Se împlineşte una săptămână de când Regiunea de dezvoltare Nord-Est a fost luminată de Elisa Ferreira (Portugalia, PES – comisar european pentru coeziune şi reforme) şi Nicolas Schmit (Luxemburg, PES – comisar european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale) cu ocazia lansării programelor naţionale aferente Politicii de coeziune 2021-2027. Ecourile solide şi oficiale ale raidului celor doi reprezentanţi ai socialiştilor europeni, împreună cu echipele lor, lipsesc cu desăvârşire. Şi asta este incredibil, mai ales în condiţiile în care, în a doua zi, într-un anume loc, i-a întâmpinat un… comandant istoric.
În prima zi, pe 3 aprilie, cadrul festiv de rigoare pentru lansare a fost pregătit la Palatul Culturi din Iaşi, informează ADRNE. S-au strâns „peste 200 de reprezentați ai autorităților central guvernamentale, actori publici locali, reprezentanți ai mediului academic, ai mediului de afaceri regional, precum și societatea civilă”, plus miniştrii Marcel Boloş şi Marius Budăi, directorul general Vasile Asandei, primarul Mihai Chirica şi preşedintele de judeţ Costel Alexe. După datină, din program n-avea cum lipsi Vlad Gliga. În calităţile sale oficiale reunite de CEO Rubik Hub și Director al Direcției Dezvoltare Afaceri din cadrul ADRNE, a moderat un dialog cu cetăţenii pe tema viitorului politicii de coeziune în regiunea Nord-Est. Agenţia spune că dezbaterea „a evidențiat o gândire europeană orientată spre evoluție și preocupări de interes din partea celor prezenți”. E dezamăgitor că distinşii cetăţeni în cauză nu sunt promovaţi pe măsura gândirii şi orientării lor.
A doua zi a fost dedicată vizitelor în teren. Nu putem trece cu vederea că, luaţi fiind probabil de valul noilor orientări şi/sau norme comunitare, experţii agenţiei au operat o schimbare de sex, referindu-se la „domnii comisari”.
Deplasările au vizat judeţele Vaslui şi Iaşi, după cum urmează:
Vaslui
- Spitalul Județean de Urgență Vaslui, care a beneficiat de o finanțare prin POR 2014-2020 de 10 milioane de lei.
- Creșa 13 Decembrie, un proiect finalizat recent, ce va fi dat în folosință la finalul lunii aprilie 2023 și care a primit finanţare de 2,5 milioane lei din POR.
- Fabrica de preparate din carne de pui „Safir”, afacere locală crescută în ultimii 30 de ani, despre care se spune că „s-a dezvoltat şi s-a extins prin investiţii şi prin accesarea fondurilor europene, creând peste 700 de locuri de muncă în comunitate”. (Nu se precizează valoarea însumată a fondurilor atrase – n.a.)
Iași
- Centrul pentru refugiați ucraineni de la Nicolina, un accelerator de integrare a acestora, a avut-o ca oaspete pe Elisa Fereira, iar Nicolas Schmit a vizitat Fundația „Alături de voi România”, descrisă ca „promotor al economiei sociale a cărei misiune este incluziunea persoanelor cu dizabilități și din alte grupuri vulnerabile”.
- La Centrul de simulare „Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir” din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, dacă e să luăm de bun ce spune agenţia, cei doi oficialii „au văzut și experimentat ceea ce studenții, rezidenții, specialiștii, cercetătorii științifici și asistenții medicali au ocazia să facă zilnic: dobândirea și exersarea de aptitudini tehnice medicale, clinice sau chirurgicale, într-un mediu realist, astfel încât să capete încrederea în sine și în acțiunile sale”. Reţii repede că-i imposibil ca timpul să le fi permis să fie martori la cele enumerate şi treci încă o dată peste omisiunea cu valoarea finanţărilor.
Oricum, clar este că s-a găsit timp pentru o vizită scurtă și neprevăzută în program, anume la Catedrala Mitropolitană din Iași și la Muzeul Mitropolitan, unde gazdă le-a fost însuşi Înalt Preasfinția Sa Teofan – Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Iar încheierea acţiunii a avut proporţii epice, cu un proiect transfrontalier SMURD, constând într-un centru de formare comun cu Republica Moldova pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Lesne de intuit, i-a întâmpinat fostul Comandant al acţiunii din vremuri pandemice, Raed Arafat. În program, exerciţii demonstrative.
Trecând acum peste comunicatul la mişto furnizat de ADRNE, persistă mirarea privind lipsa de ecouri – indiferent de care fel ar fi ele – după o săptămână. În judeţul Neamţ, cel puţin, ar trebui să provoace îngrijorare faptul că nu s-a găsit nimic-nimic de raportat în planul dezvoltării regionale. Mai ieşea judeţul nostru în faţă, scotea capul în Europa, eventual fără a minţi frumos, dacă agenţia tot a rămas cu sediul la Piatra-Neamţ.
Viorel COSMA