Bugetul Educației pe 2023 scoate din nou sindicatele la protest, după ce proiectul înaintat de ministrul Ligia Deca a stârnit nemulțumiri în rândul tuturor categoriilor de personal. Gabriel Ploscă, viceliderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și liderul SLÎ Neamț anunță că acțiunea de pichetare a Parlamentului va aduna în jur de 600 de oameni astăzi, între orele 12-13, când aleșii vor dezbate în plen bugetul de stat pe anul viitor.
Sindicaliștii reclamă întârzierea adoptării salariilor stabilite în grila unică pentru învățământ, neajustarea veniturilor personalului nedidactic „în condițiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariați sunt cuprinse între 1700-2200 lei”, neacordarea sporului pentru condiții de muncă, neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru, inexistența normativelor de personal, nedecontarea navetei, neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflației, neacordarea a 6% din PIB pentru Educație, așa cum prevede Legea 1/2011, Educația urmând să primească 3,2% din PIB în anul 2023, din care 2,1% prin Ministerul Educației și 1,1% prin autoritățile locale și pentru învățământul superior.
FSLÎ, cel mai mare sindicat din invățământ, a organizat zilele acestea proteste și în teritoriu, organizații județene din țară pichetând prefecturile. Astfel de acțiuni au mai avut loc și în anii anteriori, chiar și în această perioadă, urmate de amenințări cu greva generală rămase fără urmări concrete.
C.I.