Pentru viața politică din Neamț, 2023 va fi unul lămuritor din multe puncte de vedere. Nu din cauza viitoarelor alegeri sau al luptelor interne de partid, cât dintr-un motiv mult mai simplu – raportarea la Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, șeful de facto al organizației județene PSD și omul care a dominat prin deciziile sale comunitatea nemțeană. Pe 23 ianuarie va fi audiat de completul de la Curtea de Apel Bacău și, dacă nu va apărea nici o surpriză, va urma pronunțarea, cel mai târziu prin martie.
Culmea este că, indiferent de sentință, Ionel Arsene va rămâne în prim planul vieții publice. Să ne explicăm.
Dacă cumva judecătorii vor lua o decizie, puțin probabilă – aceea de a trimite ce mai rămâne din dosar spre rejudecare, pentru cine știe ce motive juridice, de procedură, nu ar fi primul caz, s-a mai întâmplat – nu se schimbă mare lucru, Arsene își va duce mandatul la județ la bun sfârșit și probabil se va mai gândi încă o dată dacă este cazul să-și țină promisiunea de a se retrage din viața politică. În cazul acesta PSD va merge exact pe același drum ca și până acum, iar partidele de opoziție vor îndura aceleași umilințe pe care mult timp le-au acceptat cu o plăcere aproape sadică. Poate cu excepția celor de la USR – care devin din ce în ce mai pesediști în faptă și chiar și vorbe.
Dacă Arsene va fi condamnat tot cu executare, nu contează la câți ani, sau cu suspendare, el va părăsi postul de președinte și va lăsa locul lui Asaftei, cel mai probabil, dar va rămâne elementul la care se vor raporta toți o bună perioadă de timp.
Logic, cele mai multe schimbări se vor produce chiar în PSD. Partidul va fi preluat de Daniel Harpa, urmașul firesc al lui Arsene, care va putea să-și exercite cu adevărat atribuțiile funcției. În mod clar partidul va funcționa pe alte coordonate, nu imediat, dar lucrurile se vor schimba destul de rapid. Harpa va trebuie să facă balet politic între grupările existente, generic și incorect din punct de vedere politic, una dintre ele a bărbaților, cealaltă a fetelor. Ciprian Șerban, Remus Munteanu vor încerca să-și consolideze poziția de lideri, ultimul în luptă pentru un post de deputat, în condițiile în care sunt aproape obligați să-l sprijine pe Harpa într-o candidatură la CJ. Și se știe din practica de zi cu zi, cine conduce județul, conduce și partidul. Gruparea Oana Bulai-Florentina Moise-Carmen Nastase pare mai consolidată ca oricând. Vor încerca să pună presiune pentru a ajunge fiecare unde își dorește din punct de vedere politic sau administrativ, primele două în Parlament, ultima pe un post de conducere într-un minister. Asta dacă va funcționa solidaritatea în momentele dificile care nu vor lipsi în cazul în care Arsene nu va mai ocupa un post de conducere. Culmea, lupta pare cam fără rost, pentru că ar cam avea toți loc pe liste, în condițiile în care prietenul lui Arsene, fostul ministru Cuc nu mai are nici o șansă de a prinde un loc de parlamentar în Neamț. Eventuale surprize pot apărea doar dacă „Centru” va impune pe cineva sau dacă va fi promovat vreun tânăr care are o situație în partid care să-i permită să emită pretenții.
Harpa va fi în situația cea mai delicată. În primul rând, va rămâne o țintă pentru liberali, tot prin raportare la Arsene, i se va cere să se poziționeze față de faptele acestuia, va fi atacat pe toate planurile și va trebui să candideze pentru C.J. De asemenea, va trebui să gestioneze șocul plecării lui Arsene, care va exista fără doar și poate.
Pentru PNL nu se vor schimba multe lucruri din punct de vedere administrativ, politic sau la nivelul comunicării.
Administrativ, dacă nu vor reuși să atragă consilierii care au votat alături de Arsene nu vor putea schimba mare lucru și vor încerca marea cu degetul în momentul în care va fi ales vicepreședintele cu atribuții de președinte, iar asta ar putea însemna o reevaluare a lui Dragoș Chitic.
Politic, vor încerca să pună mai multă presiune pe primarii PSD, dar atenția lor va trebui să fie împărțită pe activitatea de partid, mai ales după ce președintele Nicolae Ciucă va lăsa fotoliul de premier lui Marcel Ciolacu.
La nivel de comunicare vor avea același leit-motiv, cât rău a făcut Arsene județului și vor aduce ca argument condamnarea acestuia, dacă acest lucru se va întâmpla. Vor marșa pe legătura dintre acesta și Daniel Harpa și vor încerca să promoveze proiecte proprii, chiar dacă o vor face doar pentru imagine.
În final, încă un aspect, chiar și în cazul în care Ionel Arsene nu va mai semna în calitate de președinte, rămâne în urma lui un întreg sistem, cu oameni în funcții de decizie, care vor merge înainte, pentru că nu au altă soluție. Oameni care vor încerca să-l încalece, dacă va fi nevoie, pe oricine va lua locul actualului președinte.
Valentin BĂLĂNESCU