Profesorii care au câștigat prin hotărâri judecătorești restanțe salariale ar urma să primească sumele cuvenite în luna decembrie. Pentru asta, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare o adresă în care solicită ca situația pe județe să fie trimisă până pe 25 noiembrie, ora 12, altfel sumele necesare nu se mai iau în considerare. Este vorba de două săptămâni în care școlile, în primul rând, trebuie să introducă în Edusal banii cuveniți pentru profesori, chiar și cei proveniți din drepturi dinainte de 31 iulie 2017 când a apărut legea salarizării bugetarilor, referitor la încadrarea în tranșele de vechime. În adresa semnată de secretarul de stat Sorin Ion se spune clar că „în situația în care nu ați comunicat cuantumul sumelor respective până la data și ora menționată, considerăm că nu există sume necesare pentru plata hotărârilor judecătorești având ca obiect drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învățământ și a hotărârilor judecătorești având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale”.
În aceeași notă se mai specifică și că „sumele necesare vor fi plătite la aceeași dată cu plata drepturilor salariale aferente lunii noiembrie 2022”, ceea ce înseamnă luna decembrie, potrivit documentului publicat de edupedu.ro.
Demersul de acum este catalogat de liderul sindical Gabriel Ploscă drept tragere de timp, întrucât OUG 48 a fost adoptată în aprilie 2022 și normele metodologice în iulie 2022. „Trebuia mai demult să aplicăm corect OUG 48/2022, doar că au fost vreo 3 variante de recalculare în Edusal și acum se vine cu o a 4-a variantă. Plus tot acest circuit: școlile fac situația, o transmit IȘJ-ului, acesta verifică, apoi o transmite Ministerului Educației, care apoi reia traseul până ajung banii la școli și respectiv la profesori…”, a declarat pentru mesagerulneamt.ro Gabriel Ploscă, președintele Sindicatul Lucrătorilor din Învățământ Neamț și vicelider al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. Cu drepturi salariale neacordate de dinainte de iulie 2017 (tranșele de vechime) și cu celelalte revendicate (gradație de merit, dirigenție, învățământ special, predare simultană, control financiar preventiv) sunt vreo 1.500 de angajați din sistemul de educație din Neamț care așteaptă acești bani (detalii aici).
Documentul poate fi studiat aici:
Circulara-Hotarari-Judecatoresti-43309112022 (1)Cristina Iordache