De când cu sistarea dezbaterilor pe proiecte în dreptul lor, înaintea votului în plen şi plasarea în bătaie de joc a oricăror discuţii la finalul şedinţei de consiliu judeţean, te-ai aştepta ca la Diverse să asişti la adevărate momente de descătuşare. Sigur, nu derapând spre mahalagism, aşa cum s-a întâmplat în luna iunie (vezi aici, aici şi aici).
După şedinţa de miercuri, 2 august, Diversele bat insistent la poarta consacrării drept un soi de „sport naţional de interes public judeţean”. Ar veni ca un melanj între anvergura naţională acordată diversităţii de către consilierul Daniel Vasiliu Macovei şi „acţiuni de interes public judeţean” desprinse din panoplia asocierilor prin hotărâre de consiliu cu federaţii sportive naţionale. Ironia, probabil, nu e pe placul consilierilor judeţeni.
Desfăşurarea on-line a şedinţei descuraja oarecum intervenţiile spectaculoase, chit că teme de genul Conacul Bogdan de la Gâdinţi, podul de la Luţca sau lipsa racordului de alimentare cu energie electrică a vestitului Complex de Servicii pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi (comuna Dragomirești) sunt pe deplin generoase. Numai că a eşua în a te face că întrebi, în acord tandru cu cineva care se face că răspunde, e inacceptabil.
Drept pentru care s-a topit şi orice speranţă de tulburare pornind de la tot mai apăsătoarea inducere în eroare a populaţiei electorale cu două „capodopere” ale arsenismului târziu.
Una e proiectul de sute de milioane de euro pierdut de Apa Serv pe Programul Operaţional Infrastructură Mare. Braşoavele paliative servite din toate poziţiile nu reuşesc nici măcar să ascundă că dez-onor consiliul de administraţie al companiei judeţene, în loc să fie destituit cu şuturi şi strigături, s-a recompensat singur prin majorarea indemnizaţiilor, proporţional cu leafa mărită a managerului, iar CJ Neamţ nu are nimic împotrivă.
A doua „capodoperă” e vrăjeala în formă continuată cu noul spital judeţean. Cu gândul la marele jurnalist şi scriitor irladez Cornelius Ryan şi la ultima sa carte, A Bridge Too Far (1974), am merita o adevărată frescă a Neamţului cu titlul Un spital prea îndepărtat. Pe vremuri, era o chestiune de cultură generală să ştii că operaţiunea Market Garden, din cel de-al doilea război mondial (septembrie 1944, Ţările de Jos), a fost un eşec.
În fine, o altă observaţie demnă de toată fala ha-haleşilor judeţeni este că nu sunt curioşi. La punctul 9 de pe ordinea de zi au aprobat cu voie bună o asociere în valoare de 80.000 lei cu Federaţia Ecvestră Română „în vederea realizării unor acţiuni de interes public judeţean”, în perioada 10-13 august 2023. Acţiunile înseamnă Concursul Naţional de Sărituri peste Obstacole „Virgil Bărbuceanu” – ediţia a XIX-a şi Finala Campionatului Naţional, Criterii, categoriile B, C, D, E. Toată ziua şi toată noaptea sună a fi de interes naţional.
Dacă finala e clar o finală, merită ştiut că trofeul ce poartă numele marelui colonel-patriarh al călăriei pe meleagurile noastre, conform clasificării competiţiilor din calendarul federaţiei, este de categoria A. La fel şi Cupa „TCE 3 Brazi”. Mai sus sunt concursurile de 1* şi 2*, care înseamnă obstacole mai înalte şi premii mai mari. Însă nicăieri nu se explică ce înseamnă categoriile B, C, D, E. Şi nimeni nu a întrebat. În materialul de şedinţă se invocă două adrese (240 şi 241 din 2023) trimise de FER, dar acestea nu sunt publice. Totuşi, să zicem că poţi fi tentat să afli mai multe de pe site-ul oficial al federaţiei, din secţiunea competiţiilor naţionale de obstacole. Greşită tentaţie! Pe site nu scrie absolut nimic! Bun partener şi-a găsit consiliul, nu?
Dar mai e ceva. Bănuţii nu merg la partener, ci – după o datină nealterată, nederanjată – la Asociaţia Club Sportiv Ecvestru „Costache Lupu”, în calitate de partener al partenerului. Niciun consilier n-a fost curios să afle cum vine socoteala.
Altă socoteală, cu o finanţare derizorie de 30.000 lei, e la a doua asociere aprobată în vederea unei acţiuni de intres public judeţean, anume cu Federaţia Română de Tenis pentru Turneul Internaţional de Tenis „Condor Tennis Cup” MT 200 (15-20 august 2023).
Contractul se semnează cu federaţia, iar clubul sportiv condus de inimosul şi reputatul sportiv şi antrenor Romeo Stoica nu apare în documente. Deci, se poate şi aşa. Evident, nici măcar un praf de curiozitate din partea ha-haleşilor. Ceea ce ne îndreptăţeşte la a ne manifesta noi, publicul larg, curiozitatea de a ne lămuri decisiv cu ce păzesc de fapt personajele în cauză. Nu de alta, dar vedem pe zi ce trece, la poalele Muntelui Sfânt al Dacilor, cum în secţiunea supusă înaltului şi înălţătorului patronaj al CJ Neamţ – preluând cuvintele profesorului şi avocatului Gheorghe Piperea – lucrurile se îmbunătăţesc din ce în ce mai rău.
Viorel COSMA