Compania Județeană Apa Serv SA a fost, în ultima perioadă, în mijlocul unor scandaluri de proporții, plecând de la desele întreruperi de apă și până la suspiciunile referitoare la posibilitatea pierderii unei finanțări europene de 300 de milioane de euro. Unul dintre puținele lucruri certe este faptul că facturile nu întârzie niciodată. Pe lângă toate aceste probleme, compania are și alte probleme, de natură penală de această dată. Furnizorul de apă a fost judecat într-un dosar penal cu acuze de ucidere din culpă și neluare a măsurilor de sănătate și securitate în muncă, după un dublu accident de muncă mortal ce a avut loc în august 2015. Atunci, doi salariați ai companiei au murit în urma unei intervenții în timpul serviciului. Marian Ilisei, de 51 de ani, era lăcătuş mecanic, iar Ioan Hociung, de 57 de ani, era electrician, ambii fiind angajați cu contract de muncă la Apa Serv. Prima instanță, Judecătoria Roman, a aplicat companiei o amendă penală de 140.000 de lei pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Pentru acuza de neluare a măsurilor de sănătate și securitate în muncă, procesul a încetat după ce faptele s-au prescris. Un salariat al Apa Serv, Dumitru Liviu Bibiruș, a fost și el găsit vinovat de aceeași faptă ca și firma, fiind condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Simultan, compania și salariatul, trebuie să achite despăgubiri consistente familiilor celor două persoane decedate. Este vorba de daune morale și materiale ce au cumulat 62.500 de euro și 15.000 de lei. Decizia a fost atacată de mai toate părțile din dosar, iar pe 15 februarie 2023 Curtea de Apel Bacău s-a pronunțat definitiv în acest dosar. Singura modificare a sentinței inițiale a fost că amenda penală a companiei a fost redusă la jumătate, astfel că Apa Serv are de achitat 70.000 de lei. Important de spus este faptul că judecătorii au impus companiei să achite integral amenda penală în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a hotărârii, în caz contrar urmând a se proceda la executarea silită. Dar iată cum au avut loc faptele și cum s-a ajuns la decesul celor doi lucrători. În sentință se vorbește de un lanț de erori, atât din partea angajatorului, cât și al celor doi salariați care au plătit cu viața. Important este modul în care judecătorii au apreciat gradul de culpă a celor implicați în tragedie, dar și modul cum au ajuns la stabilirea pedepsei.
Fatidica zi de 28 august 2015
Conform actelor de urmărire penală și a probatoriului administrat în instanță, totul a început în jurul orei 7:30, când s-a decis desfundarea unei conducte de refulare de la un cămin din localitatea Cotu Vameș. Șirul erorilor a început când Dumitru Liviu Bibiruș, șef sector rețele canal, i-a solicitat unuia dintre salariați, ce tocmai terminase serviciul, să facă parte din echipa ce urma să efectueze lucrarea, alături de un alt angajat. Unul era lăcătuș mecanic, iar celălalt era electrician la Apa Serv. La locul cu pricina, s-a făcut intervenția, urmând închiderea lucrării. După acest moment, unul din cei doi lucrători, fără a anunţa vreo persoană din conducerea societăţii, fără a efectua operaţiunile prealabile şi fără a fi echipat corespunzător, a coborât în cămin pentru a fixa mai bine un dop de lemn ce fusese introdus cu câteva zile înainte. La scurt timp, din cauza inhalării biogazului, după cum se arată în decizia instanței, salariatul şi-a pierdut cunoştinţa şi a căzut de pe scară în apa din căminul pompei. Imediat, celălalt angajat a intrat şi el în cămin pentru a-şi ajuta colegul. A alunecat, a căzut în apă, iar din cauza inhalării biogazului şi-a pierdut cunoştinţa. În urma acestui incident, ambii salariați și-au pierdut viața.
