Compania Județeană APA SERV S.A. aduce la cunoștință tuturor cetățenilor privind programul Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare finanțat prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). Acesta vizează sprijinirea familiilor și persoanelor singure cu venituri reduse (care au media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membrul de familie), în vederea asigurării plății cheltuielilor de branșare respectiv racordare la sistemul public de alimentare cu apă și/sau canalizare.
Compania Județeană APA SERV S.A. a transmis în data de 05 iulie 2023 o adresă privind programul Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare finanțat prin PNRR, către 43 de UAT-uri din zona de operare a Companiei, urmând ca după analiza UAT-urilor, privind situația locuitorilor, să primim un răspuns pentru a încheia parteneriatele cu UAT-urile din aria de operare care doresc să beneficieze de acest program.
Se pot înscrie în proiect, cetățenii care îndeplinesc următoarele condiții:
– este persoană singură cu venituri reduse/face parte dintr-o familie cu venituri reduse (media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie);
– dețin o gospodărie neracordată/nebranșată la sistemul public de alimentare cu apă si/sau de canalizare și care se află pe raza teritorială a unității teritoriale care a delegat operatorului solicitant de finanțare gestiunea serviciului public de alimentare;
– își exprimă acordul cu privire la participarea în cadrul programului Prima Conectare, respectiv acordul cu privire la îndeplinirea tuturor formalităților și realizarea lucrărilor necesare pentru racordarea/branșarea gospodăriei în care locuiește la sistemul de centralizat de canalizare/alimentare cu apă.
De asemenea, este de reținut faptul că imobilul (terenul) pe care se vor executa lucrările de branșare/racordare trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
– să fie liber de orice sarcini sau interdicții ce afectează implementarea proiectului, cu excepția cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară;
– să nu facă obiectul unor litigii având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluționare la instanțele judecătorești.
– să nu facă obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale în materie sau dreptului comun.
După încheierea parteneriatelor între Compania Județeană APA SERV S.A. şi a UAT-urilor doritoare, posibilii beneficiari trebuie să realizeze un dosar pentru a-l înscrie în proiectul sus menționat. Actele necesare pentru înscrierea în cadrul acestuia sunt:
– carte identitate (copie si original);
– adeverință de venit pentru toți membrii familiei, adeverință ANAF pentru venituri, cupon pensie (original și copie), adeverință – Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, adeverință ajutor social;
– declarație privind componența familiei și acte doveditoare (original și copii după certificare de naștere și căsătorie);
– extras CF pentru imobilul de domiciliul unde este proprietar;
– acordul cu privire la participarea în cadrul Programului, respectiv acordul cu privire la îndeplinirea tuturor formalităților și realizarea lucrărilor necesare pentru racordarea/branșarea gospodăriei în care locuiește la sistemul centralizare de canalizare/alimentare cu apă;
– consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
Dosarele se vor depune după ce se vor realiza parteneriatele între Compania Județeană APA SERV S.A. și UAT-urile respective.
Cu un pas înainte pentru energia verde
Compania Județeană APA SERV S.A. a semnat în data de 28.06.2023 Contractul de Finanțare nr. 2261, având ca obiect acordarea finanțării nerambursabile de către AM POIM, pentru implementarea proiectului “Realizare centrale fotovoltaice pentru consum propriu APA SERV S.A.”
Sistemele fotovoltaice convertesc radiațiile solare în energie electrică. Celula fotovoltaică, componenta de baza a unui sistem fotovoltaic, este realizată din materiale semiconductoare ale căror proprietăți le folosește pentru a căpăta radiațiile solare. Aceste radiații sunt transformate în curent electric continuu, care este transformat, la rândul lui, în curent electric alternativ prin intermediul invertorului din sistemul fotovoltaic.
