Trei consilieri județeni veniți la ședința ordinară a Consiliului Județean Neamț au avut surpriza de a fi poftiți să participe la lucrări din altă locație! De pe hol, din mașină, din alt birou, nu din locul menit, dotat cu bani grei, ca să se desfășoare aceste ședințe. În sala erau funcționari ai instituției, secretarul general al județului, presă, cetățeni, dar consilierilor județeni li s-a interzis accesul!
Când unul a întrebat de unde să participe i s-a spus simplu, de oriunde, dar nu din sală! Pe această logică, poți porni tableta, stai la ușa sălii de ședință, votezi sau nu, în timp ce în interior funcționarii poate servesc și o cafea. Se poate discuta dacă nu ne confruntăm aici cu împiedicarea unui ales local să-și exercite mandatul, în condițiile în care, să spunem,constată că nu-i merge tableta și vrea totuși să voteze . Ideea că o ședința este convocată online și tu, consilier județean ales, trebuie să stai la ușa sălii pe tabletă în timp ce micimanii județului se lăfăie/tolănesc pe scaunele consilierilor aleși , este pur și simplu aberantă. Și jignitoare pentru postura unui ales local.
Ce au declarat consilierii pentru Mesagerul de Neamț
Valentin Stavarache : ” La ora începerii ședinței am întrat în sediul Consiliului Județean i dar în timp ce ne îndreptăm către sala de ședințe am fost întâmpinați de către doamna secretar a Consiliului Județean Neamț, care ne-a interzis accesul în sala, pe motiv ca ședința a fost convocată in online și consilierii județeni nu pot participa la ședința online din sala de plen! Ne-a spus că dacă dorim putem merge în alta încăpere din clădire, lucru pe care l-am și făcut având in vedere ca începea ședința și nu mai aveam timp sa merg în alta locație!
Nu este prima data când mă întâlnesc cu aceasta situație efectiv penibilă si mă întreb dacă legea permite asemenea comportament, consider ca este un gest lipsit de logica și bun simt la adresa unor aleși locali”.
Bogdan Buhușanu: ”Bună seara, referitor la ședința de din data de 23.02.2023 , când am intrat in sediul Consiliului Județean am rămas surprins de efectivul de jandarmi din holul instituției , presa era in hol și din câte am înțeles li s-a comunicat ca nu au acces in sala . M-am deplasat în sala de ședință, acolo am fost întâmpinat de doamna Soroceanu care mi-a transmis că nu am acces în sală întrucât ședința a fost convocată în format online. La ieșirea din instituție am stat de vorba cu un reprezentant al presei, moment in care a intrat domnul prefect . Imediat după ce a intrat prefectul a venit doamna Soroceanu și a invitat presa în sala. Mi-am căutat un loc în apropiere in care sa pot intra online și am participat la simulacrul de ședința a CJ Neamt”.
Mihaela Isciuc: ”Pe 23 februarie, în calitate de consilier județean ales mă aflam la Consiliul Județean Neamț alături de alți colegi, consilieri județeni PNL, unde urma să participăm la ședința ordinara. La intrare, mai exact de pe holul instituției, am fost întâmpinați de doamna secretar Daniela Soroceanu care nu ne-a permis să intram în sala de ședințe, menționând că am fost convocați online și nu avem ce căuta în plenul ședinței.
Am întrebat-o respectos dacă unii consilieri sunt privilegiați, gen domnul Neculai Pușcașu,consilier județean PSD, pentru că el este mai tot timpul prezent în sală , chiar dacă ședințele sunt online, doamna mi-a spus scurt și la subiect că nu am ce căuta în sala de ședințe, dacă vreau să merg în alta sala și a plecat.
Deja era forfotă mare pe holul Consiliului Județean, ,m-am retras încet, nedumerita,cu un gust amar spre mașină, de unde am intrat online, pentru a putea participa la ședința ordinara”.
Neculai Pușcașu, decanul de vârsta al consilierilor județeni PSD, a menționat că întradevăr au existat ședința a care a fost doar el alături de aparatul tehnic al Consiliului Județean, pe motiv de învățat abilități în manevrarea tabletei, dar că la un moment dat s-a decis- nu în plen- că nimeni nu mai poate participa în sală, așa că s-a conformat și a găsit săli în apropiere sau la Prefectură.
Prefectul Adrian Niță spune că este legal
Consultat, Adrian Niță, prefectul județului Neamț, ne-a transmis un text de lege și câteva explicații:
”ART. 134 Cod administrativ
Convocarea şedinţelor consiliului local
(2) Consilierii locali sunt convocaţi în scris sau, în funcţie de prevederile regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului local, prin mijloace electronice, prin grija secretarului general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, cel târziu în ziua ulterioară primirii de către acesta a dispoziţiei sau documentului de convocare iniţiat de cel puţin o treime din numărul consilierilor locali în funcţie.
(5) Documentul de convocare cuprinde obligatoriu următoarele informaţii despre şedinţă:
#M6
- a) data şi ora desfăşurării;
a^1) modalitatea de desfăşurare;
a^2) locul desfăşurării, în cazul şedinţelor desfăşurate cu participarea fizică a consilierilor locali, sau aplicaţiile electronice folosite, în cazul şedinţelor desfăşurate prin mijloace electronice„
Reprezentantul Guvernului care are o asemenea tâmpenie în lege explică: ”Din coroborarea celor două prevederi normative reiese că, în cazul în care ședința se desfășoară online se va indica doar aplicația electronică care va fi folosită, locația ( în general sediul primăriei) fiind menționată și deci valabilă doar în cazul prezenței fizice a tuturor participanților – obligatoriu președinte de ședință, secretarul general al UAT și numărul de consilieri (cvorum) obligatoriu”.
