Fibromul uterin reprezintă o afecțiune ginecologică des întâlnită. Încă de la început trebuie menționat că este o formațiune benignă (necanceroasă), dar care impactează calitatea vieții femeii.
Pentru că un prim pas important pe care îl poți face este informarea și prevenția, în acest articol îți prezentăm aspectele importante pe care trebuie să le știi despre fibromul uterin.
Ce este fibromul uterin?
Fibromul uterin este o tumoare necanceroasă (benignă) care se dezvoltă în peretele muscular al uterului. Este compus din fibre musculare și țesut conjunctiv și variază ca dimensiune (de la câțiva milimetri la câțiva centimetri). Mai este cunoscut sub numele de miom sau leiomiom.
Multe femei nici nu știu că au fibrom uterin, deoarece nu prezintă simptome. La una din trei femei se manifestă însă simptomele, iar acestea pot fi:
- menstruații abundente sau foarte dureroase;
- durere abdominală;
- durere lombară;
- nevoia frecventă de a urina;
- constipație;
- durere sau disconfort în timpul actului sexual [1];
Ce tratament există pentru fibromul uterin?
Deoarece fibromul uterin nu provoacă adesea simptome, acesta ajunge să fie diagnosticat în mod întâmplător, la un examen ginecologic de rutină.
De regulă, fibromul uterin nu este dureros și se micșorează sau se retrage după menopauză. Prin urmare, dacă nu provoacă simptome, nu este nevoie de tratament, fibromul doar va fi urmărit periodic cu ajutorul examenului ginecologic și ecografic. În cazurile în care prezintă dimensiuni mari și afectează calitatea vieții pacientei sau fertilitatea, se recomandă tratamentul chirurgical al fibromului uterin. Operația se numește miomectomie.
10 lucruri de știut despre fibromul uterin
- Fibromul uterin se întâlnește cel mai des în intervalul de vârstă 30 – 50 de ani [2].
- Fibromul uterin nu are potențial să se transforme în cancer.
- Fibromul poate să se dezvolte: în interiorul uterului și se numește fibrom submucos, la exteriorul uterului și poartă denumirea de fibrom subseros sau pe peretele uterului, numit fibrom intramural.
- O femeie poate avea unul sau mai multe fibroame ori pot să-i apară succesiv de-a lungul anilor.
- În funcție de dimensiunea și localizarea fibromului uterin, se manifestă și simptomele, dar cel mai adesea se fac prezente sângerările menstruale abundente, durerea și presiunea pelvină.
- Cauza apariției fibromului uterin nu este cunoscută cu exactitate, însă existența sa este corelată cu secreția hormonilor estrogeni, care au un nivel crescut în perioada reproductivă.
- Pentru că nivelul estrogen scade odată cu înaintarea în vârstă și fibroamele uterine se reduc în dimensiuni după apariția menopauzei.
- Pentru diagnosticarea fibromului uterin este necesară efectuarea unei ecografii abdominale sau transvaginale, împreună cu analize de sânge pentru a exclude alte afecțiuni. Uneori ecografia poate să nu fie suficientă, caz în care poate fi nevoie de investigații suplimentare, precum RMN, histerosonografie sau histeroscopie.
- Tratamentul pentru fibromul uterin variază în funcție de severitatea acestuia, de simptomele pe care le cauzează, de vârsta femeii, de dorința de a rămâne sau nu însărcinată.
- În cazul în care femeia diagnosticată dorește să aibă copii, dar se confruntă cu un fibrom uterin mare care îi cauzează sângerari abundente, însoțite de dureri pelvine, se intervine chirurgical. Miomectomia este o intervenție minim invazivă, iar la un an distanță, pacienta poate lua în considerare o sarcină.
Este recomandat să efectuezi anual un control ginecologic, întrucât a preveni este întotdeauna mai ușor decât a trata. Dacă ai întrebări sau observi simptome care te îngrijorează, programează-te la medicul ginecolog pentru un control de specialitate.
Referințe:
1. Nhs.uk. Fibroids. 2022, https://www.nhs.uk/conditions/fibroids/. Accesat in 22 septembrie 2022.
2. Idem.