O lucrare extrem de importantă și mai mult decât necesară – restaurarea clădirii Muzeului de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț – are parte de tradiționalele decalări de termene și suplimentări de costuri.
Pentru ședința ordinară din 31 ianuarie a Consiliului Județean Neamț a fost pregătit un proiect de hotărâre prin care se cere suplimentarea cheltuielilor neeligibile cu suma 2.921.436,30 lei. Motivația este cunoscută, au crescut prețurile la materiale și au apărut cheltuieli suplimentare deoarece ” la data expertizei tehnice ( anul 2016) nu s-au putut realiza investigații detaliate asupra clădirii Muzeului de istorie și Arheologie Piatra Neamț întrucât acesta era în exploatare – probleme întâlnite și la proiectele privind reabilitarea școlilor din Piatra Neamț – iar de la data depunerii proiectului, luna august 2016, până la data începerii lucrărilor s-a scurs o perioadă de timp de patru ani, după începerea lucrărilor de construcții, luna mai 2020, a fost necesară actualizarea expertizei tehnice”, se spune în referatul de aprobare al proiectului.
Potrivit comunicatului de presă publicat în octombrie 2018, perioada de implementare a proiectului era până în 27 noiembrie 2020! Iar suma totală asigurată prin proiect era de : 20.666.351,19 lei, inclusiv TVA aferent.
Comunicat-de-presa_incepere-proiect-SMIS-116527Între timp suma totală a ajuns la 24.636.438,75 lei, iar proiectul trebuie obligatoriu să se încheie până la finele acestui an. Varianta optimistă ar fi că se încheie undeva prin luna mai-iunie ca să existe timp pentru reluarea activității măcar la de începutul noului an.
Până acum, potrivit unui document afișat pe site-ul Consiliului Județean Neamț, au fost încheiate 9 contracte de achiziții legate de acest proiect.
Contracte-de-achizitie-pentru-proiect-cod-SMIS-116527-08.06.2022Chiar dacă am trecut prin ceea ce s-a numit o pandemie, chiar dacă expertizele tehnice au fost făcute inițial incomplet – nu discutăm aici seriozitatea motivelor invocate – parcă depășirea perioadei de implementare cu 3 ani pare un pic prea mare. Vestea bună e că într-un final lucrarea va fi finalizată, spre deosebire de altele la care s-a renunțat. În ciuda frecușurile dintre constructor și beneficiar.
V.B.