EK Instal Gaze Naturale din Iași, cu puncte de lucru în țară și în județul Neamț, este una dintre cele mai mari firme din România care se ocupă, în principal, cu servicii de verificări și revizie a instalațiilor de gaze naturale atât la utilizatorii casnici, cât și la firme și instituții. Verificările și reviziile se efectuează nu numai în termenul legal (2 ani-verificări și 10 ani-revizie), ci și atunci când apar defecțiuni sau se simte miros de gaz. Este obligatorie revizia și după întreruperea utilizării instalației pentru o perioadă mai mare de 6 luni, lucru pe care, de pildă, foarte puțini dintre cei care lucrează în străinătate și vin acasă doar în concediu îl fac. Această revizie trebuie să aibă loc după orice eveniment ce ar putea afecta instalația. Firma EK Instal G.N. este condusă de un profesionist în domeniu, cu 55 de ani de expertiză în spate, domnul Ioan Lupu, care a reușit să-și atragă în portofoliu clienți cu greutate precum Lidl, Metro, CFR Iași, școli, grădinițe spitale, instituții ale statului din județele Neamț, Iași, Bacău, Cluj, Baia Mare, Suceava, Bistrița Năsăud, Deva, Alba, Sibiu și Harghita.
Optimismul-motorul dezvoltării afacerii
Ioan Lupu, omul care se află în spatele acestei afaceri, a trecut prin mai multe încercări până să-și găsească drumul. A început Liceul de Construcții la zi, l-a continuat apoi la seral, timp în care lucra deja pe șantiere. Tot la seral a terminat și facultatea de instalații ajungând ca, la vârsta de 24 de ani, când a terminat studiile să fie și instalator cu categoria maximă.
“Am avut ocazia să muncesc de foarte tânăr, de la 18 ani, tot în domeniul instalațiilor, inclusiv a instalațiilor de gaze și astfel am căpătat o experiență care m-a ajutat foarte mult în propria mea afacere”, mărturisește domnul Lupu.
După terminarea facultății, neasigurându-i-se post, deoarece a terminat la seral, a fost la negocieri pe un șantier de construcții în județul Botoșani, unde a fost angajat și apoi promovat foarte repede șef al unui punct de lucru, șef de brigadă și apoi șef de șantier. A lucrat 15 ani acolo. După revoluție, tot în Botoșani, a înființat prima lui firmă în domeniul instalațiilor. Aceasta a funcționat un an pe numele lui, după care a predat-o unui cumnat. Mutându-se cu familia la Iași, a deschis o altă firmă în care se ocupa atât de instalații, cât și de comerț, cu filiale în Chișinău, însă comerțul a fost cel care i-a adus această firmă la faliment. Lucra în Ismail, cel mai mare port la Dunăre al Ucrainei, dar și în Mariopol, și făcea comerț cu țigări, dulciuri și șampanie, aducea calorifere, țevi, metale din Lugansk, Dombas. O întreagă barjă cu produsele firmei sale nu a putut fi trecută prin port, din cauza TVA-ului, și atunci a comercializat câte un vagon, două, din cele 50 existente pe care le aducea în țară. Barja a stat 4 luni în apele internaționale. Țepele date de etnicii romi, care dădeau un avans de 10 milioane de lei vechi și o salbă de aur ca garanție au dus la închiderea firmei. Nu s-a dat bătut, a mers pe principiul că ceea ce nu te omoară te călește. A înțeles, însă, că nu este făcut pentru comerț și-a învățat lecția și a mers mai departe.
O firmă nouă bazată pe profesioniști
Firma pe care lucrează acum se ocupă numai de verificări instalații gaze și de această dată și-a făcut o echipă formată numai din oameni de încredere. Firma se bazează pe echipe formate din profesioniști, are în acest moment 160 de angajați cu expertiză în domeniu, toți absolvenți ai unor cursuri de calificare acreditate, suportate din bugetul companiei.
EK Instal G. N., firmă autorizată ANRE, asigură cu profesionalism servicii în domeniul instalațiilor de utilizare a gazelor naturale:
- Verificări instalații de gaze naturale – obligatorii o dată la maxim 2 ani;
- Revizii instalații gaze naturale – obligatorii o dată la maxim 10 ani;
- După verificări sau revizie asigură gratuit remedierea defecțiunilor minore sau scăpărilor de gaze;
- Montare detectoare gaze naturale;
- Reconstituire proiect instalații de utilizare gaze.
Verificările și reviziile nu sunt doar obligatorii, ci vă asigură siguranța și liniștea dumneavoastră și a familiei, în cazul utilizatorilor casnici de gaze naturale, a personalului și dotărilor firmei, în cazul persoanelor juridice. Pentru siguranța și liniștea dumneavoastră aveți grijă ca persoanele care vin pentru efectuarea verificărilor și reviziilor să se legitimeze și să dețină echipamentul și aparatura inscripționate cu sigla firmei EK Instal G.N.
