Protopopiatul Roznov a fost gazda unui schimb de experiență inedită, cu semnificații profunde. O delegație de preoți din Republica Moldova, din zona Orhei a venit să vadă la fața locului cum se pot desfășura cu succes acțiuni social-umanitare în sprijinul persoanelor vârstnice. Locul în care s-a desfășurat cel mai important moment al întâlnirii a fost ”Centrul de zi pentru persoane vârsnice din localitatea Săvinești”, unde astăzi, aproape 150 de seniori beneficiază de activități recreative, de socializare, dar și de servicii medicale gratuite.
Centrul reprezintă un model de colaborare benefică între Primăria comunei Săvinești și Parohia ”Sfinții Voievozi”, prin care clădirea vechii școli din localitate a fost reabilitată și modernizată cu fonduri europene, iar astăzi adăpostește centrul de zi. Investiția totală a fost de 2,3 milioane de lei, iar contribuția autorităților locale a fost de 700.000 de lei. În acest moment centrul are peste 150 de persoane care beneficiază de serviciile sale.
Prezent la întâlnire, Daniel Horciu, primarul comunei Săvinești, a făcut o scurtă prezentare:
![Colaborare între parohiile din Protopopiatul Roznov și cele din zona Orhei, cu model de bune practici la Săvinești 2 YouTube player](https://i.ytimg.com/vi/RwZgL2hB_m8/maxresdefault.jpg)
”Avem atelier de frizerie pentru pensionari, cabinet chinetoterapie, vom amenaja și un spațiu cu calculatoare, IT. În primăvară vom amenaja și un mic parculeț, cu bănci, cu toate ce țin de un parc. Important este că lumea vine, se organizează tot felul de activități. Am avut un grup care ne-a colindat la primărie de sărbători. Le-am promis că le vom lua costume populare, nu am crezut că se va ajunge la sume atât de mari. Dar, am promis, trebuie să o facem!”
Părintele Petru Munteanu, preot paroh Parohia ”Sfinții Voievozi” Săvinești, sufletul activității care administrează centrul, a adresat mulțumiri tuturor celor implicați și s-a arătat deschis pentru o colaborare pe termen lung:
![Colaborare între parohiile din Protopopiatul Roznov și cele din zona Orhei, cu model de bune practici la Săvinești 3 YouTube player](https://i.ytimg.com/vi/n5TsZI3bvWQ/maxresdefault.jpg)
” Mulțumesc domnului primar și Consiliului Local, iată că școala veche a prins viață, cea mai veche și frumoasă clădire a comunității. Am dori ca un astfel de proiect să fie implementat în cât mai multe zone. Mulțumesc Preacucernicilor părinți din Republica Moldova că ați venit să vedeți ce se întâmplă aici și poate reușim să implementăm astfel de proiecte și între orașele înfrățite. Mulțumesc părintelui protopop, care a adus această frumoasă delegație de peste Prut!”
Oaspeții s-au declarat plăcut surprinși de cele văzute la Săvinești:
![Colaborare între parohiile din Protopopiatul Roznov și cele din zona Orhei, cu model de bune practici la Săvinești 4 YouTube player](https://i.ytimg.com/vi/8otsqHwx1e4/maxresdefault.jpg)
”Avem binecuvântarea Înalt Preasfințitului Mitropolit Teofan și a Preasfințitului Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud de a ne înfrăți cu Protopopiatul Roznov, fiind o binecuvântare de la Dumnezeu. Noi știm că în 1918 a fost înfăptuită Unirea, România Mare, iar acum, încercăm pe altă cale să reunim țara spirituală, și prin biserica creștin – ortodoxă. Ceea ce am văzut până în prezent, am rămas plăcut surprins de activitatea care se desfășoară în Protopopiatul Roznov. Am văzut preoți sârguincioși, preoți care îmbină rugăciunea cu munca, activitatea pastorală – misionară cu activitatea filantropică pentru oamenii care ajung la pensie”, a spus Neculae Goreanu, protopop de Cimișlia, Episcopia Basarabiei de Sud.
Preotul Bogdan Frăsilă, protopop al Protopopiatului Roznov, prezent la întâlnire a punctat:
![Colaborare între parohiile din Protopopiatul Roznov și cele din zona Orhei, cu model de bune practici la Săvinești 5 YouTube player](https://i.ytimg.com/vi/SEdelmSuYC4/maxresdefault.jpg)
”Și noi avem lucruri de învățat de la cei de peste Prut, de altfel, noi simțim că doar Prutul ne desparte. Cum spunea poetul Nichita Stănescu <<Limba română este patria noastră>> . Ne-am întâlnit cu frații și am simțit, și simțim lucrul acesta de fiecare dată. Am observat că implicare lor este foarte mare. Acolo, nu este comunitate parohială fără cantină socială. Acordă o mare atenție copiilor, au coruri frumoase, se știe că există o virtuozitate în ceea ce privește cântul religios și nu numai! Cred că noi, de aici, am putea să îi sprijinim, dar totodată, și noi primim sprijin sufletesc și multă inspirație când vedem modul în care ei reușesc să facă față provocărilor vieții. Cred că sunt mai încercați decât noi și e nevoie de solidaritate din partea noastră”.
Un mesaj de colaborare a venit și din partea Ioanei Alexandra Anastasiei, consilier al primarului municipiului Piatra Neamț:
![Colaborare între parohiile din Protopopiatul Roznov și cele din zona Orhei, cu model de bune practici la Săvinești 6 YouTube player](https://i.ytimg.com/vi/W0_phcBaSOE/maxresdefault.jpg)
Vizita preoților din republica Moldova a cuprins și întâlniri cu oficialități județene.
V.B.