Cel mai fierbinte subiect dezbătut în şedinţa Consiliului Local Piatra-Neamţ de ieri, 23 februarie, a fost modul în care sunt colectate gunoiul menajer şi deşeurile. Discuţia a avut loc în contextul votării unui proiect prin care se propunea încheierea unui contract cu SC Eco Synergy SA – care oferă servicii de preluarea responsabilităţii şi consultanţă de mediu şi cu SC Brantner Servicii Ecologice SRL – operatorul care s-a ocupat şi până acum de colectare.
Înainte de vot consilierul local Eduard Minuţ a ţinut să puncteze problemele legate de modul de colectare şi necesitatea găsirii unei soluţii pentru colectarea pe categorii de deşeuri, precum şi o mai bună informare a pietrenilor.
“Sunt foarte multe nemulţumiri la modul în care se colectează deşeurile în oraş. Oamenii duc gunoiul aşa cum ştiu şi aşa cum au fost învăţaţi. Nu mai spun că ar fi o ideea extraordinară găsirea unei soluţii cu saci menajeri pe culori, lumea să ştie plasticul în sacul galben, verde sau mov. Şi să informeze foarte bine cetăţenii. Oamenii vor încerca să ne ajute în timp cu buna colectare a deşeurilor. Trebuie să găsim o soluţie ca cine se va ocupa să facă o mediatizare a acelui orar foarte bună. Mai sunt probleme cu această tematică. M-au sunat săptămâna trecută cetăţeni din zonele unde sunt agenţi economici. Este mult deşeu, gunoi menajer, normal, pentru că agenţii economici au mai mult deşeu şi cei de la Brantner nu reuşesc să colecteze tot. Plus că este datoria lor de a face curăţenie în locul în care sunt amplasate acele containere. Haideţi să găsim o soluţie să fie toată lumea mulţumită”, a spus Eduard-Robert Minuţ.
Primarul Andrei Carabelea a fost, parțial, de acord cu acesta :
“Aici este nevoie de o discuţie mai aprofundată, în care să-i implicăm şi pe cei de la ADI Eco Neamţ şi operatorul de deşeuri. Pentru o mai bună colectare, într-adevăr,este nevoie de o informare şi la puncte şi la sheltere şi prin intermediul asociaţiilor de proprietari. Total de acord cu dumneavoastră! Ne aşteptăm ca, odată cu stabiliera operatorului pe Zona 1 să reuşim o frecvenţă şi un mod de lucru mult mai clar şi mai eficient. Se pare că, cel puţin momentan, contractul cu noul operator de deşeuri este puţin probabil, prin urmare va trebui să găsim soluţii cu acest operator de deşeuri”, a precizat primarul Andrei Carabelea.
Proiectul care prevede un nou contract cu Brantner, până la data de 31 ianuarie, a fost adoptat cu 13 voturi “pentru” şi 8 abţineri.
Potrivit Referatului de aprobare, în care se vorbeşte despre angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene în acest domeniu, “Contractul are ca scop acoperirea de către SC Eco Synergy SA a costurilor nete ale SC Brantner Servicii Ecologice SRL sau ale Municipiului Piatra-Neamţ aferente activităţilor de colectare, transport, stocare temporară, sortare şi încredinţare în vederea valorificării a deşeurilor de ambalaje gestionate din fluxul municipal şi pe tipuri de materiale estimate a fi gestionate pe raza teritorială a unităţii administrativ-teritoriale şi alocate SC Brantner Servicii Ecologice SRL. De asemenea, SC Eco Synergy SA, împreună cu autorităţile publice locale, va acoperi costurile campaniei de educare şi informare a publicului”.
Cu alte cuvinte municipalitatea va putea recupera o parte din costurile legale de colectarea deşeurilor prin reciclarea şi vânzarea acestor materiale sortate. Şi va putea face campanii reale de informare şi educare a populaţiei.
Informare şi educare pentru reciclare
Eco Synergy SA, care are un sediu la Iaşi pentru zona Moldovei, este o Organizaţie de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului. Potrivit site-ului propriu, “Fiecare Producător, Importator sau Operator Economic ce aplică marca proprie şi care generează deșeuri de ambalaj este responsabil, conform legii, să recicleze şi să valorifice conform ţintelor stabilite.
Astfel, o parte din timpul alocat producţiei sau serviciilor ar trebui direcţionat către rapoarte, calcule, raportări, documente, contracte cu reciclatorii, printre altele.
Aici intervine Eco Synergy – Organizație de Transfer de Responsabilitate (OTR). Compania noastră preia responsabilitatea reciclării şi valorificării deşeurilor de ambalaj. Cu alte cuvinte, compania dumneavoastră face transfer de responsabilitate”.
Cu alte cuvinte firma se ocupă de monitorizarea reciclării şi de toată documentaţia din spatele acesteia, verificând inclusiv dacă primăria pietreană îşi atinge ţintele propuse conform legislaţiei europene.
Potrivit contractului cu Piatra-Neamţ, primăria va realiza un Plan de comunicare, activităţile şi bugetul aferent acestora pentru campaniile de informare şi educare ce vor avea loc anul acesta. Costurile pentru acestea vor fi suportate de Eco Synergy împreună cu primăria sau cu ADI Eco Neamţ, în cazul în care campaniile vor fi realizate de cea din urmă. Aceste costuri se stabilesc “direct proporţional cu cantităţile de deşeuri ambalaje din fluxul municipal pentru care au obligaţia de a acoperi costurile nete conform ponderii acestora, costuri de până la 40 de lei/tonă, ce vor face obiectul unui act adiţional la prezentul contract, pentru cantităţile încredinţate în vederea reciclării efective după semnarea acestuia”.
Angela Croitoru