Programări și informații la telefon: 0755/330011; [email protected]; www.ekinstal.ro
Salariul este motivant, reprezintă un anumit procent din realizări și pornește de la minim 4.800 lei net, până la aproximativ 8.000 lei net. Firma are acum 8 echipe în Iași, 3 echipe în Neamț, 6 echipe în Bacău, 5 echipe în Suceava, 9 echipe în Deva, 6 echipe în Baia Mare și cele mai bune 3 echipe în Bistrița-Năsăud.
“Noi ne bazăm pe profesionalism, pe calitate. De aceea și suntem numărul II în topul național de profil, după E.ON Asist și am luat locul I, an de an, în Topul firmelor. Ca și cotă de piață suntem tot pe locul II la nivel național. Pentru că facem lucruri de calitate și prețurile sunt pe măsură, ceva mai mici decât cele ale E.ON. În gaze nu te poți juca. După fiecare revizie sau verificare, dacă se constată scăpări de gaze sau alte probleme acestea sunt remediate pe loc de specialiștii noștri. Cunosc toți angajații, fiecare cu problemele lor și le sunt alături ori de câte ori au nevoie. Principala problemă în acest domeniu o constituie firmele mici, care apar și dispar, merg pe prețuri de dumping, nu fac lucrări de calitate și de multe ori suntem chemați de oameni după ce o astfel de firmă a fost acolo. Sunt un pericol public!”, spune managerul Ioan Lupu.
Ca și dotări, firma are o flotă de 50 de autoturisme pentru deplasarea echipelor în teren, unii dintre angajați preferând să meargă cu mașina proprie, în condițiile în care firma asigură combustibilul și reparațiile. Tot ceea ce înseamnă scule și unelte necesare în domeniu, pompe, manometre, detectoare de gaze pentru toate echipele fac parte din dotările minime. O problemă legată de personal o constituie plecările unor oameni în care firma investește și care fie își fac propria firmuliță cu același domeniu de activitate, fie pleacă în străinătate. Nu există școli profesionale care să pregătească tinerii în asemenea meserii, tocmai de aceea EK Instal preferă să plătească pentru cursurile de calificare și lucrează numai cu specialiști cu diplomă și cu expertiză în domeniu.
Verificările la instalaţiile de gaz-siguranţa căminului şi familiei dumneavoastră
Verificarea instalaţiei de gaz este un control preventiv și obligatoriu, a cărui responsabilitate este, conform legii, în sacina clientului (conform ordinului 179/2015, intrat în vigoare de la data 01.01.2016). Acesta vizează:
- depistarea eventualelor scăpari de gaze;
- stabilirea gradului de uzură a instalației de utilizare și, după caz, recomandarea sau cererea de înlocuire obligatorie a acesteia în vederea prevenirii unor evenimente nedorite;
- certitudinea unei bune funcționări din punct de vedere tehnic a instalației de utilizare gaze naturale;
- nu în ultimul rând siguranța familiei și a căminului dumneavoastră.
În urma acestor verificări se completează fişele care atestă efectuarea acestor operaţiuni, potrivit legislaţiei în vigoare. Fişele de verificare societatea noastră le depune, cu număr de înregistrare, la operatorul de distribuţie care le ia în evidenţă, iar un exemplar rămâne la client. Dacă în urma verificării tehnice a instalaţiei sunt constatate defecte, consumatorul are obligaţia de a le remedia prin intermediul unei firme autorizate, în baza unui contract de prestări servicii. Clientul final semnează fişa de verificare tehnică a instalaţiei de gaze.
Etapele parcurse în efectuarea verificărilor tehnice periodice sunt următoarele:
- Programarea verificării tehnice telefonic sau prin e-mail;
- Realizarea verificării tehnice propriu-zise prin operaţiunile specifice în normativul de gaze, cu detectorul de gaz pentru instalaţii;
- Întocmirea documentaţiei pentru verificarea instalaţiei de gaze;
- Depunerea documentaţiei, cu număr de înregistrare, la operatorul de distribuţie;
- Transmiterea către consummator a documentelor depuse, în copie, la operatorul de distribuţie;
- Eventualele defecţiuni sau scăpări de gaze SE VOR REMEDIA GRATUIT de către firma noastră!
- Reconstituire proiect instalaţie de utilizare gaze, în colaborare cu firme de proiectare autorizate ANRE.
