Scriam în toamna trecută, într-un articol despre amintiri săntoase cu Teatrul Odeon la TT și o dublă provocare (vezi dovada aici), că prezentarea carierei și palmaresului regizorului de teatru Alexandru Dabija, ambele impunătoare, dacă nu magnifice de-a dreptul, cu explicațiile aferente, toate constituind portretul uneia dintre cele mai mari personalități din întreaga istorie a teatrului românesc, ar depăși până și cuprinsul unei ediții speciale de ziar.
Semnalam totodată că internetul poate fi cât de de ajutor, unele informații relevante despre Excelența Sa fiind ușor de recuperat, de exemplu, direct de la Teatrul Odeon de pe site-ul oficial. Nu au nevoie de o astfel de sursă cei care știu, pe cont propriu, contribuția de istorie și glorie pentru Teatrul Tineretului (cel autentic) și Piatra-Neamț întemeiată la 1976. Minunea cu piesa Răfuiala de Philip Massinger, gândită regizoral și ilustrată muzical de un tânăr student de 21 de ani de la IATC, lovea ca un buzdugan-de-buzdugan în poarta consacrării.
În același articol, avansam propunerea de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Piatra-Neamț distinsului regizor care de zeci de ani ne face cinste pe oriunde a umblat, orice a făcut ca meseriaș-de-meseriaș. Nu mai contează că unii îl dau născut la Bicaz, iar alții îl știu de pietrean – importantă e certificarea TT & Piatra-Neamț.
Astăzi e ziua de naștere a lui Sandu. Împlinește 68 de ani.
Surpriza pe care v-o oferim, în exclusivitate, vine din partea viceprimarului Alin Lehăduș.
E confirmat în clar că, pentru ședința ordinară de consiliu local din această lună, pregătește proiectul de hotărâre privind acordarea titlului propus, dorit și aproape nesperat. Alin Lehăduș ne-a declarat că, după ce a luat legătura personal cu Liviu Timuș (ultimul manager autentic al TT, prieten fundamental al regizorului), după ce a beneficiat de recomandări discrete pe măsura inițiativei, se va strădui să aibă oarece întâlniri directe premergătoare și de însemnătate, la București. Lista îi cuprinde pe nimeni alții decât Dorina Lazăr (director Teatrul Odeon), Marcel Iureș, Mircea Rusu (director Teatrul Național București) și însuși Alexandru Dabija. La un așa demers, pur și simplu aștepți onorantul vot al consilierilor locali.
Viorel COSMA