Două din cele cinci echipe de robotică de la liceele participante din județul Neamț s-au calificat la etapa națională a celei mai mari competiții de gen – First Tech Challange, organizată de Asociația Nație prin Educație. Echipa „Eu codez” de la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț și echipa „The Eagles” de la Colegiul Național „Roman Vodă” Roman vor merge mai departe, la naționala din 10-12 martie de la București, calificate între celelalte 40 de echipe.
Echipa „Eu codez” este formată din Cristian Veleșcu, Tudor Dorojan, Iustin Timofte, Vlad Onofrei, Carol Hodea, George Cojocaru – de la CNI Piatra-Neamț, Matei Balan de la CN „Roman Vodă” Roman, Matei Bozga de la CN „Petru Rareș” Piatra-Neamț, David Helbet de la Colegiul Tehnologic „Spiru Haret” Piatra-Neamț.
Echipa este pregătită de soții Cornel și Cristina Ciurezu de la Asociația „Eu codez” Piatra-Neamț. „Suntem extraordinari de mândri de copii, e prima noastră încercare într-un astfel de concurs, cu elevi de liceu. Eu și soția, Cristina, avem o asociație în Piatra-Neamț și aici vin foarte mulți elevi, din multe localități. În echipa Eu codez cei mai mulți liceeni sunt de la Colegiul Național de Informatică. Am obținut premiul 3 la categoria Design, pentru modul de concepere al robotului nostru Mus și locul 17 în urma probelor de calificări, ocupând poziția 23 în tabloul general, din 40 de echipe calificate și 81 de participanți, inclusiv din Grecia, Slovenia și Cipru”, declară Corneliu Ciurezu.
Pe locul 10 s-a calificat echipa „The Eagles” de la CNRV Roman, care a câștigat și premiul I la secțiunea Creativitate (Control), premiu care se acordă pentru modul cum sunt folosiți senzorii și software-ul pentru a îmbunătăți funcționalitatea robotului în teren pe timpul meciurilor. Din echipă fac parte elevii Constantin Rareș Trufaș, Costin Sebastian Amurăriței, Alexia Avădanei, Cosmin Alin Baltag, Ștefan Bejenescu, Sabin Blaj, Andrei Ștefan Laic, Tudor Matei Laic, Andreea Munteanu, Sabon Nechifor, Alexandru Nica, Ingrid Ana Radu.
Elevii sunt pregătiți din anul 2018 de prof. Constantin Ostafe, căruia i s-a alăturat prof. Silviu Lariu de la colegiul romașcan. „Eu și cu domnul prof. Silviu Lariu am pregătit echipa încă din octombrie, anul trecut, am adus îmbunătățiri robotului și am participat la 3 meciuri amicale în vederea calificării la regionala de la București. Acest onorabil loc 10 în clasamentul pentru națională și locul I la Creativitate ne dă încredere, dar ne și obligă să fim tot mai buni. Pentru noi și elevii noștri această calificare este și o confirmare a eforturilor comunității, fiindcă activitatea este susținută și de sponsorii noștri, firme producătoare din zona Roman. Muncim și ne pregătim în continuare pentru etapa națională, concurența e foarte dură, dar sigur că râvnim la un premiu”, declară prof. Constantin Ostafe, mentorul echipei alături de prof. Silviu Lariu.
Regionala de calificare s-a desfășurat în perioada 13-15 februarie la Universitatea Politehnică București și au concurat 81 de echipe din țară și străinătate. Din județul Neamț au mai participat echipele de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț – Blizzard Eye, de la CN „Petru Rareș” – Snake Tech și de la CNI Piatra-Neamț – CyberGods (detalii AICI)
Cristina Iordache
Un comentariu
EUCODEZ nu eate o echipa a liceului de informatica chiar daca copiii invala la acel liceu. Este o echipa de la o asociatie particulara unde parintii platesc pentru ca copii lor sa invete ceva real…ca la scoala nu fac asta. Nu zic ca acei copii nu au cunostinte dobandite si la liceu, spun insa ca organizarea, materialele munca si tot ce fac ei e suplimentar scolii.