Potrivit Ordinului ANRE nr. 179/2015, clientul final are obligaţia să asigure respectarea condiţiilor tehnice pentru funcţionarea în siguranţă a instalaţiei de utilizare. În situaţia în care în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalaţiei, operatorul economic constată că nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice pentru funcţionarea în siguranţă a acesteia, consumatorul are obligaţia să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiţii, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaz. Consumatorul are, de asemenea, obligaţia să înlocuiască racordul flexibil montat în instalaţie, înaintea expirării duratei normale de utilizare a acestuia, potrivit prescripţiilor tehnice ale producătorului. Clientul final are obligaţia să înlocuiască detectorul automat de gaz montat la locul de consum, înainte de data de expirare normală, conform prescripţiilor tehnice ale producătorului. Detectorul automat de gaz poate fi achiziţionat şi de către consumator, însă montarea lui pe instalaţia de gaz se realizează NUMAI de către un operator economic autorizat ANRE cu care acesta are încheiat contract de prestări servicii pentru verificarea sau revizia tehnică a instalaţiei de gaz aferentă locului de consum. Montarea se evidenţiază în fişa de evidenţă periodică a lucrărilor de acest tip.
Ce trebuie să știți pentru siguranța dumneavoastră!
Extras din Ordinul ANRE nr. 179/2015
Realizarea operaţiilor de verificare şi de revizie tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, se efectuează numai de către operatori economici autorizaţi ANRE.
Obligaţiile consumatorilor de gaze naturale:
- Clientul final are obligaţia să efectueze, exclusiv prin intermediul unui operator economic selectat de către acesta, verificările şi reviziile tehnice atât ale instalaţiei individuale de utilizare, cât şi ale instalaţiei comune de utilizare (în cazul apartamentelor la bloc).
- Verificările şi reviziile tehnice periodice ale instalaţiilor de utilizare, se realizează până la data scadentă specificată în notificarea data de furnizor, în baza unui contract de prestări servicii.
- Clientul final are obligaţia să pună la dispoziţia firmei care face aceste verificări sau revizii documentaţia tehnică ce a stat la baza execuţiei instalaţiei de utilizare, avizată de către operatorul de sistem sau de către un verificator de proiecte atestat, după caz. În cazul în care clientul final nu deţine documentaţia tehnică a instalației are obligaţia să solicite, direct sau prin intermediul firmei care execute verificarea, o copie a acesteia de la operatorul de sistem sau de la operatorul economic autorizat ANRE care a executat instalaţia de utilizare. Dacă operatorul de sistem sau operatorul economic autorizat ANRE care a executat instalaţia de utilizare nu deţine documentaţia tehnică, dar tipul şi debitul nominal al aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi puse în funcţiune corespund cu cele din notificarea transmisă de furnizorul de gaze naturale, clientul final are obligaţia să reconstituie, prin intermediul unui operator economic care deţine autorizaţie ANRE pentru proiectarea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, tip PDIB, în baza unui contract de prestări servicii, următoarele documente:
a) releveul construcţiei pe care se trasează instalaţia de utilizare;
b) schema izometrică a instalaţiei de utilizare;
c) memoriul tehnic cu privire la respectarea condiţiilor tehnice pentru funcţionarea în siguranţă a instalaţiei de utilizare, în conformitate cu prevederile Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 5/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
- În situaţia în care clientul final deţine documentaţia tehnică, tipul şi debitul nominal al aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi corespund cu cele din notificarea transmisă de furnizorul de gaze naturale, dar nu corespund cu cele constatate la locul de consum, clientul final are obligaţia să procedeze în conformitate cu una dintre următoarele variante:
a) să întocmească, prin intermediul unui operator economic care deţine autorizaţie ANRE pentru proiectarea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, tip PDIB, în baza unui contract de prestări servicii, documentaţia tehnică privind modificările survenite, în conformitate cu prevederile Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 5/2009, cu modificările şi completările ulterioare;
b) să dezafecteze tronsonul/tronsoanele din instalaţia de utilizare executat/executate fără forme legale, prin intermediul unei firme, în baza unui contract de prestări servicii.
Clientul final are obligaţia să prezinte documente din care:
a) să rezulte că a fost efectuată curăţarea şi verificarea coşurilor şi canalelor de evacuare a gazelor de ardere de către operatori economici autorizaţi, cu maximum 6 luni înainte de data verificării sau reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare;
b) să rezulte efectuarea în termen a verificării tehnice periodice a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi.
Dacă în urma verificării sau reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare sunt constatate defecte, clientul final are obligaţia remedierii acestora prin intermediul operatorului economic care a efectuat verificarea ori revizia tehnică sau prin intermediul altei firme autorizate, în baza unui contract de prestări servicii.
Clientul final semnează Fişa de evidenţă întocmită în urma verificării sau reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare.
În situaţia în care o instalaţie de utilizare deserveşte mai mulţi clienţi finali, aceştia pot hotărî să efectueze, la aceeaşi dată, verificarea sau revizia tehnică a instalaţiei comune de utilizare în condiţiile stabilite de comun acord; Data la care se fac acestea nu poate depăşi prima dată scadentă a verificării sau a reviziei tehnice periodice a instalaţiei de utilizare, notificată unuia dintre clienţii finali deserviţi de către instalaţia comună de utilizare.
Angela CROITORU