* un inspector bancar a devalizat contul unui client
* paguba de 91.500 de euro a fost acoperită de bancă
După ce am prezentat cazul unei funcționare de la Direcția Taxe și Impozite a Primăriei Piatra Neamț, care și-a însușit peste 700.000 de lei, fără să o deranjeze cineva timp de 5 ani, venim cum un alt caz, din mediul privat. O funcționară la o unitate bancară cu sucursală în Neamț a fraudat angajatorul și contul unui client, iar într-un timp foarte scurt a reușit să își însușească o sumă foarte mare de bani. Femeia a păcălit șefii, dar și sistemul informatic al băncii și s-a ales în timp record cu peste 91.000 de euro, circa 435.000 lei la un curs mediu de 5 lei pentru moneda europeană. Timp de mai multe luni Ursachi Anca-Maria a tot luat valută din cont fără ca nimeni să își dea seama. Primul care s-a prins a fost clientul păgubit. La o verificare a contului a constatat lipsa nejustificată a unei sume importante și a anunțat unitatea unde avea, mai bine spus avusese, economiile. Așa a fost descoperită delapidarea și dimensiunea țepei.
Devalizarea conturilor, la 3 luni de la angajare
Reprezentanții băncii au făcut plângere penală, iar funcționara a fost pusă sub acuzare pentru 6 infracțiuni. Cercetările au vizat efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, delapidare, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Câte 39 de fapte de fiecare acuză. Totul s-a întâmplat în mai puțin de un an, vreo 9 luni, în perioada 16 octombrie 2018-30 august 2019. Important de spus este faptul că Ursachi era angajata băncii de foarte puțin timp, de la 29 iunie 2018. Practic hoția a început la circa 3 luni și jumătate după ce a intrat în sistem. Angajată ca universal trailer, ea a utilizat fără drept contul de acces la sistemul informatic al băncii, compus din nume de utilizator și parolă, urmată de intervenția neautorizată, în scop personal a datelor din contul clientului. Apoi, de 39 de ori a retras numerar din cont și a luat sume cuprinse între 300 și 4.900 de euro. În continuare a completat și a generat electronic chitanțe în fals și a semnat, tot în fals, în locul clientului. Toate acestea pe fondul accesării ilicite a sistemului informatic. Când totul a ieșit la iveală, paguba se cifra la 91.553 euro.
Paguba a fost acoperită imediat de bancă
În fața judecătorilor a recunoscut acuzele aduse și a susținut că regretă faptele, menționând la simultan că dorește să acopere paguba. Miza ”căinței” spontane a constat judecarea în procedură simplificată, respectiv beneficiul asigurat de lege, reducerea pedepsei cu o treime. La proces, a fost audiat și directorul băncii care a declarat că a aflat de fraudă după ce la sediu a venit unul dintre clienți care a cerut lămuriri legat de contul său, din care dispăruseră bani în mod nejustificat. Așa a observat că toate tranzacțiile de retragere de numerar au fost efectuate de același operator bancar, la aceeași casierie, iar semnăturile de pe chitanțele verificate nu corespundeau specimenului de semnătură al titularului de cont. Directorul a efectuat personal cercetări, iar pe 9 septembrie 2019 a anunțat anchetatorii. Clientul păgubit a susținut că a deschis cont la acea unitate bancară în 2018, iar în septembrie 2019 a vrut să retragă bani, ocazie cu care a constatat că are o sumă mult diminuată față de ce depusese. A mai arătat că nu a discutat niciodată cu Ursachi despre retrageri din cont și nu a formulat nici o cerere scrisă sau verbală în acest sens. Directorul băncii nu i-a ascuns cum a fost posibilă frauda. Imediat banca a acoperit paguba și i-a rotunjit contul titularului cu suma retrasă ilicit, aici intrând și comisioanele aferente.
