O premieră pentru comuna Bălțătești a avut loc joi, 19 ianuarie, când majoritatea dintre consilierii locali au respins proiectul cu privire la bugetul localității pe anul 2023. Emilia Acozmei, primarul comunei a fost pus în dificultate pentru că nu a respectat legea, de către 9 aleși locali (PSD, PMP, Pro România și chiar unul dintre colegii ei de partid de la PNL) și doar 3 voturi au fost pentru aprobarea bugetului din partea a trei consilieri PNL.
Constantin Oprea, consilier local Pro România a motivat votul negativ de astăzi: „Alături de ceilalți colegi din Consiliul Local am decis să nu votăm proiectul cu bugetul comunei din următoarele motive. În istoria comunei nu s-a mai întâmplat respingerea unui buget. Am studiat legea, care spune clar. Bugetul se pune pe site-ul primăriei pentru dezbatere publică, cu cel puțin zece zile până la ședință. Ceea ce nu s-a făcut. Mai mult, astăzi, cu două ore înainte de ședință ni s-a prezentat bugetul. Fără să ni se dea un termen de a studia și noi bugetul, să vedem despre ce e vorba. Azi, la ora 14 a fost gata bugetul și tot astăzi ni l-a pus pe ordinea de zi să-l și votăm. Nu se poate așa ceva. Nu ne batem joc de lege. Legea spune că, după 45 de zile după aprobarea bugetului național din 19 decembrie 2022 se poate aproba și bugetele locale. Așa că, pe 2 februarie va fi următoarea ședință cu bugetul pe ordinea de zi. Dar să fie afișat pe site, să fie public și să-l consulte toată lumea”.
Bugetul local a unei localități reprezintă actul în care se înscriu veniturile și cheltuielile colectivităților locale, pe o perioadă de un an și este instrumentul de planificare și conducere a activității financiare a unei primării. În funcție de structura fiecărui buget o primărie își face un plan pe anul în curs ca urmare a veniturilor proprii din taxe și impozite, a unor finanțări de la bugetul de stat pentru diferite investiții, a împrumuturilor contractate, își face o listă de cheltuieli pentru servicii, susținere domenii ca învățământ, sănătate, cultură, religie, asistență socială, ajutoare și indemnizații, cheltuieli rambursări de împrumut, datorii publice, etc.
Fără buget, o primărie este foarte greu să funcționeze.
C.T.S