Conducerea actuală a Spitalului orășenesc din Târgu-Neamț a avut astăzi, 23 august, o surpriză destul de neplăcută. În jurul amiezii, un reprezentant al unei societăți comerciale a intrat în Blocul Administrativ al spitalului, după care a revendicat un spațiu de aproape 100 mp.
O doamnă, împreună cu un domn s-au prezentat la fața locului, au înlocuit încuietoarea și au scos din spațiul respectiv niște bunuri ale spitalului, aflat din punct de vedere juridic în zona casării.
În momentul în care i s-au cerut explicații, surpriza a fost totală, a prezentat un contract de concesiune încheiat în ianuarie 2011, între Primăria Târgu-Neamț și o societate comercială Mediss Center SRL, care mai operează la Târgu-Neamț o profitabilă clinică de dializă.
Directorul spitalului, dr. Alexandru Patrașcu, aflat în concediu, a fost anunțat, a sunat la Poliție, ușa de la spațiul respectiv are o nouă yală și spitalul nu mai poate folosi un spațiu pentru care tocmai avea un plan de reabilitare cu fonduri proprii.
Spațiul concesionat pentru o clinică de nefrologie
Cum s-a ajuns la această situație cumva halucinantă, ca cineva să concesioneze un spațiu, să nu-l folosească timp de 12 ani, să plătească totuși o redevență stabilită la un prag extrem de redus, să nu ducă la bun sfârșit ce avea stabilit în caietul de sarcini, respectiv o clinică de nefrologie?
Actualul manager a declarat că de la preluarea de către el a administrării spitalului în spațiul respectiv erau doar bunuri de casat. Că nimeni nu i-a spus niciodată că ar exista vreun spațiu concesionat în spital, dacă ar fi știut despre acest lucru s-ar fi sesizat că în spațiul respectiv nu se desfășoară o activitate conform destinației date prin contractul de concesiune și ar fi cerut primăriei să rezilieze contractul.
Să dăm câteva date absolut necesare: contractul a fost încheiat în ianuarie 2011, după ce o hotărâre de consiliu local aproba scoaterea la licitație, aproba studiul de oportunitate și prețul pe mp, de 5 euro / mp/ an! Un adevărat chilipir, chiar și pentru perioada aceea.
Potrivit caietului de sarcini, firma privată era ”obligată la valorificarea continuă și permanentă a spațiului concesionat”, să obțină racordurile la utilități, să întrețină spațiul cu diligență maximă, condițiile de protecție a mediului etc. (vezi foto).
Contractul încheiat este unul demn de rubrica cum să nu încheie o primărie un contract ( la fel ca și nonstudiul de oportunitate ), nu cuprinde nimic clar, în afară de preț și termen de valabilitate, fiind mult mai sărac în amănunte decât caietul de sarcini.
Evident, apar întrebări. De ce, dacă nu s-a făcut secție de nefrologie, Primăria nu a reziliat contractul și s-a mulțumit să încaseze o redevență de râsul lumii și chiar să facă un act adițional la acesta? La momentul acela nimeni nu s-a sesizat că nu este respectat contractul decât în privința redevenței? Primarul Daniel Harpa a dat o posibilă explicație pentru mesagerulneamt.ro , că nu știa nimic despre contract și probabil nimeni dintre cei de la compartimentul juridic nu l-a urmărit în mod special din moment ce era plătită redevența. Tocmai de aceea va cere compartimentului juridic să-l analizeze cu atenție, să ia foarte rapid măsurile legale și, dacă este cazul, să se treacă imediat la notificarea firmei respective și apoi la reziliere.
Dr. Constanța Todirel, reprezentatul firmei Mediss și-a expus și ea punctul de vedere, din care facem aici un rezumat: ”eu am clinica de dializă din Târgu Neamț și am vrut și o clinică de nefrologie. Am luat legătura cu primarul de atunci, Decebal Arnăutu, apoi am luat în concesiune spațiul, am schițat cam cum puteam noi să organizăm totul pentru clinică, am cerut părerea unui epidemiolog, am făcut planuri. Este un proiect laborios, care necesită anumite aprobări, au apărut în viața mea și alte priorități, dar eu în contractul acesta nu am un termen să finalizez clinica. Acum am nevoie de spațiu ca să depozitez acolo niște aparate. Am fost la domnul primar Harpa, i-am arătat contractul, s-a uitat și a spus că este valabil, ca termen, a vorbit și cu domnul manager, care am înțeles că nu a fost de aceeași părere. După aceea am fost la spital, unde știți ce s-a întâmplat. Eu nu vreau conflicte, eu vreau să-mi depozitez lucrurile noastre, să ajungem la o înțelegere. Mai avem contrat valabil din punctul meu de vedere”.
Valentin Bălănescu