Mai mulți pacienți vor putea beneficia de internări de maxim 12 ore la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, deoarece bugetul primit de spital de la CAS Neamț pentru spitalizarea de zi este de trei ori mai mare decât până acum. Finanțarea lunară este de circa 1,6 milioane lei, după cum a declarat managerul Alexandru Filimon. Asta înseamnă mai puține cheltuieli pentru spital și acces mai rapid la diagnostic și tratament pentru pacienți. „Am primit de la CAS 1,6 milioane lei la spitalizarea de zi, adică pentru internările care nu depășeșsc 12 ore. Față de 500.000 lei lunar cât primeam, înseamnă o creștere de trei ori. Pot spune că în aceste trei luni, pe ansamblu, am cu ce să mă descurc și pentru plata contribuțiilor obligatorii ale angajaților, și pentru medicamente și la celelalte cheltuieli. Vom vedea ce va fi din martie încolo”, declară Alexandru Filimon.
Ce pierde, aparent, spitalul, este la finanțarea pentru spitalizarea continuă, circa 20%. Ultimele reglementări ale CNAS prevăd eliminarea facilității cu decontarea tuturor cheltuielilor efectuate, cum a fost în perioada pandemiei și se revine la plata cazurilor rezolvate, conform numărului contractat de spitale. „Este un normativ care stabilește că de la 1 ianuarie nu se mai decontează tot ce raportăm. Am primit o informare de la CAS prin care ni se comunică faptul că la spitalul nostru se aplică un factor de corecție de 0,8. Pierdem cam 500.000 lei lunar la buget. Asta este valabil până în luna martie, inclusiv, pe perioada cât s-a prelungit contractul cadru, până la negocierea noului contract”, precizează managerul spitalului județean, care mai adaugă că vor trebui crescute fondurile proprii prin diversificarea serviciilor medicale în ambulatoriu.
Mai trebuie spus că autoritățile au majorat cu rata inflației tarifele la decontarea serviciilor medicale spitalicești în regim continuu și de zi, cât și la serviciile medicale în scop diagnostic-caz, acordate în ambulatoriul de specialitate clinic, potrivit CNAS.
C.I.