Scandalul azilelor pentru vârstnici s-a rostogolit și asupra Neamțului, aducând nori negri deasupra multora dintre cei ce administrează centrele private. Cifrele reci din comunicatul de presă emis de Instituția Prefectului de Neamț, de astăzi, 18 iulie, reflectă o situație care nu este nici pe departe normală: cuantumul total al celor 55 de amenzi aplicate a fost de 1.163.000 lei, pe lângă acestea au mai fost și 106 avertismente. Cea mai mică amendă aplicată unui centru a fost de 2000 lei, cea mai mare fiind de 110.000 lei. Au fost și centre cărora inspectorii nu au avut ce le reproșa nici măcar printr-un avertisment, dar mai puțin de o treime din cele 69 existente: 17 publice și doar 2 private, iar 37 de centre publice și 4 private au scăpat fără nicio amendă.
ISU ocupă, ca de obicei, locul I într-un clasament al amenzilor date. 700.000 de lei din totalul de peste 1 milion, au aplicat pompierii, în principal pentru lipsa autorizației PSI, dar și pentru sisteme de alarmare de fațadă și nefuncționale. Aparent, ei au arătat că nu se joacă cu siguranța oamenilor, dar o privire în trecut n-ar strica apropo de eficiența și finalitatea actelor de control.
Un surprinzător loc II ocupă Direcția de Sănătate Publică Neamț cu amenzi de 291.000 lei, cea mai mare, de 40.000 de lei pentru Centrul Pângărați, ce nu era autorizat sanitar. Celelalte abateri constatate au fost de genul: nu este organizat cabinet medical, nu sunt respectate normele de igienă privind curățarea, dezinfectarea în unități cu risc, deșeuri medicale gestionate necorespunzator sau depășire a termenului legal de depozitare a deșeurilor, produse biocide nevizate de Ministerul Sănătății, unele grupuri sanitare și unele spații de cazare sunt neigienizate, cu zone de igrasie și infiltrații sau personalul de la bucătărie și infirmierele nu dețin analize și fișe de sănatate atestate de medicul de familie.
Inspectorii ITM au dat amenzi de 53.000 de lei pentru angajatori ce nu evidențiau orele de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, nu aveau organizată activitate de prevenire și protecție, “lipsa realizării evaluării riscurilor pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de muncă, a substanțelor sau preparatelor chimice utilizate și la amenajarea locurilor de muncă și la data controlului angajatorul nu a făcut dovada efectuării controlului medical periodic, la termenul scadent de medicul de medicina muncii”. Ca să le spicuim pe cele mai importante.
OPC-iștii au dat și ei amenzi de 52.000 lei, pentru spații de cazare neconforme, liste meniu imprecise și incomplete, fără alergeni, meniu ce nu respectă prevederile legale, lipsa protecției la geamuri contra insectelor, lipsă mese și lumină individuală în camera, tavan cu igrasie (într-o singură cameră), cameră supra-aglomerată.
Polițiștii nemțeni încă nu au terminat de analizat toată documentația necesară, însă până acum au dat amenzi de 32.000 de lei. Ce au constatat polițiștii la capitolul lipsuri: lipsa analizei de risc la securitatea fizică; lipsa organizării pazei umane la nivelul unităţii; lipsa planului de pază; lipsa existenţei sistemelor de alarmare împotriva efracţiei; lipsă supraveghere video; lipsă sistem electronic control acces și lipsa existenței caselor de bani pentru depozitarea numerarului. Acum, după controale, va urma un asalt al unor rezerviști care au, ați ghicit, firme care se ocupă de planuri de pază, sisteme de alarmare, sisteme de acces, pe care le vor pune la dispoziție contra cost imediat, cu maximă eficiență, garantând că nu vor mai exista probleme după. Că doar au lucrat în sistem și stiu exact ce trebuie făcut.
Inspectorii Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț s-au plasat pe ultimul loc, cu amenzi în valoare de 25.000 lei, pentru centrul din Dumbrava Roșie ce funcționa fără licență de funcționare, cu certificat de acreditare expirat. Sună neliniștitor unul dintre aspectele constatate, potrivit comunicatului: “Nu există proceduri pentru protejarea beneficiarilor împotriva torturii și tratamentelor crude, inumane sau degradante. Nu există proceduri pentru asigurarea relațiilor beneficiarilor cu familia și alte persoane apropiate. Nu există proceduri pentru relațiile personalului cu beneficiarii care să corespundă normelor de conduită morală, profesională și socială”. La care mai adăugăm că s-au găsit în mai multe cazuri dosare ale beneficiarilor incomplete, contracte nesemnate de beneficiari sau aparținători și spații cu capacitatea depășită, în care nu se asigură minimum 6 metri pentru fiecare beneficiar sau centre în care nici măcar nu este stabilită capacitatea maximă a centrului.
Motivarea acestei timidități, ca să nu o numim slabă implicare în realizarea planului de amenzi în dreptul Agenției ar fi motivată prin lipsa instrumentelor legale. Adică ei pot constata, dar nu pot amenda suficient, că nu ar avea atribuții. Și spun și repetă asta cu maximă seriozitate, ca și atunci când au dat liber la funcțioare la toate aceste centre amendate.
Angela Croitoru