A XXXII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (5 – 13 noiembrie 2022) a adus o surpriză plăcută pietrenilor şi corpului artistic şi tehnic de la TT, amintind în mare măsură de vremurile teatrului-teatru, prin selectarea unei piese din stagiunea trecută. Duminică seara, de la ora 21, Sala Majestic a Teatrului Odeon din Capitală a găzduit reprezentaţia cu MYTH SHOW. O istorie a neîncrederii, spectacol care a avut premiera pe 1, 2 şi 3 aprilie.
Din prezentarea oficială de pe site-ul TT eram preveniţi că spectacolul (*) „explorează modul în care membrii unei comunități se raportează la episoade majore ale istoriei recente, de la contemporanii evenimentelor din 1907, la cei care au fost muncitori ai Platformei Industriale Săvinești și care au resimțit din plin efectele tranziției postcomuniste și până la cei care experimentează învățământul online”. Regizorul David Schwartz completează introducerea confuză, descriind oarecum calea parcursă spre un text de teatru documentar: <<La începutul documentării pentru acest spectacol, am pornit împreună cu Daniel Chirilă, precum Myth și Math, povestitoarea și statisticianul din MYTH SHOW, să documentăm relația diferiților oameni din Neamț cu conflictele din istoria recentă și cu tensiunile societății de astăzi. Într-o perioadă în care mai nimeni nu crede nimic din ceea ce spun politicienii sau mass-media, în care fiecare are propria versiune „adevărată” asupra oricărui eveniment socio-politic, de la pandemie la război, a devenit limpede că principalul vector care unește mărturiile și experiențele tuturor este neîncrederea. Nu doar o neîncredere sedimentată de generații în „celălalt” (de altă etnie, de altă religie, cu altă poziție socială etc.). Ci o neîncredere fundamentală în proiectul de societate în ansamblu – în orice instituție, de la guvern la biserică și de la spital la… teatru. Cum s-a ajuns aici?>>
Dacă nu aţi înţeles nimic, recuperarea (sau recompensa) vine de pe scenă. Loredana Grigoriu şi Paul-Ovidiu Cosovanu sunt mai mult decât perfecţi în roluri. Un plus de pasiune şi emoţie se reţine în contul Loredanei, promiţătoare de când era domnişoara Botezatu şi debuta la TT, pe 18 mai 1995, în rolul Prinţesa din fabulosul spectacol Orfanul Zhao de Ji Junxiang, regizat de Alexandru Dabija. Trimiterea nu e întâmplătoare, pentru cine a vizionat MYTH SHOW. Dacă nu, e de reţinut provocarea.
Se impun încă trei sublinieri, două bune şi o dezamăgire. Îndrumarea regizorală se simte inclusiv în fiecare respiraţie de pe scenă, ceea ce rar s-a întâmplat în primul cincinal Gianina Cărbunariu. Apoi, avem scenografie de scenografie, doar e semnată de Alina Herescu, o referinţă de calibru în domeniu. Din păcate, documentarea regăsită în textul asumat de Daniel Chirilă, regizor artistic salariat al teatrului, e defectă rău de tot şi asta deranjează. La Piatra-Neamţ se simte. Însă, dacă reţinem strict actul artistic, atunci selectarea în FNT vine ca o recunoaştere.
Festivalul Naţional de Teatru este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, având ca partener Institutul Cultural Român. Este produs de UNITER – Uniunea Teatrală din România, iar Primăria Municipiului Bucureşti, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, are calitatea de coproducător.
Selecţia şi structura FNT, precum şi programul festivalului sunt generos prezentate pe site-ul fnt.ro. E mare păcat să ai un drum prin Bucureşti şi să nu-ţi încerci norocul.
Viorel COSMA
(S-au folosit ilustraţii de la Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ şi Festivalul Naţional de Teatru)
(*) MYTH SHOW. O istorie a neîncrederii
De: Daniel Chirilă
Cu: Loredana Grigoriu, Paul-Ovidiu Cosovanu
Voce: Gina Gulai
Regia: David Schwartz
Scenografia: Alina Herescu
Mișcare scenică: Paul Dunca/Paula Dunker
Muzica originală: Paul-Ovidiu Cosovanu
Lighting design & video: Cristian Niculescu