- 499 de copii și 200 de angajați ai celor patru instituții reprezintă grupul țintă al acestei investiții
- mobilierul, materialele didactice și echipamentele digitale din laboratoarele de informatică, sălile de clasă, laboratoarele multidisciplinare, cabinetele de asistență psihopedagogică și sălile de sport vor fi în valoare de 4,7 milioane de lei
Școala Profesională Specială Ștefan cel Mare, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Roman, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca“ din municipiul Piatra-Neamț și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu-Neamț vor fi dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale printr-un proiect pe care îl implementează Consiliul Județean Neamț.
Miercuri, 26 iulie 2023, președintele Ion Asaftei a semnat, la București, contractul în valoare de 4,7 milioane de lei, pentru dotarea celor patru unități din subordinea Consiliului Județean Neamț.
„Am trăit bucuria de a semna, la Palatul Victoria, în prezența domnului prim-ministru Marcel Ciolacu, a președintelui Senatului României, domnul Nicolae Ciucă, și a ministrului Educației Naționale, doamna Ligia Deca, contractul de finanțare, în valoare de 4,7 milioane de lei, pentru investiția «Ecosistem educațional digital integrat în județul Neamț» (EEDI), proiect depus pentru finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, apelul competitiv de proiecte «Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe», Componenta C15: Educație. Acești bani – fonduri europene, vor ajunge la patru centre școlare de educație incluzivă aflate în subordinea Consiliului Județean Neamț sub formă de dotări, până la finele anului viitor. Este vorba despre achiziții noi de echipamente, mobilier și materiale didactice pentru laboratoarele de informatică, precum și pentru sălile de clasă, cabinetele școlare, cabinetele de asistență psihopedagogică și atelierele de practică. Implementarea proiectului va începe de la data de 1 august 2023.
Consider că este unul dintre cele mai frumoase proiecte ale instituției noastre, având în vedere că se vor realiza investiții în școli care au copii cu cerințe educaționale speciale, unde nevoile sunt cu totul altele decât la elevii din școlile de masă. Așa cum spuneau și colegii din echipa care gestionează proiectul, cu viitoarele achiziții în valoare de 4,7 milioane de lei reușim să venim în întâmpinarea nevoilor a circa 500 de copii și 200 de angajați ai celor patru centre și să dotăm complet instituțiile, astfel încât să le fie cât mai simplu cu putință să se asigure un act educațional eficient“, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.
La ceremonia de la Palatul Victoria, la care au participat și alți președinți de consilii județene din țară și primari de municipii și orașe, s-a făcut precizarea că acest proiect pentru dotarea școlilor reprezintă cea mai mare investiție care s-a realizat până acum în învățământul românesc, având în vedere că vor fi dotate peste 5.600 de unități de învățământ din România. Valoarea totală a investiției este de peste un miliard de euro din PNRR, fără TVA, pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar, inclusiv pentru învățământul dual.
În județul Neamț, grupul țintă este format din 499 de elevi și 200 de angajați ai celor patru centre de educație incluzivă din Ștefan cel Mare, Piatra-Neamț, Roman și Târgu-Neamț. Datorită investiției derulate de Consiliul Județean, laboratoarele de informatică ale acestor unități vor avea table interactive, calculatoare și laptopuri, camere pentru videoconferințe și multe alte dispozitive specifice activității IT. Echipamente IT vor fi asigurate și în sălile de clasă, alături de mobilier și materiale didactice. Laboratoarele multidisciplinare vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier specific, cabinetele de asistență psihopedagogică vor avea material didactic de specialitate și mobilier aferent desfășurării activităților de recuperare. Dotări necesare pentru buna desfășurare a orelor de sport și educație fizică vor primi și sălile de sport. Școala Profesională Specială Ștefan cel Mare va primi și dotările necesare pentru trei laboratoare unde elevii efectuează activitățile de practică.
Proiectul se va finaliza la data de 31 decembrie 2024.
Consiliul Județean Neamț