Scandalul din jurul nominalizărilor la Premiile Uniunii Teatrale din România pentru cel mai bun spectacol și cea mai bună regie a făcut să îl regăsim în SUA, la Atlanta (Georgia), pe Bogdan Gheorghiu, fost actor la TT, cândva demult, parcă în altă viață. În articolul Curioasa tăcere a Teatrului Tineretului în scandalul național de la UNITER, publicat pe 22 martie, am evocat strălucita interpretare a rolului Zorzetto din „Piațeta” de Carlo Goldoni, în regia lui Silviu Purcărete, cu premiera pe 29 martie 1986.
Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1984, la clasa Olga Tudorache, Bobby a ajuns la TT pe ocolite, în anul următor, de la Secția Suceava a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași. Acolo, dacă memoria e în parametri funcționali, luase repartiție la pachet cu Carmen Tănase, Radu Duda, Mioara Ifrim, Ada Gîrțoman, Adrian Păduraru, Cristian Rotaru și Răzvan Popa. La noi, îl așteptau deja alți doi colegi de promoție, Oana Pellea și Claudiu Istodor. Pe lângă Purcărete, a fost condus în scenă și de alți mari regizori care au zidit istorie la TT: Ducu Darie („R.U.R.), Nae Caranfil („Bună seara, Domnule Wilde”), Alexandru Dabija („7 hotote de râs”, „Mireasa mută”), Ștefan Iordănescu („Omnul nu-i supus mașinii”, „Troilus și Cresida”). Peste toate, deși bucureștean, are cu noi o legătură din registrul care apă nu se face – tatăl său era din Piatra-Neamț.
Cum spuneam în precedentul articol, de mai bine de jumătate de viață a abandonat profesia de actor. Acum se ocupă de afaceri imobiliare, în trecut a vândut și mașini. Biroul său este acasă, iar biroul este un adevărat Sanctuar TT, decorat cu afișe înrămate ale vechilor spectacole. Iată 3 dintre ele:
Alte două afișe au o încărcătură aparte. Unul este cel de la ultimul spectacol jucat la Suceava:
Al doilea a provocat o emoție extraordinară unei mari doamne a teatrului și filmului românesc, chiar înainte de spectacolul de duminica seară, la teatrul pe care îl conduce. Despre Dorina Lazăr și Teatrul Odeon e vorba. Spectacolul „Sosesc de la Paris” a fost jucat de Compania Artistică București, prima trupă independentă de teatru din România după Revoluția din decembrie 1989.
Strict pe partea de expunere în presă, noi nu i-am trimis dinadins lui Bobby Gheorghiu cele două articole publicate pe mesagerulneamt.ro. Am vrut să vedem dacă și cine îi distribuie link-urile. A făcut-o minunatul său prieten Dan Aștilean, actor la Teatrul Bulandra. Răsplata e în fotografiile trimise din SUA și o împărtășim cu toți cei care, dacă le faci analizele, încă mai au TT în sânge.
Viorel COSMA