Un lucrător din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Neamț și-a pierdut funcția, după ce a fost găsit vinovat și a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Ințial acesta a fost trimis în judecată de procurori în două dosare diferite, ambele cu aceeași acuzație. Magistrații de la Tribunalul Neamț au decis să contopească cauzele, rezultând un singur dosar, pentru trei acte materiale de trafic de influență. La finele procesului de la instanța de fond – Tribunalul Neamț -, în octombrie anul trecut, Găucan Gheorghe Cosmin a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Prin aceeași sentință, omul legii a fost obligat să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Roznov sau Primăria Săvinești. Decizia Tribunalului nu a fost atacată de procurori, aceștia neavând nimic de obiectat, însă polițistul a declarat apel, iar cauza a ajuns pe rolul Curții de Apel Bacău. Procesul s-a încheiat la primul termen de judecată, pe 12 ianuarie 2023, când Găucan și-a retras apelul. Astfel, decizia Tribunalului Neamț a devenit definitivă.
Cum au avut loc faptele
Curtea și-a motivat decizia și a expus modul de săvârșire a faptelor.
”În actul de sesizare s-au reţinut în esenţă că, începând cu data de 30.01.2021 şi până la 20.03.2021, inculpatul (…) a pretins şi primit, direct şi indirect, în mai multe rânduri, suma totală de 4.900 de lei, de la (…) pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul I.P.J. Neamţ, Serviciul Rutier, prin exercitarea influenţei pe care o deţine în calitate de lucrător de poliţie în cadrul Biroului Rutier, în scopul de a-i determina să îndeplinească acte contrare atribuţiilor de serviciu şi a obţine reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce a numitului (…), la 30 de zile, fără a susţine testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie”, se arată în decizia judecătorilor.
În cel de-al doilea dosar ajuns la Tribunal s-a arătat că la data de 15.01.2021 polițistul a pretins de la martorul denunţător 2.500 de lei, sumă ce a fost remisă la data de 16.01.2021. Apoi, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la data de 08.03.2021, a pretins şi primit, suma de 700 de lei, de la aceeaşi persoană, pentru ca, în calitate de organ de cercetare penală într-un dosar penal să intervină pe lângă funcţionari din cadrul S.J.M.L. Neamţ, prin exercitarea influenţei pe care o deţine, pentru a obţine un rezultat favorabil la buletinul de analiză toxicologică alcoolemie şi în consecinţă o soluţie de netrimitere în judecată în dosarul penal.
Recunoașterea faptelor aduce reducerea pedepsei
La finele lunii mai a anului trecut judecătorii de la Tribunalul Neamț au conexat cele două dosare penale astfel a rezultat unul singur, cu fapta în formă continuată, trei acte materiale. În față completului de judecată Găucan și-a admis vina, chiar dacă la urmărirea penală s-a prevalat de dreptul la tăcere. Căința îi asigura reducerea pedepsei.
”La termenul de judecată din data de 30.06.2022, inculpatul, prezent personal şi asistat de avocat ales, a solicitat judecarea cauzei conform procedurii simplificate, învederând că recunoaşte fapta astfel cum a fost reţinută prin cele două rechizitorii, însuşindu-şi probele administrate în cursul urmăririi penale şi manifestându-şi acordul privind prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, în ipoteza în care instanţa va aprecia necesar. Cererea formulată de inculpat a fost admisă”, se mai arată în documetul citat.
Probatoriul a arătat că totul a început pe 30 ianuarie 2021, în jurul orei 10:00, când Găucan a tras pe dreapta un autoturism care a fost înregistrat pe radar cu o viteză de 114 km/h. Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional pentru depăşirea vitezei legale cu mai mult de 50 de km/h şi, pentru că nu a oprit la semnalele organelor de poliţie, fiind necesară urmărirea acestuia, cu amendă de 942,5 lei şi suspendarea dreptului de a conduce, pentru 90 de zile, începând cu 15.02.2021. Calea abuzului a fost deschisă când șoferul a sunat un amic și l-a întrebat dacă nu-l poate ajuta, iar acesta i-a replicat că “o să vadă“, deoarece fusese coleg de liceu cu polițistul, iar omul legii mai trecea pe la el pe la serviciu. Șoferul în culpă a mers la serviciul martorului, i-a povestit ce i s-a întâmplat, iar în condiții ce nu au putut fi stabilite, a apărut și polițistul.
