Lucrările de consolidare şi reabilitare la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ, pentru care contractul de execuţie a fost semnat în 22 iunie 2019, ar fi trebuit să fie finalizate pe 17 iunie anul acesta, potrivit informaţiilor furnizate de Consiliul Judeţean Neamţ, iniţiatorul proiectului. Că nu va fi așa o spune voalat aceeași instituție care precizează că “termenul de finalizare a lucrărilor este data de 17 .06.2023, cu posibilitate de prelungire pentru realizarea lucrărilor suplimentare dispuse prin dispoziţii de şantier“. Ceea ce înseamnă aproape sigur că vom avea amânări.
De dragul discuției, să precizăm că, de la semnarea contractului până ce a fost dat ordinul de execuţie (18 mai 2020) şi predat amplasamentul (20 mai 2020), a mai trecut încă un an. Iar, în acest moment, după 3 ani de când a început şantierul şi cu câteva zile înainte de termenul de finalizare, stadiul de realizare este de 80%.
Expertiză tehnică făcută de amorul artei, printre exponate
Apropo de situația pe șantier sunt necesare câteva explicaţii date tot de CJ Neamţ. În primul rând expertiza tehnică a clădirii s-a făcut în 2016, dar nu s-a făcut “amănunţit” pentru că în interior se aflau expoziţiile permanente, deci nu s-a putut stabili o situaţie exactă a stării clădirii. Iar, de atunci până la începerea lucrărilor, pereţii clădirii ar mai fi putut suferi o serie de deteriorări faţă de ceea ce stipula expertiza, pe lângă viciile ascunse. Patru ani mai târziu se făcea constatarea că este necesară o nouă expertiză.
Cu alte cuvinte nu se ştie în acest moment când nu vom mai vedea şantierul din mijlocul oraşului de la Muzeul de Istorie şi când va fi redeschis.
Urmează justificările: „Astfel, după înlăturarea tuturor elementelor suport ale expoziţiei permanente existente în muzeu, respectiv panouri de rigips şi alte tipuri de amenajări muzeistice care acopereau pereţii şi ocupau o parte din încăperi şi după desfacerea pardoselilor din lemn s-au realizat noi investigaţii prin care proiectul tehnic a suferit extinderi de soluţii pe parcursul execuţiei lucrărilor de construcţii tehnice şi a survenit necesitatea executării unor lucrări suplimentare faţă de cele prevăzute iniţial“. Cu alte cuvinte, ceea ce s-a trecut în contractul de execuţie ca măsură de prevedere, chiar s-a întâmplat!
Detalii suplimentare despre “descoperirile” de pe parcursul lucrărilor şi cheltuielile suplimentare generate găsiţi aici şi aici.
Covid-ul loveşte şi istoria!
Un alt argument pentru întârzieri: „Apariţia pandemiei COVID-19 şi implicit a măsurilor de combatere şi prevenire a transmiterii virusului (Ordinul ministrului 3577/831/2020) au determinat diminuarea numărului de persoane din componenţa unei formaţii de lucru, fapt care a condus la scăderea productivităţii muncii, de la 100% la o medie de 72%, fiind înregistrate şi întârzieri în aprovizionarea cu materiale şi echipamente“.
Câteva informații generale.
Proiectul “Conservarea, protejarea şi promovarea Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ” este finanţat prin POR 2014-2020, valoarea finanţării este compusă din 504.955 lei – servicii de proiectare şi 16.491.476, 35 lei fără TVA – valoarea lucrărilor, inclusiv echipamente şi dotări şantier.
Câştigătorul licitaţiei este asocierea SC Lemar Industries SRL din Piatra-Neamţ, în calitate de lider al asocierii şi proiectantul SC Topoprest SRL, tot o firmă locală.
Angela Croitoru