-
finanțarea nerambursabilă a fost obţinută prin Programul Operațional Regional
Primarul orașului Bicaz, Nicolae Sălăgean, împreună cu echipa din conducere și cea de implementare a proiectului, au marcat o reușită de excepție a ultimilor ani, prin Proiectul “Eficientizarea energetică a clădirilor Spitalului Orășenesc Sfântul Ierarh Nicolae”. Prin intermediul acestuia, orașul Bicaz a primit o finanțare nerambursabilă, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, de 12.431.846,16 lei, valoarea totală a proiectului depășind 17 milioane de lei.
Istoria ultimului deceniu a marcat din plin instituția medicală la care ajung toți bolnavii de pe Valea Muntelui. În 2011, printr-un ordin aberant al ministrului Sănătății de atunci, spitalul din Bicaz a fost închis, pentru a fi redeschis cu mari eforturi financiare din partea administrației locale, în 2014, după ce clădirile fuseseră afectate în mare parte, întregul sistem de alimentare cu apă și cel de încălzire nemaifiind funcționale.
La cel de-al treilea mandat al său, primarul Nicolae Sălăgean și-a propus să-i dea unității medicale tot ceea ce are nevoie pentru ca bicăjenii și locuitorii comunelor de pe Valea Muntelui să nu mai fie nevoiți să parcurgă zeci de kilometri până la alte spitale din județ sau chiar să apeleze la cele aflate în alte județe.
Prin acest proiect de eficientizare energetică cinci corpuri de clădire ale spitalului au fost reabilitate și modernizate. Perioada de implementare este 14 iunie 2018-28 februarie 2023, însă lucrările au fost deja finalizate.
Obiectivul general al proiectului: scăderea consumului de energie
Investiția a avut ca obiectiv principal și prioritar scăderea consumului anual de energie primară necesar pentru funcționarea clădirilor Spitalului Orășenesc Sf. Ierarh Nicolae Bicaz cu aproximativ 78% în cazul clădirii spitalului (Pavilion I) și cu aproximativ 77% în Pavilionul II. Un alt obiectiv specific a fost scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de clădirile Spitalului Orășenesc Sf. Ierarh Nicolae Bicaz, cu aproximativ 62% în cazul clădirii spitalului compusă din patru corpuri (Pavilion I) și cu aproximativ 64% în Pavilionul II (fosta Secție de Pediatrie).
Soluțiile tehnice implementate contribuie la scăderea consumului de energie și, implicit, la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin intervenția asupra pierderilor de energie. Acestea au vizat realizarea anvelopării clădirilor prin izolarea elementelor de construcție verticale opace – fațada ventilată, cu izolație de vată bazaltică în grosime de 15 cm, izolația termică a planșeelor peste ultimul nivel inclusiv a elementelor de șarpantă cu panouri de vată bazaltică cu grosime de 15 cm. Înlocuirea integrală a învelitorii celor două pavilioane, realizarea unui sistem de ventilare cu recuperare de căldură și – modernizarea energetică a instalațiilor interioare au contribuit și acestea la atingerea obiectivelor.
Două soluții tehnice moderne, care presupun asigurarea unei mari părți din energia necesară clădirilor din resurse regenerabile, care nu produc gaze cu efecte de seră, au presupus, pe de o parte, instalarea unui număr de 360 panouri fotovoltaice, care generează în mare parte energia electrică necesară funcționarii spitalului, iar, pe de altă parte, instalarea de pompe de căldură care vor asigura cea mai mare parte a energiei necesare pentru încălzire și pentru prepararea apei calde de consum.
Lucrări pentru consolidarea clădirilor
În cadrul acestui proiect s-au mai realizat și lucrări ce vizează, în principal consolidarea celor cinci corpuri de clădire. În primul rând, este vorba despre lucrările de consolidare a structurii de rezistență a clădirilor, cele de dren perimetral pentru protecția împotriva infiltrațiilor de apă și cât și realizarea de finisaje interioare.
Majoritatea instalațiilor sanitare au fost înlocuite, a fost amenajată centrala termică într-un spațiu special dedicat și a fost înlocuită integral rețeaua electrică a clădirilor.
Spitalul dispune acum de un sistem modern de „Apelare soră” și un altul de „Control acces”. Compartimentul chirurgie are o rețea de climatizare prin intermediul a 4 stații de tratare a aerului, iar în fiecare salon și cabinet medical au fost montate recuperatoare de căldură, 113 în total. În curtea unității medicale au fost montați 15 stâlpi metalici dotați cu corpuri de iluminat tip LED, cu panouri fotovaltaice care le asigură independența energetică pentru iluminatul exterior.
La opt ani de la redeschiderea spitalului, în sfârșit, se poate spune că acesta a fost redat oamenilor din Bicaz și celor de pe Valea Muntelui.
“Formăm acum o nouă echipă de medici specialiști în spital, oameni cu expertiză în specialitățile lor, oameni de încredere pe care știu că mă pot baza. Avem și cardiologie și secție dedicată celor de vârsta a III-a, avem speranțe pentru sănătatea bicăjenilor. Cu ajutorul Consiliului Județean Neamț și a Asociației «Sănătatea Văii Muntelui», s-au făcut investiții în aparatură medicală performantă pentru creșterea calității actului medical. Nu în ultimul rând, în parteneriat cu Asociația «Volunteer for Life», reprezentată de tânărul Ionuț Ursu, se construiește o nouă unitate de recuperare medicală, în curtea spitalului, care va reprezenta șansa unei vieți normale pentru sute de oameni în următorii ani. Investițiile realizate în ultima perioadă vor aduce în scurt timp noi medici și personal medical care, împreună cu cei care deja își desfășoară activitatea astăzi, să mențină spitalul nostru la standardele la care s-a ridicat întotdeauna”, a declarat primarul Nicolae Sălăgean.
Implementarea acestui proiect a început în 2016, în anul următor a fost depusă cererea de finanțare, iar în 2018, a fost semnat Contractul de finanțare a proiectului „EFICIENTIZAREA ENERGETICĂ A CLĂDIRILOR SPITALULUI ORAȘENESC SFÂNTUL IERARH NICOLAE BICAZ, JUDEȚUL NEAMȚ”. Lucrările de execuție au început în martie 2020 și au fost finalizate la sfârșitul anului trecut. Potrivit Procesului verbal de recepție a lucrărilor, din 12 decembrie 2022, lucrările au fost executate conform cerințelor proiectului tehnic și au fost finalizate în termen.
Alte două proiecte inițiate de primarul Nicolae Sălăgean în parteneriat cu Spitalul orășenesc „Sf. Ierarh Nicolae” Bicaz, care priveau dotarea Ambulatoriului integrat și o soluție pentru reducerea riscurilor la infecțiile nosocomiale nu au reușit să treacă de jocurile politice din Consiliul Local Bicaz, care le-a respins. Era vorba de proiecte în valoare de peste 23 de milioane de lei, valoare 100% nerambursabilă și care urmau să fie finanțate prin PNRR.
Angela CROITORU