Laurențiu Crețu, consilier județean provenit din PLUS, unul dintre puținii aleși județeni care a criticat constant cu argumente activitatea președintelui Arsene și a celor care-l înconjoară, are o reacție mai mult decât consistentă pe pagina sa de socializare referitor la proiectul noului spital județean. El arată câți bani s-au cheltuit până acum pe studii și cam ce șanse avem să obținem finanțarea și să susținem partea de co-finanțare de 30%!
„Dar să începem cu începutul!
PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență este un Plan de țară conform căruia vom primi 29,18 mld. euro, bani europeni. Pentru a implementa proiectele de absorbție a acestei sume, mai avem fix 3 ani, 11 luni și 23 de zile.
Să vedem unde ne încadrăm cu noul SJU Piatra-Neamț. Măsura din PNRR este „Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice” cu un buget total de 1,954 mil euro, pilonul „Construire și/sau dotarea de noi unități medicale/spitale publice”. Termenul este T2 din 2026.
La 1 iunie 2021, CJ Neamț ar fi trebuit să dețină un proiect matur deja depus la București. Un proiect matur înseamnă că are un Studiu de Fezabilitate. Însă cu doar o temă de proiectare și un nume de proiect, am reușit depunerea la termen a unei cereri de finanțare, pe poziția 37 din 49 de cereri. Semn că au mai fost și alții ca noi la acea vreme.
Între timp, alocarea financiară destinată apelului de proiecte a fost ușor modificată ca sumă și defalcată în două componente:
-infrastructură spitalicească publică nouă – 1,089 mld. euro fără TVA, unde noi am depus cerere pentru 200 mil. euro fără TVA;
-echipamente și aparatură medicală – 633 mil euro fără TVA, unde noi am optat pentru 88 mil. euro fără TVA;
Vor obține finanțare minimum 25 de proiecte din cele 42 rămase.
Dar ce înseamnă noul SJU Piatra-Neamț?
O singură clădire cu 423 paturi pentru spitalizare continuă și 46 paturi pentru spitalizare de zi.
Cerem 200 mil. euro prin PNRR, TVA-ul la această sumă este asigurat de la bugetul de stat, iar noi venim cu o cofinanțare de 30% din valoarea proiectului pentru suma fără TVA, iar mai apoi, cu 100% din cheltuielile neeligibile. Iar aici vorbim doar de construcția spitalului. Trebuie să avem în vedere că cerem finanțare și pentru echipamente medicale în valoare de 88 mil. euro fără TVA, regulile fiind aceleași de mai sus.
Fără să vorbim de un spital de 14 etaje promis prin alte campanii electorale și fără să ne mai uităm la cheltuielile pentru spitalul de 600 mil. euro, las aici doar cheltuielile pentru acest ultim proiect, datorită cărora am devenit eligibili:
Contract de servicii de consultanță de specialitate în vederea atribuirii contractului pentru elaborarea documentației SF 47600 lei
Contract de servicii de proiectare pentru elaborarea documentației SF 2128544 lei
Contract de servicii de proiectare pentru întocmirea documentației tehnico-economice 154700 lei
Contract de servicii de consultanță în vederea elaborării cererii de finanțare 35700 lei
Contract de servicii de consultanță în managementul sanitar 143157 lei
Deci, în total, 510000 euro care s-au dus pe apa sâmbetei sau nu!
Datorită acestor cheltuieli, aplicația de finanțare depusă este semnată corect de către reprezentantul legal al solicitantului, mai exact Președintele CJ Neamț, calificându-ne în categoria beneficiarilor eligibili.
Acum, conform criteriilor din evaluarea tehnică, în vederea acordării punctajului, avem:
1. Clasificarea obiectivelor de investiții
Aici luăm 5 puncte din maximul de 10, deoarece suntem spital județean și nu institut sau spital regional
2. Patologie
Aici luăm 10 din 10 puncte
3. Bugetul investiției aferent finanțării
Aici luăm 10 puncte din 20 posibile.
4. Etape proiect
Ehe-ehe….Aici avem multe de discutat pentru a obține un maxim de 30 de puncte, conform fotografiilor 1 și 2, postate mai jos.
Avem aviz pozitiv de la: Ministerul Agriculturii, Ministerul Culturii, Delgaz distribuție gaz, Apaserv, Telecom și un aviz DSP din 23.03.2022.
De cealaltă parte, mai avem:
-doar aviz de principiu de la Delgaz electricitate
-o notificare de la DSP din 07.06.2022, deci avizul din 23.03 nu este final
-o decizie a etapei de evaluare inițială de la APM, în care nu este foarte clar dacă avem sau nu avem un aviz favorabil
-nu am văzut nicăieri un aviz de la ISU Neamț
Menționez că platforma de depunere a acestor avize s-a închis în data de 20.12.2022.
Deci la acest criteriu, după umila mea părere, smulgem doar 20 din 30 de puncte posibile.
5. Numărul de paturi de spitalizare continuă
Obținem 10 din 10 puncte.
6. Eficiență energetică (NZEB+)
și…
7. Procentul de paturi dotate cu echipamente IT,
vom obține 10 din 10, respectiv 10 din 10, dacă ne vor crede pe “cuvânt de pionier” și nu ne vor căuta bine la dinți, că altfel…eu nu prea cred în ce scrie pe hârtie la aceste două puncte.
Tragem linie și…surpriză!
Obținem 75 de puncte din 100 posibile, dăm bani la toate parohiile din județ să se roage împreună cu noi să fim declarați „câștigători”, adică să ne dea doar nouă
-18% din bugetul total pe construcții
și
-14% din bugetul total pe echipamente medicale
având în vedere că vor exista minim 25 de câștigători din 42 rămași în cursă.
Dacă văd minunea asta, înseamnă că lungi ar mai fi „sforile” Domnului și la multe uși de ministere se vor purta negocieri, însă nu știu ce am putea noi oferi.
La finalul tuturor știrilor posibil pozitive, trebuie să avem în vedere stabilirea unor criterii de calificare și selecție a Antreprenorului-Constructor, să nu avem întârzieri în mobilizarea antreprenorului, să nu avem contestații în licitații și să găsim în mod miraculos banii pentru cofinanțare și cheltuieli neeligibile, astfel încât la 01.07.2026 să avem în buzunar cheia de la ușa de intrare a noului SJU Piatra-Neamț!
Noi să fim sănătoși, să nu trebuiască să ajungem la spital!
Hai, Doamne Ajută!
Un comentariu
Alt spital ?