Conferința regională Destinație: Europa 2027, organizată vineri la Piatra-Neamț de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a furnizat și o serie de informații interesante, pe lângă poveștile și mesajele de umplutura specifice acțiunilor fățoase de pe meleagurile noastre. De departe, vestea sezonului e una care are legătură cu transformarea agențiilor din Organisme Intermediare pentru Programului Operațional Regional în Autorități de Management. Anterior, unitatea care asigura managementul erau una singura pe țară și funcționa în cadrul ministerului dedicat fondurilor UE.
Odată cu exercițiul finaciar-bugetar (perioada de programare) 2021 – 2027, descentralizarea capată chip și perspectivă de consistență reală. Cel mai vizibil efect imediat este că fiecare dintre cele 8 autorități de management lucrează în mod direct cu Comisia Europeană, fiecare cu programul său, pentru fiecare regiune de dezvoltare în parte. Deși târzie, în condițiile în care se prezice că 2021 – 2027 e ultimul exercițiu financiar-bugetar al UE în forma curentă, decizia e una sănătoasă. Un anumit segment de public e posibil să își amintească ceva interesant, cel puțin din anii când regionalizarea teritorial-administrativă a României luase avânt, dacă nu chiar din timpuri mai vechi, ale entuziasmului preaderării și aderării – UE se prezenta (și) ca o uniune a regiunilor.
Autoritatea regională de management are nevoie de o conducere, una calificată și eficientă. Vineri, directorul general Vasile Asandei, a oficializat ceea ce neoficial se cam știa (sau bănuia). De la 1 noiembrie, director al autorității pentru Programul Regional Nord-Est este Monica Harja – Zlăvoc. Semnalul transmis e unul foarte puternic fiindcă vorbim de o profesionistă remarcabilă, imposbil de contestat, cu o experiență mai mult decât semnificativă în agenție. Peste toate, e liberă cu totul de orice obligații și influențe politice.
(V. COSMA)