Cântec popular și folk, dansuri, concursuri, voie bună și bucate alese i-au așteptat pe localnici la a VII-a ediție a „Festivalului haiducilor” de la Grințieș. Sărbătoarea tradițiilor din comuna înconjurată de Munții Bistriței și Stânișoarei a adunat în acest week-end, 19-20 august, numeroși iubitori ai obiceiurilor locului, folclorului haiducesc și gastronomiei locale.
Activitățile pregătite de Primăria și Consiliul Local Grințieș, cu primarul Ana Buștihan pe post de gazdă, s-au desfășurat în Poiana lui Vasile cel Mare, denumită în amintirea haiducului de care localnicii sunt mândri. Sâmbătă, 19 august, festivalul a fost deschis într-un cadru oficial scurt, pe scenă urcând alături de edilul comunei, câțiva invitați: subprefectul Adrian Ciobanu și deputatulTudor Polak, din Ministerul Muncii, primarul de Farcașa, Bogdan Dumitru Țifui, dar și Grigorean Vlad, consilierul primarului de Târgu Neamț, Vasilică Harpa. „Bine ați venit la cea de-a VII-a ediție a Festivalului Haiducilor, organizată atât de frumos în Poiana lui Vasile cel Mare, în Grințieș. Este al șaptelea an când noi, organizatorii – Consiliul Local și Primăria Grințieș împreună cu Asociația Pro Grințieș condusă de domnul profesor doctor Daniel Dieaconu, care este și inițiatorul acestui frumos proiect, reușim să ducem tradiția mai departe și să organizăm un festival ce aduce la un loc obiceiuri și oameni cu voie bună. Dacă am ajuns la a VII-a ediție zic eu că ceea ce facem, facem bine și vrem să continuăm mulți ani de acum înainte. Asta deoarece tradițiile românești nu trebuie să se piardă, trebuie să se dezvolte, să crească și asta facem noi, aici, în Poiana lui Vasile cel Mare, sub poalele Muntelui Grințieș. Alături de mine se află colegii mei Tudor Polak și Adrian Ciobanu de la PNL, preacucernicii părinți Ionel Cuțuhan, părintele protopop, părintele Fabian și părintele Celestin de la Bradu. Printre oficialități îi avem aici și pe domnul Vlad Grigorean din partea PSD și primarul de Farcașa, Dumitru Bogdan Țifui. Sper să avem o ediție mai reușită și mai frumoasă decât în anii precedenți”, a declarat primărița Ana Buștihan. După intonarea imnului țării, interpretat de Ana Maria Luca și o slujbă religioasă, startul festivalului a fost dat de Ceata Grințieșului și sunetul buciumului.
Pe scenă au urcat artiști și interpreți locali din zonă și nume cunoscute din folclorul moldovenesc: elevii din grupul folk „Ecoul munților” Grințieș coordonat de Mihai Coșerariu și grupul său „Eu cred”, Chitariștii Grințieșului, Andrei Hulpașu, Frații Lupu – doi copii absolut admirabili, grupul „Green Ties” și George Sărluceanu, grupul etnofolcloric „Plăieșii” de la Chișinău, Nadia Duluman, grupul „Răzeșii” Tupilați, Radu Captari, ansamblul „Codrii Stânișoarei”, ansamblul „Floricică de la munte” și nu în ultimul rând „Nemuritorii”.
Prima zi a fost dedicată muzicii folk și muzicii populare, într-o succesiune de spectacole, concerte, îmbinate cu concursuri de beschie, aruncarea baltagului. Un loc aparte l-a avut festivitatea de premiere a celor 13 cei mai buni elevi ai Școlii Gimnaziale „Constantin Panțiru” Grințieș, care s-au distins la concursurile și olimpiadele școlare: Matei Daniel Dieaconu, Casian Borșuc, Norbert Panțiru, Elena Amăriucăi, Teodora Topoliceanu, Camelia Zaharia, Iustina Vatamanu, Ana Maria Moldovanu, matei Topoliceanu, Ecaterina Iftimescu, Geanima Ciucanu, Maria Popovici și Tudor Cotârgășanu, fiecare primind o diplomă și o sumă de bani din bugetul local. Prima zi s-a încheiat târziu cu un superb foc de artificii.
Duminică, 20 august, de la amiază, festivalul a continuat cu dans și muzică populară, concurs de călărit și de costume populare. Momentul mult așteptat care a încheiat festivalul aparține ansamblului „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saceculare”, care a oferit un spectacol tradițional în jurul focului de tabără.
Două zile de festival, care în fiecare an se desfășoară în prima duminică de după Sânta Marie Mare, sunt un prilej pentru ca pasionații Grințieșului de mâncăruri tradiționale – balmoș, jintuit de miel, mititei, porumb fiert, dulcețuri și băuturi răcoritoare, vată de zahăr și alte bunătăți pentru copii – să-și expună bucatele alese, preparate pe loc, spre deliciul publicului.
C.I.