O adresă transmisă de Inspectoratul Școlar Neamț cere directorilor de școli ca până joi, 8 iunie, la ora 10.30, să trimită „cu adresă de înaintare pontajul pe luna mai, pontaj asumat de conducătorul unității de învățământ”. În plus, conducerile școlilor au fost anunțate, în același document, că „statele de plată, aferente lunii mai, vor fi aprobate de către ISJ – salarizare doar după verificarea numărului de zile lucrate conform datelor primite de la dumneavoastră”. Solicitarea ISJ Neamț invocă mult controversata OUG 42 din 25 mai, care modifică statutul angajaților din Educație pe timpul conflictului de muncă.
Câțiva directori de școli din Neamț ne-au semnalat că adresa este diferită față de cele primite de regulă, înaintea grevei, mai ales că OUG 42 a fost adoptată după declanșarea grevei generale. Pe de altă parte, directorii spun că și până acum trimiteau documentele „asumate”, dar fără pontaj.
Un fel de clarificare vine chiar de la inspectorul școlar general Florentina Luca-Moise, care a semnat documentul transmis în școli.
„Deosebirea față de alte luni este că, de data aceasta, directorilor de școli li s-a cerut și pontajul, având în vedere că Ministerul Educației consideră că trebuie luată în calcul participarea la grevă. Noi așteptăm de la directori documentele și fiecare dintre ei poate să pregătească planul de recuperare care să permită și compensarea eventualelor pierderi salariale”, a declarat șefa IȘJ Neamț, dând de înțeles că după încetarea grevei se va putea recupera și plăti această perioadă.
Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Neamț, confirmă, la rândul său, că adresa este un pic atipică, dar doar fiindcă s-a invocat OUG 42, care însă se aplică ulterior date de 22 mai, când a fost declarată și înregistrată greva generală.
„Colegii care au semnat pentru grevă și care au aderat ulterior datei de 22 mai, când a fost înregistrată greva, au contractul de muncă suspendat de drept. Suspendarea s-a operat în Revisal la acel moment și va mai fi operată în Revisal la momentul când greva se va încheia. Evidența zilnică a fost operată în pontaje, cei care sunt în grevă trebuind să fie prezenți la școală. Dar ce este nepotrivit în această adresă este invocarea acestei OUG 42 care se aplică din 25 mai, deci după declanșarea grevei. Noi vom negocia inclusiv recuperarea perioadei de grevă pentru colegi”, a precizat liderul SLI Neamț.
Cum o astfel de adresă s-a trimis în toate școlile din țară, de la Ministerul Educației via inspectorate școlare și a provocat confuzie în rândul directorilor, ministrul Educației a clarificat astăzi cel puțin o parte a problemei.
„Încă de la începutul săptămânii am organizat întâlniri împreună cu inspectorii școlari de la nivel județean care, la rândul lor, organizează întâlniri cu directorii școlilor, pentru a organiza un program de recuperare, în așa fel încât cadrele didactice și personalul care revin în unitățile de învățământ să aibă posibilitatea să recupereze aceste zile în care nu au lucrat”, a declarat Ligia Deca, citată de edupedu.ro, în a 10 zi de grevă generală în învățământ.
Cristina Iordache
Un comentariu
Ar fi normal sa le facă contracte pe an scolar ,fara vacante ( așa cum au marile economii europene) și pe baza de performanta reală dovedită!!!!
Noțiunea de dascăli este una nepotrivita și puntin lăudăroasa pe nedrept! Ei nu se pot compara cu ceea ce au făcut adevărații dascăli
Prea multa risipa monetar bugetară politica ( daca au timp și în cancelarii de politică!!!! Ore nu fac și vor salarii pe nemunca ….iar viitorul țării este in deriva toată!!!!!!