MEMORIU adresat
Doamnei Ministru Ligia Deca-Ministerul Educației – România
Doamnei Inspectoratul Școlar Județean Neamț
Am aflat, cu surprindere, că în Consiliul de Administrație al ISJ Neamț s-a decis desființarea postului de inspector de istorie și transferarea atribuțiilor specifice acestuia către inspectorul de religie. Decizia este cu atât mai neașteptată cu cât vine în contextul adoptării în Parlament a Legii Educației, care va aduce o arhitectură instituțională nouă, dar și în contextul declanșării grevei generale din învățământ, în care nu se protestează doar pentru salarii, dar și împotriva politizării excesive a sistemului de învățământ.
Decizia este revoltătoare și prin faptul că titulara postului, prof. drd. Elena Preda, se afla în ultimele zile de concediu de studii pentru redactarea tezei de doctorat, referitoare la istoria învățământului nemțean.
Doamna Elena Preda este unul dintre cei mai vechi și mai respectați inspectori de istorie din țară, care a acumulat o experiență valoroasă ca inspector de istorie, de management și ca purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar. Sub îndrumarea ei, profesorii de istorie din Neamț au desfășurat o activitate remarcabilă, elevii pregătiți de aceștia obținând rezultate notabile la bacalaureat, la concursurile și olimpiadele școlare. Având în vedere aceste rezultate, în anul 2020 județul Neamț ar fi trebuit să găzduiască Olimpiada Națională de Istorie, dar venirea pandemiei a amânat acest eveniment. Lipsa de considerație a doamnei Luca-Moise pentru profesorii de istorie din Neamț s-a manifestat și în acest an școlar, când găzduirea Olimpiadei Naționale de Istorie la Neamț a fost refuzată fără un motiv întemeiat. Precizăm că, din 1995, județul Neamț nu a mai organizat un astfel de eveniment.
Din inițiativa Elenei Preda a luat ființă Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț, una dintre cele mai active asociații profesionale din țară, care a depus, de-a lungul timpului, numeroase proiecte prin care a contribuit la cunoașterea istoriei locale și naționale de către elevii noștri, la implicarea lor civică, la formarea profesională a cadrelor didactice pentru un învățământ de calitate.
Considerăm că măsura propusă de doamna Luca-Moise nu are la bază principii pedagogice și manageriale, fiind, mai degrabă, o manifestare a capriciilor personale, bazate pe funcțiile deținute în politică, de la înălțimea cărora plătește polițe celor ce au alte opinii politice decât dumneaei.
Noi, membrii Consiliului Consultativ al disciplinei Istorie din cadrul IȘJ Neamț și ai Consiliului director APIN Neamț, solicităm clarificări cu privire la fundamentarea acestei decizii precum și cu privire la atitudinea inspectorului școlar general Neamț referitoare la statutul disciplinei Istorie (obligatorie la Examenul de Bacalaureat), dar și la activitatea și rezultatele profesorilor de istorie din Neamț pe plan local, județean și național care au contribuit la creșterea prestigiului învățământului nemțean la nivel național.
Solicităm răspuns scris cu celeritate, pe adresa [email protected].
SEMNATARI
Prof. Șoimaru Cristiana –
Prof. Iftime Cristina –
Prof. Dr. Drexler Dorina-Luminița –
Prof. Drd.Bălan Emanuel –
Prof. Dr. Moscalu Luminița –
Prof. Anton Traian –
Prof. Tanovici Mihaela –
Prof. Aruxandei Cristina –
Prof. Dr. Mătăsaru-Ionescu Daniela –
Prof. Dr. Lostun Mihai –
Prof. Dr. Grigore-Cucoș Adina –
Prof. Sârbu Xenia –
Prof. Gârțu Cătălin –
Prof. Dr. Dieaconu Daniel-
Prof. Dr. Albert Ovidiu –
Prof. Cristina Bălănescu