Interviu cu Laurenţiu Dulamă, preşedintele PUSL Neamţ
Laurenţiu Dulamă, preşedintele Organizaţiei Judeţene a Partidului Umanist Social-Liberal Neamţ şi consilier al judeţului Neamţ, îşi asumă cu responsabilitate susţinerea angajaţilor MApN în scandalul pensiilor speciale.
– Partidul pe care îl conduceţi susţine menţinerea pensiilor speciale doar pentru militari. De ce acest demers?
PUSL susține menținerea pensiilor speciale pentru militari, pentru că ei reprezintă baza securităţii naţionale şi formează linia întâi de apărare a ţării în cazul unui război. Potrivit angajamentelor luate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), trebuie să avem o lege unitară prin care să reformăm întregul sistem de pensii pe baza regulii contributivității. Pensiile trebuie să fie proporționale cu salariile câștigate de-a lungul vieții active. Potrivit Băncii Mondiale, care asistă România în acest domeniu, fiecare pensionar trebuie să aibă un stagiu minim de plată, nicio pensie nu va mai putea depăși venitul din perioada în care persoana în cauză era salariată, iar Curtea Constituțională va mai putea interveni în această speță socială doar pentru magistrați. De ce susţinem păstrarea pensiilor speciale pentru militari? Pentru că nu putem umili militarii, după o viaţă în slujba noastră a tuturor, dându-le pensii egale cu ale tuturor celorlalţi, ţinând cont de gradul de dificultate al muncii lor şi de riscurile la care se supun în teatrele de operaţiuni în care România îi trimite.
– Ce le răspundeţi celor care susţin că pensiile militarilor sunt nesimţite şi că au o serie întreagă de facilităţi legat de ieşirea la pensie?
În spaţiul public au apărut tot felul de fake news cum că salariile militarilor nu ar fi impozitate la fel ca cele din sistemul public. Veniturile pe care militarii le obţin din solde, sunt impozitate absolut identic, ca în cazul oricărui salariat din sistemul public. Principala diferenţă dintre pensiile din sistemul public şi cele militare de stat se reflectă în modul de calcul. Dacă în sistemul public, algoritmul pe baza căruia se stabileşte cuantumul pune în relaţie punctajul mediu anual, calculat pe baza întregului stagiu de cotizare din perioada activă, cu punctul de pensie stabilit de Guvern, pensiile militare de stat au ca bază de calcul media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate. Multe ţări NATO folosesc drept bază de calcul pentru pensia militară de serviciu ultimul salariu, înainte de trecerea în rezervă. Militarii sunt consideraţi ca beneficiari de pensii „nesimţite”, de pensii speciale, de pensii nemeritate. Sunt acuzaţi că ies la pensie foarte devreme, chiar în jurul vârstei de 40 de ani, cu pensii exorbitante, de zeci de mii de lei. Legea spune clar: vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă este stabilită în funcţie de anul naşterii celor care trec în rezervă, pornind de la 56 de ani şi trei luni, pentru cei născuţi în luna octombrie 1959 şi care creşte progresiv, conform unei anexe care face parte din lege, până la de 60 de ani, pentru cei născuţi după luna ianuarie 1970. Această limită poate fi redusă pentru perioada în care militarii şi-au desfăşurat activitatea în condiţii de muncă deosebite, speciale sau alte condiţii personal aeronavigant, personal ambarcat, paraşutişti, sau alte categorii de persoane. Reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani. Prin aplicarea acestor reduceri, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani.
– Nu este singura iniţiativă a PUSL din ultimul timp. Ce alte categorii sociale au beneficiat de sprijinul dumneavoastră ca partid?
În privinţa iniţiativelor legislative, susţinute în principal de doamna deputat Graţiela Gavrilescu, preşedintele PUSL, aş vrea să reamintesc despre cea privind confiscarea averilor ilicite, Legea privind achiziţionarea produselor alimentare din producţie autohtonă, cea privind Fondul de Solidaritate „Locuinţe pentru tinerii României” şi, nu în ultimul rând, iniţiativa legată de continuarea activităţii pensionarilor care îşi doresc acest lucru prin reintegrarea pe piaţa muncii. Detalii despre toate aceste initiative găsiţi pe site-ul nostru. PUSL face parte din Alianţa pentru Modernizarea Neamţului 2020, alături de PSD, proiect politic prin intermediul căruia partidul îşi propune să susţină şi să se implice în toate proiectele care privesc creşterea nivelului de trai al cetăţenilor judeţului Neamţ şi modernizarea infrastructurilor judeţene. PUSL continuă, împreună cu PSD şi preşedintele Daniel Harpa, cu care formează o echipă unită, politica pusă sub sloganul „Fapte nu vorbe!”.
Interviu realizat de Angela Croitoru
2 comentarii
Domnule Dulama,dacă tot sunteți un susținător umanist,va rugam poate demarati și o lege pentru reducerea vârstei de pensionare pentru cei care au lucrat minim 20 de ani în salubrizare.
Avem la Piatra Neamț un depozit de deșeuri ce derulează activitate de peste 20 ani.
Nu ni se pare corect ca acești oameni sa beneficieze de pensie la 65 de ani ,ca și cum ar fi lucrat la farmacie într un mediu lipsit de riscuri..
Animale lacome și nerușinate.