Un director de societate publică, care se supune prevederilor Legii privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, apărută din 28 iunie 2023, care este revocat din funcție, nu va mai putea candida ”pentru funcții de administrator, respectiv director de la întreprinderile publice timp de 5 ani de la data rămânerii definitive a datei revocării.”
Până la data legii amintite exista o Ordonanță de Urgență dată în 2011 ( care tocmai a fost modificată pe 28 iunie) după care se ghidau cei care coordonau domeniile respective din ministere, consilii județene sau primării. În Neamț, prevederile legii pică, cel puțin aparent, cum nu se poate mai prost pentru doi dintre managerii de la Apa Serv. Vorbim aici despre Petru Mușat, revocat din funcție de curând de actualul Consiliu de Administrație. Cel mai probabil prevederile legii nu-l interesează foarte mult, din moment ce Apa Serv nu mai reprezintă o țintă pentru el.
Lucrurile ar sta cu totul altfel în cazul lui Vlad Angheluță, numit ca interimar pentru 4 luni, chiar în locul lui Mușat, asta înainte de a apărea legea care modifică ordonanța de urgență. Este clar că Angheluță, după primele măsuri luate în societate , se pregătea să participe la concursul pentru postul de manager. În noile condiții, având în vedere că el a fost revocat din funcție de vechiul Consiliu de Administrație în 2020, ar rezulta că după ce trece perioada în care a fost numit ca interimar, nu ar mai putea să ocupe acest post. Mai ales că instanțele la care a făcut apel la vremea respectivă nu i-au dat câștig de cauză. Evident, ca de fiecare dată, lucrurile sunt interpretabile în România.
Ce spune paragraful de lege în acest caz
Articolul 36 din lege.
(6) Directorii pot fi revocați de către consiliul de administrație, în condițiile stabilite prin contractul de mandat. În cazul în care revocarea survine fără justă cauză, directorul în cauză este îndreptățit la plata unor daune-interese, potrivit contractului de mandat. Pentru desemnarea noilor directori se aplică, în mod corespunzător, prevederile art. 35.
(7)În cazul în care, din motive imputabile, directorii nu îndeplinesc indicatorii de performanță stabiliți prin contractele de mandat, consiliul de administrație îi revocă din funcție și hotărăște, în termenul prevăzut la art. 64^4 alin. (2), declanșarea procedurii de selecție pentru desemnarea de noi directori, în conformitate cu prevederile art. 35. Directorii revocați nu mai pot candida timp de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii pentru funcții similare.
De ce a fost revocat din funcție Vlad Angheluță în 2020
Se poate observa că nu se face referire în textul documentului de revocare la indicatori de performanță stabiliți prin contractul de mandat, așa cum apare în decizia de revocare a fostului manager. La fel de adevărat este că cineva cârcotaș sau chiar un consiliu de administrație mai ostil ar putea spune că lipsa apei sau o presiune scăzută ar putea fi generată de neîndeplinirea unor indicatori. Până la urmă este o chestiune de interpretare a legii.
Consiliul Județean a dat un răspuns evaziv, în sensul că cei de la companie vor selecta un manager respectând legea. Este un fel de răspunde politicos că acum nu este treaba noastră, deși în acest moment președintele Asaftei și vicepreședinții săi ar fi trebuit informați de compartimentul de specialitate din CJ că s-a schimbat legea și ar putea fi probleme. Sau nu. Vlad Angheluță ne-a transmis că motivele pentru care i-a fost revocat mandatul nu aveau legătură cu indicatorii din contract ( lipsa apei la Roman, gestionarea contractului cu consultantul Tahal, lipsa comunicării cu alte compartimente, așa cum reiese din raportul CA de revocare) și că nu crede că articolul se mulează pe situația sa. Dincolo de asta, a mai precizat că nu este legat de postul de manager la Apa Serv și că va respecta legea.
Vlad Angheluță a revenit la Apa Serv SA la 1 iunie pentru o perioadă de 4 luni. Dacă i se aplică prevederile articolul citat mai sus nu ar mai putea rămâne pe funcție mai mult de luna septembrie, doar dacă Consiliul Județean nu va considera că-l mai poate numi încă o dată ca interimar. La prima vedere, s-ar părea că, din punct de vedere strict formal, decizia nu i se aplică. Mai rămâne de văzut cum vor reacționa contestatarii, cei care consideră- au și ei argumente- că nu este așa și că din septembrie ar trebui să vină alt manager.
(V.B.)