere a spitalului județean l-a deschis la Tribunalul Neamț. Acțiunea vizează recuperarea unei sume de aproximativ 200.000 lei, achitați nelegal potrivit constatării Curții de Conturi Neamț, după controlul din octombrie 2021, firmei care a executat lucrări de reparații la sala de operație a Urologiei și a amenajat spațiile pentru CT și RMN. Banii au fost plătiți pe lucrările suplimentare apărute la aceste 3 obiective, executate de aceeași firmă în perioada 2019-2020 și pentru care s-a făcut o altă achiziție de lucrări, potrivit celor constatate de Curtea de Conturi Neamț. Alături de dr. Alexandru Juncu este chemat în judecată și fostul manager, dr. Codruț Munteanu, lucrările fiind începute în mandatul acestuia. Pentru acuratețea informației să mai spunem că într-un dosar separat sunt acționați în instanță, în aceeași speță, și alți angajați ai spitalului: de la Tehnic, Achiziții, Juridic, Contabilitate, dar și directorul economic de la acea vreme, Maricica Drăgan.
În ce privește echipa secției Chirurgie, alături de dr. Alexandru Juncu fac parte următorii medici, așa cum apar în prezentarea de pe site-ul spitalului județean: Manea Ioan Gabriel medic primar, Ady Corina Bararu medic primar, Simona Cristina Bigiu medic primar, Mircea Buganu medic primar, Dan Silviu Verzea medic primar, Cristina Zavate medic primar, Ionuț Gavril medic specialist, Bogdan Olaru medic primar Chirurgie vasculară. Asistenta șefă este Eugenia Antohe, cea care a deținut și funcția de director de îngrijiri în echipa condusă de dr. Dan Silviu Verzea ca manager în perioada mai-octombrie din anul pandemic 2020. Secția are în structură 75 de paturi, din care 5 sunt pentru compartimentul Chirurgie vasculară.
Alexandru Filimon, managerul spitalului județean, afirmă că are o colaborare bună cu angajații secției și că este mulțumit de rezultate: „Secția Chirurgie generală este una dintre cele mai mari din spital din punct de vedere al numărului de paturi, are și un grad de ocupare al paturilor ridicat, de peste 75%. Împreună cu dr. Juncu și cu personalul secției ATI am reușit să eficientizăm programul operator, pentru a scurta durata de spitalizare a pacientului. Colaborarea cu dr. Juncu s-a materializat și în renovarea a două săli de operație anul acesta. Evident, având un număr mare de pacienți, există și plângeri, dar au fost remediate în timp util de șeful secției. Am apreciat întotdeauna sugestiile venite din secția Chirurgie generală și deschiderea dumnealor către dialog și consider că au găsit în mine un partener pe care se pot baza. Din punct de vedere al conducerii spitalului, am încercat să răspundem la solicitările secției atât pe partea de dotări, cât și pe partea de personal”.
Despre ce operații deosebite se fac în secția Chirurgie generală, cu ce probleme se confruntă echipa medicală de aici – să nu uităm că fosta asistentă șefă și director de îngrijiri Anca Patriche a fost înjunghiată mortal de fostul ei soț, chiar în cabinetul ei din secție, în 10 ianuarie 2020 -, ce neajunsuri sunt, ce succese profesionale se înregistrează aici, poate în viitor vom găsi aici deschiderea necesară spre comunicare. Pentru că suntem convinși că în secția Chirurgie, ca și în tot restul spitalului județean, sunt mulți oameni competenți și profesioniști, care chiar merită să fie cunoscuți de nemțeni.
Cristina IORDACHE