”În acest moment, inculpatul, agentul şef adjunct de poliţie (…), care a ajuns la faţa locului în împrejurări ce nu au putut fi stabilite, a susţinut că va încerca să îl ajute cu examenul, mai exact să obţină reducerea perioadei de suspendare, fără a susţine testarea, contra sumei de 1.000 de euro, pretinzând jumătate din această sumă înainte de obţinerea permisului”, se arată în motivarea instanței.
Polițistul a primit 2.450 de lei, apoi și diferența până la 4.900 de lei. Pe 15 martie omul legii a restituit banii spunând că nu poate rezolva problema. După un timp scurt l-a chemat la sediul poliției, au discutat afară și a promis din nou rezolvarea situației, primind din nou suma de 4.900 lei. Conduita polițistului care se angajase să obţină permisul de conducere la expirarea perioadei de 30 de zile, fără ca bărbatul să susţină testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie, a fost susţinută şi de relatările acestuia, cu ocazia confruntării. Au urmat ceva probleme cu dovada, iar polițistul a remis, din nou, banii șoferului.
”Păcăleală” de 3.200 de lei pentru bani de păcănele
Pe 10 martie 2021 un alt șofer l-a reclamat la DGA pe polițist susținând că a fost prins băut la volan de către Găucan care i-a întocmit dosar penal și i-a aplicat o amendă, iar ulterior l-a sunat și l-a invitat la o întâlnire. I-a arătat o chitanță ce atesta achitarea contravalorii probelor biologice, după care i-a spus că se află într-o situaţie dificilă în sensul că valoarea alcoolemiei în sânge a ieşit mare, dar că îl poate ajuta, pretinzându-i suma de 2.500 lei pentru a rezolva favorabil pentru el, în sensul orientării probatoriului în scopul obţinerii unei soluţii de netrimitere în judecată. Bărbatul a dat banii, după ce și-a amanetat calculatorul, dar la o vreme polițistul i-a mai cerut 700 de lei, motivat de alcoolemia foarte mare. De această data, șoferul s-a împrumutat la colegi, a amanetat o tabletă și un PlayStation.
”Inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei, precizând că, de aproximativ 10 ani, este un împătimit al jocurilor de noroc (jocuri electronice şi pariuri sportive) şi a pierdut sume foarte mari de bani. De-a lungul timpului a împrumutat şi foarte mulţi bani de la cunoştinţe şi prieteni, iar în ziua în care a apelat prima dată martorul (…) pierduse în jur de 4.000 de lei, banii de salariu”, se mai arată în documentul citat.
Acesta a susținut în față judecătorilor că “din disperare“ a cerut 2.500 de lei de la cel din urmă șofer. Nu s-a potolit, iar pe 7 martie 2021 a pierdut din nou o sumă mare la jocurile electronice, așa că l-a sunat pe șofer și i-a mai cerut 700 de lei.
”Inculpatul (…) a mai menţionat că a pretins de la martorul (…) suma totală de 3.200 de lei, susţinând că are influenţă şi va interveni pe lângă funcţionari din cadrul S.J.M.L. Neamţ, pentru a obţine un rezultat favorabil la buletinul de analiză toxicologică alcoolemie şi în consecinţă o soluţie de netrimitere în judecată în dosarul penal, însă nu a intenţionat niciodată să intervină pentru numitul (…) totul fiind o păcăleală pentru că avea nevoie de bani”.
Sentința cu suspendare, pentru imaginea bună în comunitate
”Tribunalul a apreciat că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de legiuitor, pedeapsa aplicată inculpatului prin hotărârea de faţă fiind mai mică de 3 ani închisoare, iar inculpatul, este la primul contact cu legea penală, nu s-a sustras de la urmărirea penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului, a manifestat o atitudine constantă de cooperare, astfel încât instanţa are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate. La aceste argumente s-a adăugat şi faptul că, aşa cum s-a arătat, inculpatul are o imagine bună în comunitatea locală, relaţionând bine atât cu membrii comunităţii, cât şi la locul de muncă, este căsătorit şi are în grijă un copil de o vârstă fragedă, fiind lipsit de utilitate sub aspectul scopului de reeducare a inculpatului să se pronunţe o pedeapsă cu executare efectivă, cu consecinţa scoaterii acestuia din mediul familial şi social”, au apreciat judecătorii.
Gabi SOFRONIA