Un centru administrat de Asociația Bella Vita din Roman, care funcționa ca locuință protejată pentru persoanele vârstnice cu dizabilități, a fost închis astăzi, 1 august, în urma unui control inopinat dispus de prefectul Adrian Niță. Centrul funcționează de cel puțin 6 ani de zile fără autorizație sanitară de funcționare și fără acreditare sau licență pentru serviciile sociale prestate, fără ca vreo autoritate de control să-i fi trecut pragul în acest timp. Dacă ar fi făcut-o, probabil ar fi descoperit situația și ar fi dispus măsuri, așa cum s-a întâmplat astăzi.
Totul s-a descoperit după ce prefectul Adrian Niță a dispus continuarea controalelor și la alte centre care au ca obiect de activitate “alte tipuri de servicii sociale” decât cele care au făcut obiectul controalelor din iulie.
De această dată vorbim despre un ordin care a constituit “o echipă mixtă cu caracter permanent”, care va verifica inclusiv prestatorii de servicii medicale. Ceea ce înseamnă că, în viitorul apropiat, este posibil să mai asistăm la astfel de descoperiri fulminante, după ani de zile în care – din lipsă de personal sau dintr-o durere în cot – autoritățile nu s-au sinchisit să-și facă treaba.
Bella Vita varianta romașcană
O asociație ce poartă numele unui film celebru (avându-l ca protagonist pe un bărbat de o inocență copilărească interpretat de Roberto Benigni) “La bella vita” – se prezintă pe site-urile de socializare astfel: „Îngrijire persoane imobilizate – femei – igienă personală – prepararea hranei și asistent”. Ce au găsit inspectorii diferitelor instituții de control la fața locului nu corespune însă acestei descrieri.
Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț precizează:
“S-a constatat absența registrului unic de control, furnizorul de servicii nefiind acreditat, acesta nedeținând nici licență de funcționare. Personalul de specialitate, de îngrijire și asistență și cel auxiliar nu răspunde cerințelor din standardul minim de calitate corespunzător serviciului social. Centrul nu asigură programe de recuperare/reabilitare în scopul menținerii sau ameliorării autonomiei funcționale a beneficiarului în funcție de nevoile identificate. Beneficiarii prezintă, conform vârstei, patologii specifice programelor de paleație (beneficiari între 58 – 92 ani).
Centrul nu asigură fiecărui beneficiar un spațiu corespunzător nevoilor proprii, respectiv minim 6 mp, nu dispune de spații igienico–sanitare suficiente, accesibile, funcționale și confortabile.
Centrul nu are regulament de organizare și funcționare, cod de etică, proceduri.
Serviciile oferite de centru sunt pentru beneficiari cu patologie complexă (toți încadrați în grad de handicap).
Furnizorul a deținut certificat de acreditare emis în anul 2017 însă acesta și-a pierdut valabilitatea deoarece în decursul a 3 ani de zile nu a dezvoltat și licențiat un serviciu social”.
AJPIS a dispus începerea demersurilor pentru obținerea certificatului de acreditare – termen de realizare 31 august – și a licenței de funcționare provizorie pentru serviciul social dezvoltat – locuință protejată – termen de realizare 29 septembrie.
AJPIS a dat două amenzi contravenționale de 10.000 și 20.000 lei.
Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a “constatat lipsa autorizației sanitare de funcționare, nu se respectă suprafața mp/pacient, lipsa personalului specializat, serviciile de asistență medicală fiind prestate de către asistenți medicali voluntari, nu se respectă colectarea deșeurilor medicale conform OMS nr. 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale, bucătăria este utilată cu frigidere fără grafice de temperatură, personalul nu are efectuate examenele medicale periodice și nu are cursuri de igienă”. DSP a aplicat amenzi de 40.000 de lei.
În plus, administratorul centrului a fost invitat mâine, 2 august, la sediul direcției, “în vederea clarificării constatărilor rezultate în urma controlului, respectiv documente din care să rezulte contractele de prestări servicii, ridicarea deșeurilor, contractul de închiriere, contractul de dezinsecție, dezinfecție și deparazitare”.
Pompierii au constatat și ei că locuința protejată nu are “autorizație de securitate la incendiu, nu sunt implementate măsurile tehnice și constructive prevăzute în scenariul de securitate la incendiu.
Clădirea nu este echipată cu iluminat de securitate, astfel nu se asigură identificarea și folosirea în condiții de siguranță a căilor de evacuare.
Clădirea nu este dotată cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor suficiente, iar cele existente au termenul pentru efectuarea verificării periodice depășit”. Drept urmare au dat o amendă de 50.000 lei și trei avertismente.
IPJ Neamț a dat o amendă în valoare de 2000 de lei și un avertisment pentru că nu respectă “cerințelor minimale de securitate” , iar Serviciul de Investigare al Criminalității Economice din cadrul inspectoratului “s-a autosesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de delapidare în formă continuată, prevăzută și pedepsită de art. 295 alin. 1 din CP, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din CP față de reprezentanții asociație”, care se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Alte trei instituții, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ, Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț și Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ încă nu au finalizat documentația de după control.
Cele 12 persoane vârstnice au fost evaluate la fața locului, jumătate dintre ele fiind transportate la Spitalul Municipal Roman pentru evaluări medicale amănunțite, urmând ca în cursul zilei de mâine și celelalte șase să fie transportate la aceeași unitate spitalicească. Acum se caută locații în care să fie mutate toate cele 12 femei.
Angela Croitoru
Foto: Prefectura Neamț
2 comentarii
Sa ne explice specialistii de la AJPIS Neamt ce inteleg, de la inaltimea functiilor lor, prin ” PALEATIE” ?
Faceti un control si la Spitalul de bolnavi cronici Razboieni, jud. Neamt, daca tot vvreti sa faceti ordine in acest sector. Uitati-va si la numarul de angajati.