“Mesagerul de Neamț” își propune să prezinte săptămânal câte o secție a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Demersul vine în ideea în care considerăm că este momentul unei apropieri între cei care produc actul medical și beneficiari. Se vorbește foarte mult despre spital, dar de multe ori doar la nivelul instituției sau al CJ. De aceea vrem, în măsura în care există deschidere, un dialog cu șefii de secție, cei care gestionează direct activitatea medicală. Dr. Oana Ioniță este de un an medicul șef al secției Psihiatrie, o secție mare și destul de dificilă, cu priorități specifice și probleme cunoscute.
– Sunteți printre cei mai tineri medici șefi de secție, faceți o scurtă prezentare, ca să vă cunoască nemțenii.
Sunt în spital din 2015, mai întâi cu contract de gărzi și după o lună am dat examen pe post. Din martie 2015 sunt medic specialist, iar primariatul l-am dat în 2021. Am absolvit UMF Iași, sunt născută în 1983 la Brăila, dar ulterior ne-am mutat cu părinții la Botoșani.
– Aveți 8 ani la Spitalul județean și v-ați asumat șefia secției, de ce ați făcut acest pas?
În 8 februarie 2022 am dat examenul funcției, cu 1 martie am semnat contractul de administrare pe 4 ani ca medic șef secție. Eu am avut în prealabil o discuție cu colegii mei și nefiind niciun doritor, cineva totuși trebuia să-și asume această responsabilitate. Pentru mine este o provocare.
– Ce a fost dificil în acest prim an?
Secția Psihiatrie este una din cele mai mari secții. Avem 74 de paturi, din care 69 pentru adulți și 5 paturi de psihiatrie pediatrică. Avem doar 20 de asistenți medicali, din care 4 la copii și mai este un coleg în concediu medical. Avem 11 infirmieri, 8 îngrijitori, 4 brancardieri, 2 registratori, două asistente sociale, un psiholog Ana-Maria Damian-Vornicu și un portar. În cadrul secției funcționează și Centrul de Sănătate Mintală (CSM) și ambulatoriul integrat. Aici avem un medic, dr. Sanda Cornelia Vornicu, sunt 5 psihologi, 5 asistenți medicali, din care unul este în concediu de creșterea copilului și 2 îngrijitori. La compartimentul de neuropsihiatrie infantilă este doctorița Paula Margareta Iliescu, dânsa face și în secție. La fel ca noi, de altfel, medicii din secție. Medici am mai rămas 3. Dr. Cristinel Sava a plecat în privat și mai face doar gărzi, fiindcă suntem puțini și a rămas să ne ajute. Așa că la 69 de paturi suntem trei medici: eu, dr. Vlad Alexandru Iacomi și dr. Dan Constantin Iliescu. Avem în medie 50 de pacienți zilnic – împărțit la 3 medici, plus spitalizările de zi, avem și CSM, deci pot spune că cea mai mare provocare în acest prim an este problema personalului.
– Ce ați făcut în acest sens?
Am făcut referate, am discutat cu conducerea spitalului. Dar posturile sunt blocate, încă, nu se pot face angajări. Având în vedere situația atât de specială din secția de psihiatrie, confruntându-ne cu dificultăți în a asigura linia de gardă, am vorbit cu cei de la conducere, am înțeles că se vor scoate posturile la concurs. Am făcut referate încă de anul trecut, când ne-au plecat doi colegi, o doctoriță care s-a mutat în Iași și lucrează la Roman și domnul dr. Dan Polizov care a plecat la Bacău, dar ne ajută și el cu gărzile. Sper să se scoată posturile la concurs, avem două doctorițe specialiste care vor să vină, una este din Iași și una din Timișoara. Mai este un post la CSM pentru care avem medic și mai este o doctoriță de la Moinești care vrea să vină la noi prin transfer. Între timp, până vor fi angajați acești medici, fiindcă durează, sunt două doctorițe rezidente care vor să vină cu contract de gărzi, dar este un cerc vicios: DSP-ul nu eliberează cod de parafă, iar spitalul nu poate angaja fără cod de parafă. Am discutat cu domnul manager și există o rezolvare și spitalul va elibera o adeverință cum că cele două rezidente vor lucra cu contract de gărzi, urmând ca DSP-ul să le dea codul de parafă. În plus, am solicitat și modificare de organigramă, pentru că mai avem nevoie și de asistenți medicali. Sunt normate 36 de posturi, dar ni s-au aprobat 23 și ne-ar mai trebui măcar 6, fiindcă avem 3 sectoare și la compartimentul de copii am 4 asistenți, am mai obținut două posturi, că aveam doar doi și nici graficul de lucru nu-l acopeream. Ziua am trei asistenți, dar noaptea am doar doi și unul trebuie neapărat la etajul I, unde sunt pacienții psihotici, care trebuie supravegheați permanent.
