Mai nou, poate nu ați obsevat, la ședințele de consiliu județean nu doar că nu se folosește sistemul electronic de votare, dar înțelegi cu greu ce se discută. Singurul care utilizează constant instalația de sonorizare este conducătorul ședinței. Ca panarama să aibă tușe de bruiaj, la ședința de marți, 30 mai, niște unii consilieri își găseau mereu ceva de discutat între ei de-a trebuit să intervină de câteva ori vicepreședintele delegat Ion Asaftei pentru a-i potoli.
Ședința, de la care a lipsit motivat Dragoș Chitic, iar la primele proiecte și Florin Hopșa, era să fie una fără istoric. Însă, banda rulantă care funcționează sub atenta întreținere asigurată de UIPP, adică de Unitatea de Implementare a Proiectului Politic, a avut câteva poticneli.
Una, aparent măruntă, s-a produs la proiectul cu modificarea organigramei și statului de funcții ale Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”. Avea nevoie de 23 de voturi și a obținut numai 20. Carmen Elena Nastasă era în sală, dar nu i-a cerut nimeni lămuriri. Nici la comisii n-au invitat-o pentru a-i lumina pe consilieri în legătură cu urgența reală a solicitării. În schimb, a trecut noul stat de funcții al Teatrului Tineretului, în condițiile în care Gianina Cărbunariu n-a catadicsit să trimită la ședință nici măcar portarul. Oricum, a primit și o veste interesantă. Cu 19 voturi a fost desemnat consilierul Daniel Vasiliu Macovei să facă parte din Consiliul Administrativ al teatrului. Îl înlocuiește pe invizibilul supraveghetor Ciprian Istrate, cel tare convenabil orânduirii curcubeistice, uitat de ani și ani la teatru. După ședință, noul reprezentat avea să dezvăluie care e primul demers ce-l va face: solicită toate rapoartele de activitate ale predecesorului.
Faza de proporții s-a produs la punctul 11. Din enunț, proiectul nu spune mare lucru. Modifică o HCJ de anul trecut, referitoare la aprobarea cofinanțării proiectului regional „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Neamț în perioada 2014-2020”. O doamnă consilier de la USR, Maria Apostol, a încercat să pună frână „rulantei” și a cerut explicații înainte de vot. Nu de alta, dar e vorba de acel celebru proiect pe Programul Operațional Infrastructură Mare depus după expirarea termenului limită și despre care, oficial, se îndrugă prostii și minciuni interminabile. Ca o culme a tupeului și disprețului, mai întâi s-a votat și pe urmă s-a trecut la niște discuții cu totul și cu totul aiuritoare. În rolul principal a evoluat administratorul public Sorin Brașoveanu (foto).
Brașoavele debitate de navetistul recuperat politic de Ionel Arsene de la Bacău, pe lângă aberațiile cu derogări fantasmagorice, au fost marcate de grave confuzii de termeni și reguli. S-a ajuns până la a invoca niște solicitări de clarificări primite într-o etapă de evaluare la care nici nu s-a ajuns. Ce să vezi, la origine e de fapt o adresă transmisă de Apa Serv, care vrea încă 36.000 Euro pentru salariile celor de la Unitatea de Implementare a Proiectului. Iar proiectul, ia-l de unde nu-i!
Faza și mai ticăloasă abia vine. Adresa este invocată în Raportul de specialitate semnat de directorul executiv Olimpia Adam de la Proiecte, Achiziții și Logistică și în Referatul de aprobare al lui Ion Asaftei, dar lipsește din documentația proiectului de hotărâre publicată pe site-ul CJ Neamț. A găsit-o în schimb un consilier județean în documentele de ședință primite de el.
Ar mai fi și altele de povestit. Începând, de exemplu, cu curiozitatea de-a afla ce i-a recomandat pe consilierii Neculai Pușcașu și Radu Tudorel să-l însoțească pe Ion Asaftei în Găgăuzia. Și, la o adică, terminând cu recitalul liberalului Mircea Beloiu, care a bătut câmpii cu „patrimoniul ecumenic” reprezentat de mănăstirile din județ. Numai că e păcat de consumat timpul cititorilor cu prostii. Reținem banda și brașoavele.
Viorel COSMA