Noul contract cadru ce stabilește regulile de finanțare în sănătate pregătește o serie de noutăți pentru medicii de familie, prin proiectul ce ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2023. Una din cele mai importante se referă la stimularea prevenției prin acordarea unor bonusuri anuale de 6.000 lei, 9.600 lei sau 14.000 lei medicilor de familie care dovedesc performanță în a consulta și evalua câți mai mulți pacienți. Plățile stimulentelor de performanță se acordă în primul trimestru al anului următor medicilor de familie care îndeplinesc anumite criterii.
Primele bonusuri ar urma să se acorde în 2025, pe activitatea din anul 2024, potrivit proiectului normelor de aplicare. Criteriile după care acești medici sunt cuantificați în activitatea dintr-un an sunt definiți drept indicatori de performanță și înseamnă:
„a) Pentru un număr de minim 1.000 persoane pentru care se realizează completarea și transmiterea în SIUI a riscogramei, realizată pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani înscrise pe lista medicului de familie, respectiv completarea şi transmiterea în SIUI a chestionarului care vizează arii de dezvoltare psihomotorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist pentru copiii care nu erau în evidenţa medicului de familie cu această tulburare la data de 1 ianuarie a anului pentru care se face evaluarea se acordă o bonificaţie de 14.000 de lei.
b) Pentru un număr între 800 şi 999 de persoane pentru care se realizează completarea și transmiterea în SIUI a riscogramei, realizată pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani înscrise pe lista medicului de familie, respectiv completarea şi transmiterea în SIUI a chestionarului care vizează arii de dezvoltare psihomotorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist pentru copiii care nu erau în evidenţa medicului de familie cu această tulburare la 1 ianuarie a anului pentru care se face evaluarea se acordă o bonificaţie de 9600 de lei.
c) Pentru un număr între 600 şi 799 de persoane pentru care se realizează completarea și transmiterea în SIUI a riscogramei realizată pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, înscrise pe lista medicului de familie, respectiv completarea și transmiterea în SIUI a chestionarului care vizează arii de dezvoltare psihomotorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist, pentru copiii ce nu erau în evidența medicului de familie cu această tulburare la 1 ianuarie a anului pentru care se face evaluarea, se acordă o bonificaţie de 6.000 de lei”.
În principiu, plata pentru performanță se acordă medicilor de familie care acordă consultații preventive persoanelor nediagnosticate cu boli cronice, celor fără simptome, se mai arată în proiectul ordinului comun propus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății. Persoanele de peste 40 de ani ar urma să fie consultați preventiv de cel mult 3 ori pe an și părinții copiilor vor trebui să răspundă la un chestionar atunci când copilul lor împlinește vârsta de 12 luni, 15 luni, 18 luni, 2 ani şi 3 ani.
C.I.