Această aberație legislativă – în măsura în care interpretarea ei este corectă- i-a permis cuplului Arsene&Soroceanu să transforme ședințele Consiliului Local într-un circ, cu președintele la etaj și secretarul în sala de ședințe, tocmai pentru a împiedica ședințe cu participare fizică în plen. Evident, cu complicitatea tăcută a majorității consilierilor județeni.
Va ataca Prefectura hotărârile luate cu participarea unui consilier în sală, deși nu avea voie conform acestor prevederi legale?
Rămâne o problemă destul de importantă și care poate avea urmări jenante pentru executivul de la județ: au fost multe ședințe în care în sală a participat un consilier județean, de la PSD, a votat, a discutat, și-a făcut treaba, din câte înțelegem acum, ilegal! Mai sunt respectivele hotărâri legale sau trebuie acum ca Prefectura să intervină și să ceară anularea lor? Cum se vor justifica vă spunem noi de-acum: a fost o greșeală, oricum votul lui nu ar fi influențat decizia finală, deci nu-i nici o problemă. Chestia cu muma prietenilor de la Consiliul Județean și ciuma dușmanilor o știe toată lumea deja.
Asemenea monstruozități administrative nu pot fi oprite decât prin solidaritatea tuturor consilierilor, dacă demnitatea funcției ar exista într-o măsură cât de mică. La prima ședință online să pice toate proiectele și să-i ceara președintelui să se convoace ședințele cu participarea consilierilor în sală. Cu amenințare de recidivă, dacă și Arsene se încăpățânează în a face ședințe online.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Neamț ne-a transmis la solicitarea noastră privind un punct de vedere al instituției că ”nu are nici un răspuns” pe chestiunea în discuție.
Valentin Bălănescu
2 comentarii
Stimati jurnalisti !.
Nu mai folositi exprimarea ” secretarul județului”. Cred că este corect ” secretarul consiliului judetean”
Stiu că îi place să i se spună asa…
Asta ca sa nu ajungem sa spunem “comandantul județului,” ” președintele judetului”, inspectorul judetului”, etc.
Avem pretenția că suntem țară Europeană, democrată, aspirantă la Schengen, iar la noi administrația se comportă ca în Rusia. Gradul crescut de slugărnicie al funcționarilor, în cazul de față madam Soroceanu (care îl înjura și vâna pe Arsene când îl slujea pe răposatul Tărâță), sistemul de pile prin care au căpușat administrația (madam Soroceanu doar pisica nu și-a angajat-o, dar nu se știe ca s-a înființat birou de protectie a animalelor), educația precară, transformarea autorității pe care ți-o dă funcția publică în vătaf peste banul public, sunt tot atâtea argumente ale decăderii în care ne zbatem. Funcționarii sunt profitori abili ai carcaterului și educației precare a demnitarilor pe care-i slujesc, negociindu-și fără scrupule orice avantaj. Eșecul administrației practic la noi este unul răsunător: turismul a rămas la nivel de potențial și dorintă de scoatere din anonimat, societătile CJ-ului dau târcoale falimentului – Apaserv, Troleibuzul, Drupo etc -, investițiile mult trâmbițate sunt de o calitate îndoielnică și pe sume enorme, culminând cu poduri prăbușite, sistemul sanitar finanțat de CJ este aducător de moarte fie prin explozii sau management defectuos, proiectele europene sunt în zodia eșecului (emblematice fiind SMID-ul pe deșeuri și POIM-ul pe apă și canal), DGASPC-ul e o instituție monstruoasă ca efective dar mai ales ca bani scurși prin diverse contracte, muzeul a devenit un sac fără fund al reabilitărilor uitându-se importanța pe care ar trebui să o aibă o astfel de instituție de cultură, Teatrul este o tribună a prostului gust pe bani mulți și exemplele pot continua. Investim în preoți, pardon, biserici, într-un site cu pretenții de ziar în care scrie un analfabet funcțional care se trezește dimineața și mai scrie agramat 2 rânduri despre ceea ce ar vrea să citească intelectualul Ionel (“ba pe-a mă-tii”), investim în ADI-uri care nu fac absolut nimic, ne dorim niște bușteni din lemn pe post de porți de intrare în judet care costă miliarde, avem cele mai multe studii de fezabilitate samd. Proiectăm, cu repeteție, cel mai mare și imposibil de realizat spital a cărui cofinanțare inseamnă bugetul CJ-ului pe ani de zile. Facebook-ul suportă orice, anunțuri fantasmagorice “dragi nemțeni”, laude care frizează o anumită îndoială în privință integritătii psihice și mizerie cât cuprinde. Nici ceilalți nu-s mai prejos, dar măcar nu au tupeul murdar și aroganța combinată cu sfidare duse la rang de politică. Cam așa apare administrația nemțeană în ochii noștri, al celor mărunți, oricât ar crede ei că ne păcălesc.
Încă sperăm să vină primăvara și în județul nostru!