Un parteneriat încheiat între Parohia “Buna Vestire” Sarata și societatea de transport în comun Troleibuzul le oferă călătorilor, care folosesc autobuzele celei din urmă, posibilitatea de a-și petrece timpul citind în mijloacele de transport, în perioada sărbătorilor. Parteneriatul vizează perioada 6 decembrie 2022- 6 ianuarie 2023, cu posibilitatea reluării acestuia în anii următori, dacă se va dovedi un succes. Acest parteneriat este și unul între doi vechi prieteni, preotul Mihai Capșa -Togan și directorul Cristian Sauciuc, de la Troleibuzul, cei doi fiind prieteni încă din copilărie, dar aceasta este prima lor colaborare oficială într-un proiect. Proiectul se adresează unei largi categorii de vârstă, 9-99 de ani, practic tuturor celor care călătoresc cu autobuzele acestei societăți, care vor avea la îndemână cărți din toate domeniile de la belestrică la SF.
“De la cărțile pentru copii, pe care părinții le citesc copiilor la culcare, până la romanele cele mai vândute și lucrările literare premiate, cărțile joacă un rol crucial în viața unei persoane, îndeplinind nevoia de cunoaștere și divertisment. Rolul cărților în societate nu poate fi niciodată supraestimat, deoarece acestea modelează indivizii și culturile, permițând oamenilor să se dezvolte pe toate planurile. Cărțile spun povești și oferă informații pe care cititorul le transpune în viața sa de zi cu zi. Astfel, modurile în care cărțile citite influențează o persoană sunt numeroase. Pentru cei mai mulți, contactul cel mai puternic cu literatura apare în timpul școlii. Atunci încep să înțeleagă importanța cărților în exploatarea ideilor stimulatoare și provocatoare despre natura umană. Există puține alte medii care pot oferi tinerilor aceeași libertate de a analiza tipologiile și comportamentele umane așa cum o fac cărțile. Gândește-te la romanul Ion al lui Liviu Rebreanu. Elevii din întreaga țara trebuie să citească și să scrie un eseu despre Ion, o sarcină care îi obligă să se gândească la aspectele importante ale existenței umane, cum ar fi alienarea, relațiile de familie, natura răului și ceea ce face pe cineva uman. Scriind un eseu despre o carte, elevii se confruntă astfel cu întrebări profunde despre viață”, arată preotul Mihai Capșa-Togan, care este și profesor de literatură, în textul parteneriatului.
Preotul Mihai Capșa Togan s-a implicat, de-a lungul timpului, în foarte multe proiecte dedicate tinerilor și copiilor în special, marea lor majoritate de factură umanitară. Iată că, de această dată, îl are alături pe Cristian Sauciuc, care face și el un pas înainte în acest tip de activități sociale: “Sunt deschis la orice fel de colaborare sau parteneriat, mai ales cele care aduc un plus de valoare serviciilor pe care le oferim noi, ca societate. Cu atât mai mult, colaborarea cu un vechi prieten, îmi face mare plăcere și îmi oferă satisfacție. Scopul acestui proiect este unul nobil, de a oferi un moment de respiro literar călătorilor, de a le aminti că numai cultura este alternativa cea mai viabilă la stresul unei societăți supertehnologizate. Să ne întoarcem, de fiecare dată cu plăcere, la carte, la literatură!”, a punctat Cristian Sauciuc, directorul Troleibuzul.
Angela CROITORU