O singură mască de gaze, și nici aceea nu era folosită
S-a stabilit că decesul angajaților Apa Serv a fost violent și s-a datorat insuficienței respiratorii acute, consecința asfixiei mecanice prin înec pe fondul intoxicației acute cu gaze.Totul cu precizarea că în sângele lor a fost evidențiată o alcoolemie de 1,40 grame la mie. În fața judecătorilor, Bibiruș a recunoscut acuzele aduse, în timp ce compania angajatoare a venit cu apărări și a arătat că nu i se pot imputa cauzele producerii accidentului. Deficitar a fost faptul că primul angajat care a coborât în canal nu avea mască de gaze, nici hamuri și nu a fost o echipă formată din trei lucrători, așa cum cereau normele legale. În plus, nu s-a asigurat golirea, spălarea, aerisirea căminului și nici nu s-au verificat noxele cu aparatură specifică. Totul în condițiile în care lucrătorii erau băuți și nu au anunțat șeful ierarhic. Culpa angajatorului, stabilită de judecători, a constat în aceea că instruirea pe linia de protecție a muncii a fost formală și ineficientă. Șocant este faptul că la audieri, angajații au declarat că exista o mască de gaze în dotarea societății însă nu era folosită.
“Cu toate acestea, deşi conştientă de riscuri, inculpata avea în dotare o singură mască de gaze cu furtun de aducţiune şi, după cum s-a argumentat anterior, aceasta nici măcar nu era folosită la intervenţii. Totodată, după cum rezultă din lucrările de expertiză efectuate în cauză, la data producerii accidentului apa stocată era în cantitate maximă iar prin aspirarea acesteia de mai multe ori a fost agitată iar emanaţia de biogaz a fost intensificată“, au stabilit judecătorii.
Nu exista detector de gaze
S-a mai concluzionat că șeful de echipă nu a verificat dacă lucrătorii erau sub influența alcoolului, deși la punctul de lucru era un alcooltest digital. Pentru că unul dintre angajați terminase programul, trebuia verificat dacă era apt fizic și psihic pentru noi sarcini. Ancheta a stabilit că în dotarea societăţii nu exista un detector de gaze ce ar fi servit la identificarea noxelor anterior pătrunderii în cămin. Un astfel de detector a fost achiziţionat ulterior tragediei, în 2016. Despre Apa Serv și Bibiruș instanța a concluzionat că au neglijat obligațiile de a asigura aplicarea în mod corect și complet a tuturor reglementărilor în domeniul securității și sănătății în muncă și nu au manifestat diligențe sporite în scopul prevenirii unor accidente, aspecte ce au facilitat în mod determinant, alături de comportamentul celor doi salariați ce au decedat, producerea dublului accident de muncă mortal. Judecătorii au reținut culpa fără prevedere, pentru compania care nu a prevăzut rezultatul faptei, deși trebuia și putea să îl prevadă.
“(…) fiind identificate o serie de lacune în activitatea sa după cum s-a argumentat anterior, dintre care reamintim: dotarea insuficientă a lucrătorilor (lipsa detectorului de gaze şi a unui număr suficient de măşti), lipsa unui control eficient din partea organelor sale de conducere, lipsa unei coordonări eficiente în teren a activităţilor desfăşurate de lucrători, lacune ce au determinat producerea accidentului de muncă“, conform hotărârii instanței.
Curtea de Apel a redus la jumătate amenda penală
Judecătorii de la Curtea de Apel Bacău au apreciat că despăgubirile pentru daunele morale și materiale sunt proporționale cu prejudiciile suferite de familiile îndoliate, dar și corecte având în vedere gradul egal de culpă. Totul în condițiile în care Bibiruș a recunoscut fapta, iar procesul a mers, în ce-l privește, pe procedură simplificată. O excepție a fost pedeapsa pentru compania Apa Serv.
“ (…) persoană juridică a fost deosebit de neglijentă în activitatea sa, bazându-se, exact ca în situația inculpatului persoană fizică pe puterea obișnuinței și pe convingerea proprie că nu se va întâmpla nimic ieșit din comun. Tragedia ce a avut ca rezultat moartea a 2 angajați putea fi evitată. Gradul de culpă al persoanei juridice este de 50%, singurul motiv de apel ce urmează a fi admis fiind cel referitor la cuantumul amenzii penale, disproporționat în raport de pedeapsa aplicată inculpatului persoană fizică al cărei cuantum este apropiat de minimul special. Reducerea amenzii se va realiza prin reducerea cuantumului unei zile amendă de la suma de 500 de lei la suma de 250 de lei, cuantumul amenzii penale rezultate din calculul matematic fiind astfel de 70.000 lei“, se arată în hotărârea Curții de apel Bacău.
Gabi SOFRONIA