… de activitate neîntrerupta în domeniul execuției lucrărilor de construcții. De 5 ani avem propria echipa de proiectare și am început să executăm în baza proiectelor noastre, situație ce a adus și mai multă răspundere dar și satisfacția de a transpune imaginile de pe ecranul calculatorului în teren. În această perioadă am avut oportunitatea să abordăm aproape toate categoriile de lucrări, de la construcții civile, industriale, hidrotehnice, precum și intervenții la monumente istorice. A fost un parcurs frumos, în care, cu pricepere și tenacitate am reușit să avem continuitate, depăsind toate problemele de management, atât în partea de proiectare, cât și în execuția lucrărilor.
Un obiectiv important ce urmează a se recepționa și preda beneficiarului este clădirea Muzeului de Istorie din Piatra Neamț, principala construcție monument istoric a municipiului.
Prezentăm în continuare, parte din documentația elaborată și lucrările executate în baza acesteia:
Muzeul National de Istorie si Arheologie Piatra Neamt-imaginiMuzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ, fostul Palat Administrativ al municipiului, monument istoric categoria B, înscris în Registrul monumentelor istorice LMI-NT-ll-m-B-10560, sub denumirea „Praetura”, a fost construit între anii 1910-1912 de antreprenorul general ing. Ioan Bacilă, după planurile arhitecţilor Ştefan Burcuş şi Eugen Albu. În anul 1913 se inaugurează ca sediu al Prefecturii, ulterior sediul Primăriei, Consiliului Judeţean şi Tribunalul Neamţ. Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ şi Complexul Muzeal Neamţ funcţionează în această clădire din 1980. Planul construcţiei este de forma literei H, volumetria fiind complexă. Arhitectura este eclectică cu decoruri predominant neo-românești, cu influențe moldovenești, fațadele fiind evidențiate de ancadramente în acoladă, ornate cu plăcuțe ceramice smălțuite, brâie masive din piatră, solbancuri și balustrade neoclasice.
Învelitoarea este din ţiglă pe poale, şi tablă de zinc pe coamă și bulbul central. Proiectul acoperă toate disciplinele de construcții începând cu intervenții de consolidare și hidrofugare a zidăriilor din piatră și cărămidă, prin injectare cu substanțe hidroizolante, consolidarea planșeului peste etaj pentru amenajarea unei mansarde, amplasarea unui lift și prelungirea scării din etaj până la mansardă. Au fost înlocuite instalațiile electrice şi termo-sanitare şi ventilație. Au fost restaurate tâmplăriile de epocă, reconstituite panourile ușilor intrării principale după fotografiile din epocă, refăcute integral finisajele interioare și exterioare, restaurate decorațiile interioare de la nivelul tavanelor, cornișele din ipsos, precum şi brâiele pictate. Treptele intrării principale au fost refăcute după modelul celor originare, din fragmentele descoperite sub placajul de marmură de factură recenta. La fațadă s-au restaurat ornamentele din mortar și s-au decapat plăcuțele ceramice de zugrăvelile care le acopereau. Recepția lucrărilor se preconizează a avea loc în trimestrul III 2023.