Hiba: lipsa serviciilor SMS
Cercetările au stabilit că în prima zi în care funcționara a accesat ilegal contul clientului, a făcut două retrageri a câte 500 de euro, apoi s-a înfruptat de câte ori a avut chef. Pe 31 decembrie 2018, de revelion, și-a făcut cadou 1.000 de euro. Apogeul a fost în mai 2019. Într-o singură zi, pe 7 mai, a retras bani de două ori, prima dată 4.900 de euro, apoi 4.600 de euro. Toate operațiunile de retragere au determinat operarea automată a încasării unor comisioane bancare aferente fiecărei retrageri, în raport de valoarea debitării contului bancar. Și funcționara a dat declarații complete și a recunoscut că, deși își cunoștea în mod explicit atribuțiile de serviciu, le-a încălcat cu bună știință și a retras din contul clientului sume de bani pe care și le-a însușit. A explicat și mecanismul: era nevoie de un client la ghișeu pentru a putea intra în sistemul informatic fără să ridice suspiciuni. Mai exact, în momentul în care dorea să ia bani în interes personal din contul clientului selectat, nu la întâmplare, efectua de regulă şi operaţiunea solicitată de un alt client care se afla în faţa sa. Vulnerabilitatea celui păgubit de care inspectorul bancar a uzat cu nerușinare, a constat în aceea că respectivul client nu utiliza servicii info SMS care să îl anunţe despre operaţiunile din cont. Dacă titularul de cont ar fi optat pentru acest serviciu, ar fi fost anunțat de bancă încă de la prima neregulă. Acest lucru ar fi prevenit înșelăciunea de peste 91.000 de euro.
A venit cu caracterizări excelente la judecată
Femeia a relatat punctual cum a procedat la fiecare din cele 39 tranzacții ilegale. Ca dovadă a recunoașterii și a disponibilității de a repara greșeala, în timpul procesului aflat pe rolul Tribunalului Neamț, în octombrie 2022 a făcut o plată voluntară de 400 de euro. Judecătorii au apreciat până la finele litigiului că este vorba de o recuperare nesemnificativă a pagubei. Pentru atenuarea pedepsei penale, inspectorul bancar lacom a depus la dosarul cauzei caracterizări excelente din diverse medii, inclusiv de la preotul paroh. Instanța a apreciat că toate acestea nu pot anula gravitatea faptelor comise în calitate de funcționar bancar și urmările dăunătoare pentru activitatea persoanei juridice al cărei gestionar era, așa cum au stabilit judecătorii de la Tribunalul Neamț în hotărârea de condamnare a femeii. Instanța a apreciat însă faptul că între timp fostul funcționar bancar a găsit un alt loc de muncă în cadrul unei firme private unde are un salariu brut lunar de puțin peste 3.000 de lei, probabil mult mai puțin decât încasa cât timp a lucrat la bancă. Veniturile salariale sunt poprite pentru acoperirea pagubei. La individualizarea pedepsei s-a luat în considerare faptul că nu are antecedente penale, a fost sinceră și cooperantă, că acum își câștigă existența în mod onest, fapt pentru care pedeapsa a fost orientată spre minimul prevăzut de lege pentru toate cele 6 infracțiuni.
Pagubă de peste 400.000 lei
Pentru fiecare din cele 6 infracțiuni completul de judecată de la Tribunalul Neamț a aplicat pedepse de un an, 3 luni, 6 luni, un an și 3 luni, 6 luni și 3 luni de închisoare. Toate au fost contopite, iar magistrații au luat în considerare sancțiunea cea mai mare, de un an și 3 luni, pe care au sporit-o cu o treime din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea, astfel că a rezultat o pedeapsă de 2 ani și două luni de închisoare. Pentru aceasta completul a dispus suspendarea sub supraveghere, magistrații fiind convinși că scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea efectivă. Femeia a fost obligată, între altele, să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității.
„În temeiul art. 404 alin. 3 Cod procedură penală raportat la art. 96 Cod penal, se va atrage atenţia inculpatei că, dacă pe parcursul termenului de supraveghere de 3 ani, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere, obligaţiile stabilite sau dacă săvârşeşte o nouă infracţiune, instanţa va revoca suspendarea şi va dispune executarea pedepsei de 2 ani şi două luni închisoare”, se mai arată în decizia de condamnare.
Acum fostul funcționar bancar are popriri pe toate conturile. La finele procesului la instanța de fond banca mai avea de recuperat de la fosta angajată circa 435.000, conform hotărârii magistraților. Din acest motiv judecătorii au menținut sechestrul asigurator dispus de procurori pentru bunurile imobile ale femeii. Este vorba de două case și două terenuri cu o valoare de piață stabilită la jumătatea anului 2020 de Camera Notarilor Publici Bacău, la circa 63.000 lei.
Gabi SOFRONIA