– Ce tulburări și ce boli psihice predomină?
Pe primul loc este alcoolul. Mai mult de jumătate din internările zilnice sunt pacienți consumatori de alcool, care vin în sevraj, cu delirium tremens și crize comițiale pe fond toxic. Vin agitați, confuzi, tremură cu tot cu pat, fac crize epileptice. Sunt și pacienți tineri, din păcate, recent am avut un băiat de 20 de ani, l-am întrebat de când consumă și mi-a zis că de la 8-9 ani. A venit în delirium tremens, care e cea mai gravă complicație a consumului de alcool. Urmează depresia, avem mulți pacienți și din toate categoriile sociale. Apoi tulburările psihotice, schizofrenie, tulburare afectivă bipolară, demența, tentative de suicid. Dar, din ce văd, cel mai mult au crescut consumul de alcool, depresia și anxietatea.
– Dispuneți de tratamente adecvate?
Mai sunt sincope în aprovizionarea cu medicamente, dar asta ține de achiziții și din punctul meu de vedere ar trebui schimbată legea achizițiilor. Nu-i normal ca furnizorul care câștigă licitația să nu aibă medicamentele în depozit și să trebuiască să reiei licitația! În principiu, avem câte 2-3 medicamente din fiecare clasă, ceea ce este bine. Mai avem donații, mai cumpărăm noi.
– În afară de medicamente, ce alt fel de terapii se fac aici?
Facem terapii de grup și individuale, fiecare psiholog este specializat pe câte o patologie și lucrează cu pacienții. Colaborăm și cu cei de la Alcoolicii Anonimi, îi chemăm o dată pe săptămână și discută cu pacienții. Am redeschis sala de fitness și facem și terapie ocupațională, avem și un colț de lectură, o mini-bibliotecă cu cărți donate de un pacient. În sala de mese, n-o mai folosim, fiindcă mâncarea vine în caserole, am achiziționat din surse proprii mai multe jocuri pentru pacienți, un televizor. Facem și meloterapie. Ne străduim să le oferim pacienților noștri cât mai multe terapii, nu doar medicamente și perfuzii, ca să-i ajutăm cât putem. Durata medie de spitalizare este de 10 zile, dar pacientul schizofrenic, cel cu tulburare bipolară necesită mai multe zile de spitalizare și atunci facem tot ce putem aici, iar pentru cei care au nevoie de mai mult timp, avem o colaborare foarte bună cu Spitalul de Psihiatrie Roman și-i transferăm, acolo durata de spitalizare este de 60 de zile. Mai ales că sunt mulți pacienți care nu au nici suportul familial și revin acasă, nu-și mai iau tratamentul și se întorc în spital după o săptămână, două, mai rău decât înainte. Uneori, trebuie să facem psihoterapie și cu familia, nu doar cu pacientul, fiindcă în acest context, boala psihiatrică fiind o boală de durată, ajunge și familia bolnavului să aibă nevoie de ajutor. Colaborarea cu familia este importantă, mai ales în cazul bolnavilor la debut. Diagnosticul de schizofrenie se pune după 6 luni de observare și tratament, iar familia poate să observe comportamentul, fiindcă noi urmărim recăderile în acest timp și dacă pacientul are multe astfel de recăderi, acesta este un criteriu de diagnostic.
– Cum arată un scurt bilanț la un an de când conduceți secția și ce priorități aveți anul acesta?
Am beneficiat de reabilitarea secției în perioada 2021-2022, mai exact s-a lucrat la etajele 1 și 4. S-au schimbat geamurile cu unele securizate, adică se deschide doar un gemuleț mic, sus, în fiecare salon și prevenim astfel tentativele nedorite ale pacienților, știți că au mai fost cazuri. S-a pus parchet nou, s-a igienizat. Prin donație am schimbat și geamurile la etajul 3, tot securizate. Dar rămâne problema grupurilor sanitare și a camerei traumatice, ambele investiții destul de costisitoare. Prioritatea în perioada următoare este acreditarea și să rezolv problema de personal, fiindcă suntem puțini, într-adevăr, dar ne facem treaba. Îmi mai doresc să amenajăm un părculeț în fața secției, pentru pacienți, să aibă unde ieși vara măcar, fiindcă avem doar 5 aparate de aer condiționat și expunere sudică a secției.
A consemnat Cristina IORDACHE
CASETĂ
Personalul secției Psihiatrie
* dr. Oana Ioniță, medic primar, șef secție
* dr. Vlad Alexandru Iacomi, medic primar
* dr. Dan Constantin Iliescu, medic primar
* asistent șef Brîndușa Tcaciuc.