Primăria municipiului Piatra-Neamţ sancţionează delăsarea unor proprietari de terenuri şi clădiri din oraş, care nu le îngrijesc, prin majorarea impozitului datorat. Astfel de măsuri s-au luat şi în anii anteriori. Prin cinci proiecte ce urmează să fie discutate în şedinţa de joi, 22 decembrie, se propune fie ridicarea unor astfel de măsuri, fie sancţionarea proprietarilor prin impozite duble, de anul viitor, în cazul celor neîngrijite şi lăsate în paragină.
În două cazuri, pentru un teren şi o clădire din strada Durăului nr. 2 şi a unei clădiri situate în strada Decebal nr. 73, urmează să fie ridicată măsură majorării impozitului, luată pentru anul 2022, suma datorată de proprietari de anul următor urmând să revină în limitele normale. Terenul din strada Durăului a fost vândut în februarie anul acesta, iar noul proprietar l-a curăţat şi l-a întreţinut. Pentru clădirea de pe Decebal măsura va fi ridicată “ca urmare a remedierii situaţiei constatate”, se menționează în proiect.
O firmă de imobiliare din oraş, SC Matiat Investment SRL, ce are în proprietate un teren şi o clădire cu două etaje şi mansardă în Sarata, pe strada Petru Movilă, nr. 52, rămase în paragină, construcţia nefiind nici finalizată, va scoate mai mulţi bani din buzunar pentru impozitul pe anul viitor.
Proprietarul unui teren şi a unei clădiri din Dărmăneşti, strada 1 Decembrie 1918, nr. 41, a făcut curăţenie acum două luni, însă nu a smuls buruienile care au urcat inclusiv pe gard şi pe tomberoanele de gunoi, după cum a precizat Gabi Muraru, şeful Serviciului Comunicare. Motiv pentru care Comisia mixtă de identificare a clădirilor şi terenurilor din primărie care se ocupă de astfel de locuri lăsate de izbelişte l-a atenţionat în acest sens. Cum omul nu a luat măsuri, de anul viitor va plăti şi el impozit mai mare.
Str. 1 Decembrie 1918, nr. 41
Aceeaşi măsură se va aplica şi firmei Petrocart care deţine un bloc de locuinţe în Mărăţei, pe strada Progresului nr. 122, de salubrizarea căruia nu s-a mai ocupat de mai mult timp.
Potrivit legii, prin hotărâre de consiliu local se poate stabili o majorare a cuantumului impozitului datorat pentru terenuri şi clădiri lăsate în paragină de până la 500%. Într-un proiect de HCL aflat în dezbatere publică se propune dublarea impozitului în astfel de cazuri prin aplicarea unei majorări de 100%. Potrivit şefului de la Comunicare din primărie, Gabi Muraru, există nişte contradicţii în textele de lege, Ordonanţa de Urgenţă nr. 16/2022 care modifică Codul Fiscal şi Legea nr. 252/2022 a Codului Fiscal, care ar trebui lămurite legal. Abia după aceea va putea fi aprobată propunerea de majorare cu 100% a impozitului în astfel de cazuri şi va deveni aplicabilă.
Angela Croitoru