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de valorificarea potențialului energetic solar pentru producerea energiei regenerabile la nivelul infrastructurii de apă și apă uzată al Companiei Județene APA SERV S.A., prin implementarea unei capacități de producere a energiei electrice folosind panouri fotovoltaice. Astfel, fiecare MWh produs prin sursa fotovoltaică permite evitarea răspândirii în atmosferă a 0,33 tone CO2 (gaz responsabil pentru efectul de seră), rezultat din producerea unui MWh prin metodă tradițională termoelectrică. Un alt obiectiv semnificativ este dezvoltarea unor capacități de producere a energiei electrice, folosind panouri fotovoltaice. Compania Județeana APA SERV S.A. va amplasa panourile fotovoltaice în următoarele locații: stație epurare Piatra Neamț, stație epurare Târgu Neamț, stație epurare Podoleni, captare Bâtca Doamnei, captare Vaduri, captare Zănești și captare Lunca. Prin intermediul investiției se asigura parțial necesarul de consum energetic al companiei.
Rezultatele așteptate în urma producerii energiei electrice prin intermediul panourilor fotovoltaice sunt următoarele:
– reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră raportat la economiile de energie realizate ca urmare a implementării investiției cu 1283,37 tone CO2;
– instalarea a 7 centrale fotovoltaice cu o putere instalată de 2.500 kWh;
– reducerea consumului anual de energie electrică la nivelul companiei cu 3889 MW, care va conduce la creșterea eficienței energetice cu 18,93%.
Compania Județeana APA SERV S.A. anunță că următoarea etapa este realizarea proiectului tehnic, urmat de licitație și implementarea proiectului.Termenul de finalizare a proiectului este 31.12.2023.
Cu privire la strategia de tarifare
În data de 11 aprilie 2022 Autoritatea Naţională De Reglementare Pentru Serviciile Comunitare De Utilităţi Publice a emis Ordinul 230 prin care s-a aprobat Metodologia de ajustare tarifară a preţurilor/tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi de canalizare, pe baza strategiei de tarifare aferente planului de afaceri ce instituia obligativitatea că operatorii care nu aveau o strategie tarifară trebuiau, de îndată, să întocmească planul de afaceri care să includă şi o strategie tarifară. Pentru a se conforma, Compania a transmis în data de 07.03.2023 documentaţia de solicitare a avizării de către ANRSC a strategiei de tarifare aferentă planului de afaceri pe 5 ani, conform cadrului legislativ. În data de 19.06.2023 Compania Judeţeană Apa Serv S.A. Neamţ a obţinut avizul conform ANRSC privind:
– preţul iniţial pentru apă la nivelul de 6.86 lei/mc în întreaga arie de operare;
– tariful iniţial pentru canalizare-epurare la nivelul de 6.39 lei/mc în întreaga arie de operare;
– strategia de tarifare aferentă planului de afaceri, împreună cu strategia privind redevenţa şi formula de ajustare tarifară, elaborată în temeiul Ordinului Preşedintelui ANRSC nr. 230/2022.
Este important de ştiut din ce este compus preţul la apă şi tariful serviciului de canalizare. Preţul unui mc de apă este format din:
– 2.29 lei reprezentând cheltuieli variabile ;
– 4.13 lei reprezentând cheltuieli fixe;
– 0.3 lei reprezentând alte servicii executate cu terţi;
– 0.1686 lei reprezentând Alte cheltuieli materiale;
– 2.14 lei reprezentând cheltuieli de natură salarială, respectiv: salarii, contribuție asiguratorie pentru muncă, contribuție la fondul pentru handicap, alte drepturi asimilate salariilor (indemnizaţiile directorilor şi ale consiliului de administraţie – 0.2481 lei)
– 0.0906 lei reprezentând cheltuieli financiare
– 0.4409 lei reprezentând profit
Tariful 1 mc de canalizare şi epurare este compus din:
– 0.99 lei reprezentând cheltuieli variabile;
– 4.99 lei eprezentând cheltuieli fixe;
– 0.29 lei reprezentând alte servicii executate;
– 0.1698 lei reprezentând Alte cheltuieli materiale, exclusiv amenzi, penalități, despăgubiri, donații și sponsorizări;
– 2.13 lei reprezentând cheltuieli de natura salarială, respectiv, salarii, contribuție asiguratorie pentru muncă, contribuție la fondul pentru handicap, alte drepturi asimilate salariilor (indemnizaţiile directorilor şi ale consiliului de administratie – 0.23 lei)
– 0.1262 lei reprezentând cheltuieli financiare
– 0.4107 lei reprezentând profit