Elevii de clasa a VIII-a au la dispoziție – în format electronic – broșura de admitere la liceu. Documentul așteptat cu interes de părinți și elevi poate fi studiat pe site-ul Inspectoratului Școlar Neamț, care l-a publicat chiar în prima zi a calendarului oficial, în 8 mai. Broșura are 104 pagini și va ajunge tipărită în școli cât de repede, mai precizează IȘJ Neamț, termenul limită fiind 12 mai.
La final se găsesc fișele-tip de înscriere în învățământul profesional și învățământul dual (anexa 1) și cea de înscriere pentru copiii romi și cei cu cerințe educaționale speciale CES (anexa 2) în învățământul profesional și dual de stat. Borșura se încheie cu lista codurilor aferente meseriilor din care acești copii pot alege școala unde să se pregătească.
De la pagina 30 apar locurile disponibile, calificarea, filiera și ultima medie cu care s-a intrat la liceele din Neamț anul trecut. Reamintim că numărul maxim de locuri într-o clasă de a IX-a nu poate depăși 26 la liceele teoretice și 24 la tehnologice și vocaționale. Elevii care aleg să studieze bilingv sau intensiv se pregătesc pentru înscriere la testele de verificare, fișele de înscriere se eliberează în perioada 10-12 mai, candidații care vor echivalare la rezultatele cu recunoaștere internațională depun actele până pe 22 mai, înscrierea la proba de limbă modernă se face în perioada 15-16 mai, proba se susține în perioada 17-19 mai, notele se afișează în 22 mai și rezultatele finale în 26 mai.
Probele de aptitudini de la liceele vocaționale se susțin tot în perioada 17-19 mai, broșura conținând nominal școlile care organizează aceste probe.
Noutatea admiterii în anul școlar 2023-2024 este faptul că olimpicii naționali și internaționali intră la orice liceu doresc fără a mai susține evaluarea națională, probe de aptitudini sau testele la limbi moderne, cu o simplă cerere adresată comisiei județene de admitere și depusă în perioada 7-9 august. Nou este și faptul că media de admitere este media obținută la evaluarea națională, nemaifiind luate în calcul media generală de absolvire a gimnaziului, cum era până acum. Media generală de absolvire a gimnaziului mai contează doar ca al patrulea și ultimul criteriu de departajare la repartizarea computerizată pe baza opțiunilor bifate de elevi.
Broșura proaspăt publicată de I.Ș.J. Neamț poate fi studiată aici
DOCUMENT ADMITERECristina Iordache