Rezultatele la proba scrisă la limba și literatura română din sesiunea iunie 2023 a bacalaureatului au adus multe contestații în Neamț. Jumătate din candidații care au susținut probele scrise (3.085 candidați) este nemulțumită de corectură. Concret, un sfert din liceeni – adică 782 – au contestat notarea la română. „La limba și literatura română s-au înregistrat 531 de contestații depuse de candidați de la profilul real și 251 de contestații depuse de candidați de la profilul uman, cele mai multe. La nivelul județului Neamț s-au înregistrat 1.455 de contestații în termenul stabilit în calendar, adică luni, 3 iulie, între orele 12-18, conform metodologiei”, a declarat Claudia Barna, președintele Comisiei județene de organizare a bacalaureatului Neamț.
Anul acesta, însă, la subiectul I.A – cerința 1, profesorii care au făcut subiectele, din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație aparținând Ministerului Educației, au ținut să transmită o notă profesorilor corectori. În adresă li se solicită acestora să puncteze „toate variantele carre indică sensul din text al secvenței date. Punctajele pentru formularea răspunsului în enunț și pentru corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de punctuație se acordă și în cazul în care elevul nu a indicat sensul corect al secvenței”, potrivit edupedu.ro. Secvența la care face referire CNPEE este „de bună seamă”, la care în baremul de corectare publicat în ziua probei, 25 iunie, ora 15, era menționat un singur exemplu – „desigur” urmat de „etc”. În aceeași seară a fost lansată o petiție online prin care se cerea să fie luate în considerare și punctate toate formele corecte pentru secvența „de bună seamă” și care strânsese rapid câteva zeci de mii de semnături. Nota a fost tansmisă de la București în 27 iunie, la două zile după ce corectarea la română deja începuse în centrele de evaluare.
Respectiva cerință din textul la prima vedere era:
„În iarna lui 1888, însă, Creangă se porni iar la București împreună cu tipograful I. S. Ionescu, asociatul său. De bună seamă, plecase să se întâlnească cu Constantin și să mai vadă un doctor pentru boala sa”.
- Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat.
- Indică sensul din text al secvenței de bună seamă”.
Baremul de punctare menționa:
„indicarea sensului din text al secvenței date (de exemplu: desigur etc.) – 4 puncte;
formularea răspunsului în enunț – 1 punct;
corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de punctuație – 1 punct”.
Contestarea notei la română poate aduce 4 sutimi în plus, dar poate și scădea cu 6 sutimi maxim nota finală, după cum explică profesorul Melania Iliuță de la Colegiul Național „Petru Rareș”, profesor care are olimpici în fiecare din ultimii ani. „Contestațiile se fac pe lucrare, dar la subiectul I.A, cerința 1, care a fost mediatizată, un candidat poate pierde sau câștiga 2, 4 sau 6 sutimi. Se pot pierde 4 sutimi dacă nu s-a indicat sensul corect, fiindcă la corectură am găsit și răspunsuri neadecvate, cum ar fi „de bună cuviință” sau „cu bună purtare”. Ne așteptam să explice sensul acelei secvențe, nu să vină tot cu o locuțiune. Se pot pierde și 6 sutimi dacă nici ultimele două cerințe nu sunt rezolvate corect și nici prima nu este corectă”.
Rezultatele finale vor fi publicate vineri, 7 iulie, la avizierele centrelor de examen și pe site-ul dedicat bacalaureat.edu.ro.
Cristina Iordache