Astăzi e ziua cea mare, e ziua votului în consiliul local pentru cu acordarea titlului de Cetăţean de Onoare regizorului de teatru Alexandru Dabija. Ecourile naţionale stârnite de proiectul viceprimarului Alin Lehăduş au întrecut orice aşteptări. Aplauzele şi saluturile nu contenesc. Făcând o selecţie total subiectivă, trei cazuri e păcat să nu fie împărtăşite.
Imaginaţi-vi-l, de pildă, pe… Crăcănel din D’ale carnavalului de I.L. Caragiale, pus în scenă la TNB de Dabija în 2021, adică pe Claudiu Bleonţ, căutându-şi de bucurie regizorul în plină noapte ca să-l felicite. Sau pe marea Doamnă a Orheiului şi Oradiei, Elvira Râmbu (actriţă, regizor, traducător şi o vreme director de teatru), povestind amintiri de forţă cu Sandu de la Teatrul Regina Maria.
Al treilea „caz” e al rectorului Universităţii Naţionaale de Arte „George Enescu” din Iaşi pe care îl aşteptăm acasă, să dezvolte pe viu ce ne-a transmis ca dintr-o suflare: „Am luat microbul teatrului în adolescență, pe vremea când eram licean în Piatra, văzând iar și iar spectacolele montate de Alexandru Dabija la TT. Orice întâlnire cu el e spumoasă, de neuitat. Alexandru Dabija e veșnic tânăr, inepuizabil, surprinzător. Are o prospețime de invidiat, e un ludic incurabil, cu un umor irezistibil. Ca artist și ca om e foarte îndrăgit, e iubit oriunde ar fi. E firesc ca unul din cei mai mari regizori pe care îi avem să primească onoruri din partea orașului de munte cu care rezonează atât de bine”. Rectorul e Aurelian Bălăiţă, rareşist crescut în Teatrul Tineretului. A început Maşini Unelte la Facultatea de Mecanică din Iaşi, a terminat actoria şi nu s-a oprit până n-a ajuns rector.
Am ales însă să închidem această campanie cu mesajul unicei Catarina din istoria teatrului românesc. N-ar fi de mirare ca şi William Shakespeare să fi aplaudat din Ceruri, cu peste 40 de ani în urmă, când Virginia Rogin interpreta scorpia perfectă din Îmblânzirea scorpiei, în sclipitoarea viziune regizorală a marelui Iulian Vişa.
Iată, aşadar, mesajul primit pe 20 februarie:
Cînd spun Sandu Dabija, năvălește toată tinerețea peste mine. Ne leagă multe lucruri. Suntem născuți în aceași zonă mirifică – el la Bicaz, eu la Buhalniţa.
Am fost colegi la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, el era mai mic decât mine. Studentul de la regie, puștiul rebel și sclipitor de inteligent, te copleșea de pe atunci cu carisma lui.
Am fost martoră la povestea de iubire cu Mariana Buruiană, la nașterea lui Mitruţ. Apoi a venit și el la TT, iubirea noastră veșnică, iubire care ne macină sufletul de dor și acum.
În cariera mea, am ajucat un singur rol din Caragiale: Ziţa, din „O noapte furtunoasă”, în regia Domniei Sale, la TT. A fost un regal. Zile și nopți de repetiții unice.
Am luat-o apoi pe drumuri diferite. Destinul ne-a adus împreună la Odeon, după 1990. Eram multi TT-iști la Odeon și am încercat să aducem acolo spiritul de la Piatra-Neamț.
Deși nu am lucrat decât încă un spectacol împreună, munca împreună a fost o bucurie. E un regizor minunat, cu o imaginație și o cultură uriașă, dar și un cinism pe măsură.
Sandu a fost un director foarte iubit de noi, actorii și a făcut lucruri minunate.
Dragul meu, îți doresc viață lungă și bună, creativă. Poate ne vom mai întâlni pe scenă, în această viață…
Felicitări pentru Cetățenia de Onoare a orașului nostru! O meriţi din plin.
La Piatra-Neamţ, Virginia Rogin a jucat din 1977 până în 1981. Repartiţia a luat-o din poziţia de şefă de promoţie la IATC, la clasa profesorului Dem Rădulescu. A plecat la Teatrul „Ion Vasilescu” din Bucureşti, mutându-se apoi, din 1987, la Teatrul Giuleşti, care şi-a schimbat denumirea în Teatrul Odeon după 1990. Pe site-ul oficial al instituţiei găsiţi prezentarea carierei Reginei de la Buhalniţa. Iar din arhiva Mesagerului de Neamţ (vezi aici) sigur vă va încânta un interviu de colecţie.
Cât priveşte spectacolul menţionat în mesaj, cu premiera pe 11 mai 1979, vă prezentăm şi distribuţia cu adevărat istorică:
● Jupân Dumitrache: Valentin Uritescu;
● Nae Ipingescu: Paul Chiribuţă;
● Chiriac: Corneliu-Dan Borcia;
● Spiridon: Dragoş Pâslaru
● Rică Venturiano: Florin Măcelaru / Constantin Ghenescu;
● Veta: Carmen Petrescu;
● Ziţa: Virginia Rogin;
● Au participat: Leonard Boicu / Gheorghe Lungu / Vasile Hanganu / Gheorghe Eşanu / Aurel Timofte.
Acestea fiind zise, aşteptăm votul din consiliul local. Noi ca noi, dar gândiţi-vă un pic la Marcel Iureş. De la ora 19 are spectacol cu Creatorul de teatru la TNB. Ştiţi, în regia lui Alexandru Dabija.
Viorel COSMA