E ușor prea devreme de comentat, de analizat reuniunea Comunității Politice Europene comandată prezidentei Maia Sandu. Cei 47 de șefi de stat și de guverne, împreună cu lideri-cheie ai UE, strânși pe 1 iunie la un castel aflat mai aproape de Ucraina și Tiraspol decât de Chișinău, au furnizat mai degrabă susținere verbală pentru Ucraina. Excepția notabilă o reprezintă declarația comună semnată de președinții Iohannis și Zelenski, în legătură cu care titularul de la Cotroceni e greu de imaginat că va da vreo explicație în țară.
Vestea interesantă pentru Piatra-Neamț dinspre moldovenii de Răsărit este cu totul alta. Are legătură reuniunea/operațiunea internațională dedicată orașelor înfrățite cu noi, prezentată pe larg luna trecută de mesagerulneamt.ro. Un prim efect de o sensibilitate și o încărcătură aparte a fost generat de Sinilga Școlnic (foto), pretor al sectorului Ciocana din Chișinău.
Pornind de la acordul de înfrățire parafat între Ciocana și Piatra-Neamț, nu a pierdut vremea după discuțiile aplicate purtate cu Shlomo Abramovici, reprezentantul oficial al primarului Yair Revivo de la Lod, Israel, oraș înfrățit cu noi din decembrie 1994. Pe 10 mai a transmis o frumusețe de scrisoare oficială prin care exprimă dorința de a aprofunda cooperarea dintre autoritățile publice locale din Lod și municipiul Chișinău, via sectorul pe care îl reprezintă, pregătind astfel o înfrățire oficială.
Pretura sectorului CiocanaScriosarea este redactată în limba română, semn că – în condițiile în care la destinatar are cine face o traducere de acuratețe în ebraică – a înțeles perfect pățania celor din primăria noastră, care au stâlcit grav corespondența în limba engleză. Mesajul asumat de Sinilga Școlnic nu lasă loc de neclarități:
„În contextul lărgirii și consolidării cooperării bilaterale, manifestăm deschiderea de a iniția și a încheia Acordul de infrățire între localitățile noastre, care ar contribui la dezvoltarea durabilă, facilitarea schimbului de experiență, preluarea reciprocă a bunelor practici în diverse domenii de interes reciproc.”
„Vă asigur, la rândul meu, de întreaga mea disponibilitate de a identifica și materializa impreună acțiuni și proiecte întru binele comunităților noastre. Cred cu tărie în forța colaborării, a parteneriatelor și a sprijinului reciproc în vederea atingerii obiectivelor propuse și creșterii sustenabile a orașelor noastre.”
Formula de încheiere poate deveni o sursă de inspirație pentru scribii primăriei din Spart City: „Reiterând întreaga noastră disponibilitate și în speranța unei bune colaborări, Vă rog să acceptați, Domnule Primar, expresia înaltei mele considerații”.
În măsura în care aflăm noutăți, fie de la Chișinău, fie de la Lod, le vom face publice inclusiv spre informarea „nașilor” din primărie, cei care promiseseră și o completare a omagierii de luna trecută. Era vorba de invitarea măcar a fraților absenți de la Kiryat Malkhi (Israel) și Orhei (Republica Moldova), cu ocazia sau în preajma Zilei Orașului. O confirmare ori o infirmare oficială nu există până la această oră. Cei de la Orhei, cel puțin, ar avea multe de împărtășit despre cum e să organizezi o manifestare fastuoasă de Ziua internațională a copilului, așa ca în acest an, chit că în România a fost arătată cu degetul din motiv de Ilan Șor, celebrul fost primar fugar.
Viorel COSMA